De Kring – Frans Le Fèvre

De kringAdvocaat Jacob krijgt een vraag om hulp van ene Els. Zij blijkt de dochter te zijn van een oude bekende. In zijn jeugdjaren was Jacob via zijn ouders namelijk lid van een genootschap, ‘Het Gilde’. Zuurveld, alias ‘Zuurtje’ was de leider van Jacob en zijn leeftijdsgenoten. Jarenlang was er geen contact, maar nu trekt Zuurvelds dochter Els aan de bel. Haar vader is overleden na een operatie en het ziekenhuis lijkt zaken te verdoezelen of te negeren.
Jacob duikt in de zaak en komt verrassenderwijs zijn eigen verleden tegen…

In volle glorie prijkt Vrouwe Justitia op de cover van ‘De Kring’. Een duidelijk beeld gezien het beroep van de hoofdpersoon. Ik denk echter dat er nog een betekenis zit achter deze cover. Jacob komt namelijk voor een moeilijke juridische keuze te staan. De rest laat ik de lezer graag zelf ontdekken.
‘De Kring’ is een duidelijke titel. Kort, krachtig en goed te linken aan het verhaal. De club, of de kring, waar Jacob lid van was en die zo onverwachts zijn leven weer binnenkomt. Toch had ik in eerste instantie een beetje moeite met deze titel, omdat er eigenlijk altijd over ‘Het Gilde’ gesproken wordt en niet over de kring. Na het uitlezen van het verhaal zou dit woord echter ook wel eens een diepere laag kunnen hebben. De cirkel, of de kring, is uiteindelijk weer rond.

Frans Le Fèvre is gaan schrijven nadat hij stopte met werken. Hij hanteert zeker geen gemakkelijke schrijfstijl. Er komen regelmatig moeilijke woorden voor in het verhaal, de zinsbouw en het taalgebruik komen formeel over. De auteur gebruikt daarnaast veel woorden om zaken te duiden, het is bijna breedsprakig te noemen. Dit wordt deels ook veroorzaakt doordat er relatief weinig dialogen in het geheel voorkomen. De dialogen die plaatsvinden, hebben ook weer dat enigszins formele karakter. Dit alles maakt ‘De Kring’ minder toegankelijk voor een breed publiek.
In het begin moest ik echt even in het verhaal komen. Het leek van de hak op de tak te springen en ik had geen idee van enige verbanden. Toch bleef het mij wel boeien.

Jacob vertelt het verhaal als ik-persoon. De lezer leert hem uitermate goed kennen, doordat zijn gedachten uitgebreid aan bod komen. Dat is meteen het grote pluspunt van dit boek.
Het verhaal wisselt af tussen heden en verleden. Doordat de teksten uit het verleden cursief gedrukt zijn, ontstaat er geen verwarring.

Frans Le Fèvre heeft een boeiend, actueel thema gekozen voor dit boek. Enige spanning komt er ook nog bij, al zou dit meer uitgewerkt kunnen worden. De nadruk ligt in deze roman meer op de psychologie van de personages dan bij de spanning rondom de gebeurtenissen. Daar houd ik wel van, maar toch miste ik hier duidelijk enige vaart in het verhaal.

Conclusie:  een boeiend thema, meer uitgewerkt op psychologie dan op spanning. Meer vaart zou het verhaal niet misstaan.

Titel: De kring | Auteur: Frans Le Fèvre | Uitgeverij:  BoekScout | ISBN: 9789402224702 | Blz.: 284

2 gedachten over “De Kring – Frans Le Fèvre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!