Ik lief je – Elizabeth van der Dries

Ik lief jeRoos is toe aan rust en zelfreflectie. Ze heeft haar moeder nooit gekend, groeide op bij haar vader. Haar leven lang heeft ze gezorgd voor iedereen. Dat begon al bij de zorg voor haar vader, die immers zo veel verdriet had om de dood van zijn vrouw. Roos zelf verloor echter ook veel in haar leven. Verdriet en boosheid werden weggestopt, Roos ging door. In haar persoonlijk leven en in haar carrière. Maar eens komt het moment dat je op zoek gaat naar jezelf. Roos neemt een sabbatical en gaat terug naar het land van haar voorouders, Zeeland.

Ik was aan het snuffelen op de site van de bibliotheek tussen de nieuwe aanwinsten (een aanrader om nieuwe boeken te ontdekken overigens), toen ik ‘Ik lief je’ tegenkwam. Een titel die mij meteen opviel en ergens diep raakte. Tijd om het boek te lenen dus, in dit geval las ik het E-book via de bibliotheek.

Elizabeth van der Dries schreef met ‘Ik lief je’ haar debuut. En wat voor een debuut! In prachtige, poëtische taal legt zij het leven van Roos voor de lezer bloot. Vloeiende zinnen met mooie woorden. En, niet onbelangrijk, toch ook gemakkelijk te lezen. ‘Ik lief je’ is een dun boekje en je leest het gemakkelijk in één ruk uit. Een debuut dat smaakt naar meer, veel meer…

Roos gaat op zoek naar zichzelf. En naar rust. De dood heeft helaas een grote rol gespeeld in haar leven. Het opgroeien zonder moeder, die overleed bij haar geboorte. Maar ook het verlies van haar eigen kinderen, die geen van allen de zwangerschap overleefden. Naar buiten toe toont Roos haar kwetsbaarheid niet, dat heeft ze nooit gedaan. Maar nu wil ze luisteren naar de stemmen van binnen.
‘Ik lief je’ is het verhaal van Roos, maar ook van haar voorouders. Staan het geluk en de tegenslagen van je voorouders getekend  in jouw DNA? Roos wil dat onderzoeken en stelt zich open voor de stemmen van haar voorgangers.

Het belangrijkste was dat zij zelf ieder moment weer een keuze kon maken. Wie wilde ze zijn en hoe wilde ze leven. Niet meer alleen vanuit haar hoofd, maar nu vooral in samenspraak met haar hart.”

‘Ik lief je’ heeft een hoog gehalte aan spiritualiteit. Normaal gesproken een beetje te hoog voor mij als nuchterling. Maar Elizabeth van den Dries brengt die spiritualiteit op zo’n prachtige wijze, dat ik compleet overstag ging en mij liet meeslepen.
Dromen en gebeurtenissen uit het verleden, fantasie en werkelijkheid lopen naadloos in elkaar over. Levensgeschiedenissen komen ook echt tot leven. En dat tegen de beeldend neergezette achtergrond van de Zeeuwse kust, inclusief een portie humor op zijn tijd. Wat wil een mens nog meer…

Roos gaat de zoektocht aan en daagt de lezer uit hetzelfde te doen. Dat is de les, of zelfs de opdracht die wij krijgen bij het lezen van dit boek. Zeg eens iets vaker “Ik lief je…” tegen jezelf…

“De liefde, dat ben jezelf.”

Conclusie: een prachtig, poëtisch debuut over de zoektocht naar rust en vrede in zichzelf, met daarbij een mooie uitdaging voor de lezer.

Titel: Ik lief je | Auteur: Elizabeth van der Dries | Uitgever: Paris Books | ISBN: 9789492179043 | Blz.: 120

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!