Los – Mayke Smit

los-maykesmit

De intelligente en zelfbewuste Floor lijkt haar leven na de scheiding weer aardig op de rails te hebben. Zij zit echter nog gevangen in haar verdriet en boosheid. Maar als ze deelneemt aan de training ‘Je leven na een echtscheiding’, hervindt ze zichzelf aan de hand van de thema’s die daar aan bod komen. Floor komt erachter dat zij in haar leven bepaalde patronen heeft opgebouwd die bijdragen aan het mislopen van haar relaties. En dat het beleven van haar grootste nachtmerrie haar ook kan helpen om dichterbij zichzelf en haar droom te komen.

Geen ander boek laat je op die manier beleven wat zo’n training met je doet. Een herkenbaar verhaal over een vrouw die zichzelf terugvindt in het verwerkingsproces van haar scheiding.

Van Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks kreeg ik de kans om dit boek al voor datum van verschijnen te lezen. Hartelijk dank daarvoor! Een ander soort boek dan ik normaal gesproken lees, maar dat is juist zo leuk aan recenseren. Je krijgt boeken in handen die je anders misschien nooit uit het rek gepakt had.

Het boek gaat over Floor, werkende moeder van Pepijn en Jesse, en ex-vrouw van Rick. Floor is verliefd geworden op een andere man. Zij wil dit bespreekbaar maken bij Rick en dan samen gaan werken aan hun relatie, maar Rick gooit vrijwel meteen de handdoek in de ring en bekent ook een andere vrouw ontmoet te hebben. Dit was niet Floor’s bedoeling geweest, maar ze moet ermee dealen. Rick vertrekt uit huis en Floor moet het samen met haar zoontjes zien te redden.
Haar vriendin Monique, ook gescheiden, neemt Floor mee naar de training “Je leven na een echtscheiding”. Floor is sceptisch, maar laat zich meetronen. Ze kan het altijd bij één keer laten…
Maar Floor raakt in de ban van de training, en dan in het bijzonder in de ban van een van de andere deelnemers. Ze maakt de training af en leert om te gaan met alle emoties die gepaard gaan met een echtscheiding.

Het boek is verdeeld in hoofdstukken, ingedeeld aan de hand van de dagen van de training. Dit lijkt saai, maar voldoet wel prima. Het boek leest als een trein, de schrijfster heeft een zeer vlotte, prettig leesbare stijl. Het boek leest bijna als een chicklit, met bijbehorende humor, maar kan ook als therapieboek gebruikt worden. Ik denk dat mensen die in dezelfde situatie als Floor zitten, er echt goede adviezen en oefeningen uit kunnen halen. Maar ook ik, geen ervaringsdeskundige, heb zeker tijdens het lezen een paar leermomentjes gehad. Het is wel eens goed om je bewust te worden hoe jij zelf in je relaties staat, en dat hoeven dan niet per se liefdesrelaties te zijn. Voor mij persoonlijk kwamen er wel een paar eyeopeners voorbij.

Je merkt dat de schrijfster weet waarover ze het heeft. De beschrijving van de trainingsdagen is degelijk. Toch is het niet een droge opsomming van oefeningen en gebeurtenissen, want ook de groepsdynamiek is op een mooie manier neergezet. Ik vond het op geen enkel moment saai om te lezen. Dit komt vooral door de humor en het vermogen tot zelfrelativering van Floor. Een knappe prestatie van de schrijfster! Er wordt namelijk wel even een thema aangeboord. Actueel en veel voorkomend. Als je zo’n thema met zoveel luchtigheid, maar toch gedegen en leesbaar voor iedereen, neer weet te zetten, dan heb je knap werk geleverd.

Floor is een heerlijk mens, die de lezer goed leert kennen. Aan de hand van de thema’s van de training wordt haar leven beschreven. Haar jeugd, haar zoektocht naar een man, haar tijd met Rick en de kinderen en haar huidige zoektocht naar zichzelf en hernieuwd geluk. Je gunt haar zo ontzettend een leuke vent en een portie geluk… Maar zou dat nog voor Floor weggelegd zijn?

Conclusie: een roman die als chicklit, maar ook als therapieboek gelezen kan worden. Met veel humor en relativeringsvermogen geschreven.

Titel: Los | Auteur: Mayke Smit | Uitgever: de Brouwerij | Brainbooks | ISBN: 9789078905769 | Blz.: 232

5 gedachten over “Los – Mayke Smit

 • 26 maart 2014 om 17:05
  Permalink

  Wat een goed onderwerp voor een boek, een roman met een vleugje therapie?! Het lijkt mij een mooi boek.

  Beantwoorden
  • 26 maart 2014 om 19:05
   Permalink

   Nou inderdaad! Als een kind dat stiekem zijn verjaardagscadeautje in de kast heeft zien liggen…;-)

   Beantwoorden
 • Pingback: Winactie | Wie schrijft die blijft...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!