Lymed – Renate van Bemmelen

LymedHet gaat niet goed met Esther. Zij heeft forse rugklachten, maar de diagnose blijft vaag. Esther probeert er het beste van te maken, maar de vage klachten stapelen zich meer en meer op. Uiteindelijk komt er dan toch een diagnose: ziekte van Lyme. Hiermee is Esther er nog lang niet, zij moet vechten voor erkenning en een adequate behandeling. Ze krijgt te maken met harde oordelen, zowel van de medische wereld als mensen die dicht bij haar staan.

Ziekte van Lyme, oftewel de ‘tekenziekte’. De laatste jaren hoor en lees je er steeds vaker over. Wonend op de Veluwe, zijn wij altijd alert op teken en de mogelijke gevolgen. Adviezen als de datum opschrijven, let op mogelijke kringen rond de plek, verwijder de teek op de juiste manier, zijn ons dan ook niet vreemd. Ooit had ik in mijn werkzame leven als fysiotherapeut een cliënt onder behandeling met deze aandoening, dus ook de mogelijke verstrekkende gevolgen heb ik van dichtbij gezien. Toen Renate van Bemmelen mij benaderde met de vraag of ik haar boek zou willen recenseren, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.

“Het is 17 augustus 2011 en eindelijk duidelijk: I’m Lymed.”

‘Lymed’ is de debuutroman van Renate van Bemmelen. De roman is deels autobiografisch, de auteur kreeg in 2011 zelf de diagnose Lyme-disease. Haar doel met dit boek is om meer bekendheid te krijgen over de ziekte en over de gevaren van een tekenbeet. Zo denken veel mensen nog steeds dat teken zich uit een boom op een mens laten vallen, of dat je alleen in het bos of op de hei een teek op kunt lopen. Helaas kun je zo’n engerd ook gewoon in je achtertuin in Amsterdam tegenkomen. Goed om meer bewustzijn te creëren! Bij iedereen die te maken kan krijgen met een tekenbeet, maar zeker ook bij (huis)artsen, bij wie het blijkbaar nog lang niet altijd in het systeem zit.

‘Lymed’ is een vlot geschreven verhaal over een jonge vrouw met Lyme. Boeiend en interessant, met veel informatie rondom de ziekte, de misdiagnoses en de verscheidenheid aan vage symptomen. De ziekte staat centraal, waardoor het af en toe weg heeft van een journalistiek verslag in plaats van een roman. Het stoorde mij niet, omdat ik geboeid ben door het onderwerp.
Renate stelt echter ook de medische wetenschap aan de kaak. Waar blijft de erkenning van deze aandoening? Waarom is er geen eenduidigheid in behandeling? Waarom moet je als patiënt zelf vechten voor een goede behandeling? Want hoe loopt het dan af met de minder assertieve Lymer?
Vragen die dringend een antwoord nodig hebben, want Lyme wordt steeds meer en meer een reële bedreiging van onze gezondheid.

“Lyme wordt zelfs het nieuwe HIV genoemd. Het is een ziekte waarvan de ernst niet erkend wordt, zoals dat in de tijd dat HIV/Aids werd ontdekt ook ging.”

Conclusie: een interessant verslag over de strijd van een jonge vrouw tegen Lyme.

Titel: Lymed | Auteur: Renate van Bemmelen | Uitgever: Brave New Books | ISBN: 9789402146172 |Blz.: 234

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!