Lefbek – Anke Laterveer

lefbekLise is zes jaar en wordt op haar eerst schooldag vriendjes met Saar. Bijzonder, want Lise maakt niet zo gemakkelijk contact. En bijzonder blijkt ook deze vriendschap te zijn, die hun leven lang zal blijven duren. En dat terwijl de twee meisjes zo verschillend zijn… Lise is graag bij Saar thuis. Eigenlijk liever dan in haar eigen huis. Lises moeder heeft het vaak moeilijk, er is weinig warmte en verbondenheid in het gezin. Lise ontvlucht haar situatie zo veel mogelijk, maar of dat nu de beste manier is… Gelukkig is daar altijd weer Saar om op terug te vallen.

Op Twitter las ik rond de lancering van ‘Lefbek’ vele lovende woorden over dit boek. Ik word daar altijd enigszins sceptisch van. Het gebeurt vaak dat mijn mening over lyrisch ontvangen boeken totaal anders is dan de massa. Maar gezien het feit dat juist dit het thema is, ‘totaal anders zijn dan de massa’, bleef de titel toch in mijn achterhoofd zitten.  Daarbij opgeteld dat de cover mij mateloos boeide en het boek mij in de boekwinkel aan bleef staren, kon ik weinig anders dan ‘Lefbek’ zelf ervaren.

“Ik neem me voor een beter kind te worden. Nog zachter te doen, nog rustiger, nog meer helpen ook. Maar zonder dat mama daar last van heeft. Onzichtbaar worden. Dat is mijn missie.”

Wauw! Dat was mijn eerste gedachte na het lezen van de eerste bladzijdes. Wat een zinnen! Wat een stijl! Anke Laterveer gebruikt veel korte zinnen, maar elke zin, elk woord is raak. Raak en rauw… Lise sleurde me tegen wil en dank haar leven in. Ik mocht met haar meeleven en meelachen. Want hoe rauw het verhaal soms is, het is ook doorspekt met een subtiele humor. Het is onmogelijk om niet af en toe een glimlach om je lippen te voelen glijden. Tegelijkertijd voel je ook het verdriet, de wanhoop en het donker waar Lise mee worstelt. Knap hoe de auteur dit telkens verwoordt op het niveau van Lises leeftijd. De taal groeit met het meisje mee.

“Omdat ik zo stom was te denken dat ik iets leuks kon doen. Iets liefs. Iets wat mij bijzonder zou maken.”

Juist door de nuchtere schrijfstijl komt het verhaal van Lise hard binnen. Geen poespas, geen valse emoties, dit is het verhaal en daar moet je het mee doen. En dat werkt! ‘Lefbek’ is Laterveers debuut. Ik kan niet wachten op een volgend boek!

“Ik wilde leven, ik wilde dood. Ik wilde dat alles wat er was weg zou zijn en ik opnieuw kon beginnen.”

Dank je wel Lise, dat ik die paar uurtjes op de bank met je mee mocht lopen door je leven. Dat ik je vreugde en je verdriet mee mocht beleven. Dat ik je liefdes en je frustraties mocht leren kennen. Dat ik in jouw plaats boos mocht worden op de hulpverleners. Dat ik trots mocht zijn op jouw kracht. Dank je wel dat jij, fictieve persoon, die paar uurtjes voor mij ging leven.

Conclusie: een rauw en klein verhaal, dat groots blijkt te zijn.

Titel: Lefbek | Auteur: Anke Laterveer | Uitgeverij: Pepperbooks | ISBN: 9789020608434 | Blz.: 224

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!