Mama gezocht – Cathy Glass

 

mama gezocht

“Ik was al heel lang Lucy’s moeder, het duurde alleen een tijdje voor we elkaar vonden…”

Lucy is de dochter van Bonnie, een alleenstaande, hardwerkende jonge vrouw. Haar Thaise vriend liet haar in de steek en Bonnie kan de eindjes maar heel moeilijk aan elkaar knopen. De zorg voor baby Lucy valt haar erg zwaar. Maar Bonnie is ontzettend bang voor ‘social services’, de Engelse variant van Jeugdzorg. Zelf had ze een moeilijke jeugd bij haar drinkende moeder en ze wil koste wat het kost Lucy een beter leven geven. Ze is echter ontzettend bang dat ‘social services’ haar kindje bij haar weg zullen halen. Haar bedoelingen zijn goed, maar het lukt haar niet. Lucy wordt al op jonge leeftijd ondergebracht in een pleeggezin. Stabiel wordt het voor haar echter niet. Jarenlang wordt ze heen en weer geslingerd tussen Bonnie, verschillende pleeggezinnen en haar stiefvader met zijn wisselende vriendinnen.
Uiteindelijk komt ze op haar 11e in het gezin van Cathy. Zou ze hier dan eindelijk de rust en liefde vinden die ze zo hard nodig heeft?

Cathy Glass zet in dit waargebeurde verhaal een indrukwekkend en schrijnend beeld neer. De schrijfster is zelf al jarenlang pleegmoeder en heeft veel verschillende kinderen voor korte of langere tijd een thuis en houvast geboden. Lucy is een van die kinderen, en ‘Mama gezocht’ is haar verhaal.

Omdat ik zelf adoptiemoeder ben, was ik heel nieuwsgierig naar dit boek. Hoewel er natuurlijk veel verschillen zijn tussen pleegzorg en adoptie, zijn er ook veel raakvlakken. De problemen die de kinderen mogelijk kunnen ondervinden, bijvoorbeeld op gebied van hechting, zijn in beide gevallen hetzelfde.
Cathy Glass is erin geslaagd om een helder en duidelijk beeld te geven van pleegzorg in het algemeen en van dit ene pleegkind in het bijzonder. Geen romantisch beeld over ‘een kind redden’ ofzo, maar een realistisch beeld met alle problemen die zich voor kunnen doen. Respect voor de manier waarop zij zich inzet voor haar kinderen! Het is absoluut niet gemakkelijk als je kind tot het uiterste gaat in het opzoeken van grenzen. En ook al weet je wat de oorzaak van het gedrag is, je moet er toch maar mee om zien te gaan.

Indrukwekkend vond ik het toch weer om te lezen over het leven van Lucy. Ondanks het feit dat ik bekend ben met de adoptie-/pleegzorgwereld, doet het me toch elke keer iets als ik lees wat voor start sommige kinderen in hun leven hebben. Schrijnend…

‘Mama gezocht’ geeft ook duidelijk zicht op de procedures binnen Jeugdzorg (in dit geval de Engelse versie, social services). Er wordt veel goed werk gedaan, maar af en toe wordt de plank zo ontzettend mis geslagen. Verbazingwekkend vond ik weer sommige voorvallen, beschreven in het boek. Dat sommige grote beslissingen afhangen van de mening van maar één persoon, het is niet te geloven. Het belang van het kind zou te allen tijde voorop moeten staan, en daar ga je soms bijna aan twijfelen. Het was jaren geleden voor ons een van de redenen om voor adoptie te kiezen en niet voor pleegzorg. En ook hier lees ik weer dingen die mij alleen maar het gevoel geven dat we de goede keuze hebben gemaakt, omdat ik niet met deze instanties om zou kunnen gaan. Gelukkig zijn er ouders zoals Cathy die dat wel kunnen en dat ook met hart en ziel doen.

Het verhaal leest prettig, maar de stijl waait twee kanten op. Sommige stukken lezen als een roman, waarna het verandert in een meer journalistieke beschrijving. Eenduidigheid in stijl was voor mij een pluspunt geweest.

Over de cover ben ik niet heel enthousiast. Het beeld spreekt te weinig naar mijn mening. Daarbij komt dat het blonde meisje op de foto weinig overeenkomsten vertoont met de half-Thaise Lucy uit het verhaal. Een sterker beeld was mogelijk geweest. Ik zag dat de covers van de Engelstalige boeken een heel andere stijl cover hebben, die beelden raken mij meer.
De titel past echter goed bij het verhaal. Ook hier weer dat schrijnende gevoel als je de titel op je in laat werken. Wat zou het toch mooi zijn als elk kind een mama (of papa natuurlijk) zou hebben waar het liefde en zorg vindt…

Conclusie: indrukwekkend en schrijnend verhaal over pleegzorg, aan te raden voor iedereen die iets met pleegzorg te maken heeft.

Titel: Mama gezocht | Auteur: Cathy Glass | Vertaling: Janet van der Lee | Uitgever: Meulenhoff Boekerij | ISBN: 9789022570616 | Blz.: 336

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!