Laat me los – Anja Feliers

Laat me los

 

“Dood ben je pas wanneer ik jou ben vergeten.
En jou vergeten…
Dat kan ik onmogelijk.”

Wanneer Linda haar oude klasgenoot en psycholoog Kathleen tegen het lijf loopt, maakt zij dankbaar van de gelegenheid gebruik om haar problemen aan Kathleen voor te leggen. Alex, Linda’s man, is namelijk overdreven beschermend richting hun 15jarige dochter Hanne. Zijn beschermingsdrang is zo alles overheersend, dat hun huwelijk op knappen staat. Alex ziet het probleem echter niet zo, hij wil dan ook van geen hulp weten.
Wanneer Linda hem voor het blok zet, maakt Alex toch een afspraak met Kathleen. En dat lucht op! Een lang verzwegen geheim blijkt nog altijd een rol te spelen in Alex’ leven. Is hij, met de hulp van Kathleen, in staat zijn verleden in de ogen te kijken? En kan hij daarmee zijn dochter redden?

Eerder las ik al drie andere boeken van Anja Feliers, die ik allemaal als zeer goed beoordeelde. Haar vlotte schrijfstijl was mij dus al bekend. En dat laat de schrijfster ook in dit boek weer zien. Het boek las ik binnen een paar uur uit. En toch broeide er ergens iets. De zinnen lopen soepel en vlot, zeker wel, maar de schrijfster verviel een aantal keren in dezelfde woordkeuze of beschrijvingen. Deze herhalingen haalden het soepele enigszins van de tekst af.

Groot pluspunt dat ik bij alle eerder gelezen boeken noemde, was de spanning. Deze werd door het hele verhaal opgebouwd en kwam tot een onverwachte explosie tijdens het slot. In ‘Laat me los’ had ik dat gevoel niet. Eigenlijk stond vanaf het begin de plot zo’n beetje vast voor mij en ik kreeg gelijk. Niet dat het mij heel erg stoorde, het verhaal is onderhoudend genoeg om dit te ondervangen. Al namen de gebeurtenissen her en der wel een klein loopje met de geloofwaardigheid…

Meteen vanaf het begin is het duidelijk dat er iets gebeurd is in het verleden van Alex. Wat dat precies geweest is, blijft lang onduidelijk. Er worden echter wel zoveel toespelingen gedaan, dat het mij bijna begon te storen. Gelukkig kwam er halverwege meer vaart in het verhaal en werd het verleden stukje bij beetje concreter.

Het boek heeft een alwetende verteller, naast de hoofdstukken met een ik-perspectief. Kathleen, de ik-persoon, kent de lezer al van eerdere boeken van Anja Feliers. Gevaar van een terugkerend persoon vind ik dat het op een gegeven moment gaat vervelen. ‘Heb je haar weer! Nu weet ik het wel’. In geval van Kathleen is dat voor mij persoonlijk niet zo. In ‘Laat me los’ gaat haar persoonlijke verhaal, naast de eigenlijke vertelling, rustig door. De lezer kent haar dus goed. Leuk is het om Kathleen, samen met dochter Julie, ex-man Marc en vriend Lucas beter te leren kennen.

De hoofdstukken worden afgewisseld met tekst in dagboek- of briefvorm. Het blijft lang onduidelijk wat hiervan de functie is, maar gezien de plot past het goed in het verhaal.
Hoewel die plot niet verrassend was voor mij, vond ik het wel spannend om te lezen hoe een en ander zou gaan verlopen. En tja, dan komt er zo’n laatste hoofdstukje waarin de boel toch weer even goed op zijn grondvesten staat te schudden. Een heerlijk slot!

Conclusie:  lekkere thriller om even lekker bij te ontspannen, niet heel spannend maar met een heerlijk slot!

Titel: Laat me los | Auteur: Anja Feliers | Uitgever: Manteau | ISBN: 9789401429085 | Blz.: 298

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!