Koop de hemel voor mij – Xinran

Koop de hemel voor mij

 ‘De ingrijpende gevolgen van China’s eenkindpolitiek’ is de ondertitel van dit nieuwe boek van Xinran. Door de verhalen en ervaringen van verschillende jonge mannen en vrouwen, opgegroeid als enig kind, legt Xinran de huidige Chinese cultuur bloot.
Bijna veertig jaar lang groeiden de meeste Chinese kinderen op zonder broertjes en zusjes. De gevolgen zijn groot. Iedereen kent het probleem van de vergrijzing, het grote overschot aan huwbare mannen en het beeld van het verwende prinsje of prinsesje.
Al die jaren van eenkindpolitiek hebben echter meer gevolgen, die niet altijd meteen zichtbaar zijn voor de Westerse wereld.

 “Talloze families zijn geruïneerd door de boetes, ontelbaar veel kleine meisjes zijn in de steek gelaten, de bevolking ondergaat een rampzalige vergrijzing, en hele generaties van enig kinderen hebben nooit een hechte band met broers en zussen gehad.”

Xinran is opgegroeid in haar geboorteland China, maar nu al bijna twintig jaar wonend in Londen. Bekend dus met zowel de Chinese als de westerse cultuur. Een vrouw, die zich met hart en ziel inzet voor haar Chinese medemens. Naast haar werk als auteur, runt Xinran de liefdadigheidsinstelling ‘Mother’s bridge of love’, waarmee zij bruggen slaat tussen China en het Westen. Zij helpt via deze stichting Chinese jonge mensen die in het buitenland studeren of werken, maar ook probeert zij Chinese adoptiekinderen over de hele wereld bekend te maken met de cultuur van hun geboorteland.
Eerder las ik ‘Brief van een Chinese moeder’, over Chinese vrouwen die hun kinderen af hebben gestaan. Hartverscheurende verhalen, die mij diep raakten. Ik ben benieuwd, of dit nieuwe boek net zo indrukwekkend is.

In ‘Koop de hemel voor mij’ pakt Xinran weer een groot probleem bij de kop. Het eenkindbeleid dat in de jaren 70 van de vorige eeuw ingevoerd werd, heeft gevolgen die niet allemaal voorzien waren. Ooit ingevoerd om de immense bevolkingsgroei binnen de perken te houden, zijn er nu verschillende generaties mensen die opgegroeid zijn als enig kind van hun ouders.
In ‘Koop de hemel voor mij’ komen verschillende van deze mensen aan het woord. Ze hebben allemaal een andere achtergrond, waardoor een breed beeld van de situatie gegeven wordt.

De titel wordt duidelijk bij het lezen, als het al niet bekend was. De enig kinderen, voor wie paps en mams alles over hebben. In 2010 waren wij in China om onze zoon op te halen. Nog zie ik die opa, oud, tanig en mager, zwoegend op zijn bakfiets. Op een stoel in de bak zat zijn redelijk corpulente kleinzoon van een jaar of 12. Als een keizer op zijn troon, zich onbewust van het zwoegen van zijn onderdaan. Dit beeld schokte ons destijds, maar onderstreept zeer duidelijk de verhalen uit dit boek. De enig kinderen weten niet beter dan dat alles voor hen gedaan wordt. Verwend misschien, maar het gaat veel en veel verder dan dat…

Wat mij trof, was het inzicht dat ouders zich over de kop werken en de opvoeding van hun kind (noodgedwongen) aan opa en oma overlaten. Er moet namelijk geld verdiend worden om de beste opleiding te kunnen bekostigen. Maar dat opa en oma het kleinkind opvoeden, heeft nog een oorzaak. De enig kinderen die nu zelf ouders worden, hebben nooit geleerd verantwoordelijkheid te nemen. Een kind belemmert hen in hun vrijheid die zij niet op willen geven en dus mogen opa en oma de opvoeding tot hun rekening nemen.

Het lezen van ‘Koop de hemel voor mij’ was verrassend en verbazingwekkend. Ik ben toch best een beetje bekend met de Chinese cultuur, maar ik schrok regelmatig van de verhalen die ik las. Jonge mensen die gaan studeren en dus op zichzelf wonen, maar nog geen mes kunnen hanteren. Zo beschermend opgevoed, dat alle eventuele gevaren uit hun buurt zijn gehouden. En zo kom je al lezend nog tal van onthutsende verhalen tegen.

Xinran schrijft op een open manier over China en haar cultuur. Toch komen de gesprekken een tikkeltje formeel over. Dat past echter prima bij de Chinese sfeer, die heel dit boek ademt.
Al met al is Xinran er ook nu weer in geslaagd om de huidige situatie van dit land begrijpelijk en laagdrempelig, maar ook indrukwekkend open te stellen voor westerse lezers. Het laat mij in ieder geval niet los. Want, zoals Xinran ook opmerkt, deze mensen, die nooit geleerd hebben verantwoordelijkheid te nemen, die niet de kans hebben gekregen een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen, deze mensen zijn wel de toekomstige bestuurders van dit immense land.

Een tijdperk van eenzaamheid heeft een generatie van eenzame mensen voortgebracht. Ze zijn alleen en waken eenzaam over zichzelf in een zee van overvloed. Tunnels en bruggen bouwen tussen eenzame eilandjes en het vasteland, dat doen de enig kinderen van nu.”  

Titel: Koop de hemel voor mij | Auteur: Xinran | Vertaling: Albert Witteveen | Uitgever: Atlas Contact | ISBN: 9789045030159 | Blz.: 384

4 gedachten over “Koop de hemel voor mij – Xinran

 • 10 maart 2016 om 12:34
  Permalink

  Ik zal het boek tippen aan mijn collega, die heeft net een paar weken geleden haar zoontje op mogen halen uit China.

  Beantwoorden
  • 10 maart 2016 om 14:06
   Permalink

   Wat leuk! Haar vorige boek is ook prachtig, nog veel indrukwekkender dan deze vond ik.

   Beantwoorden
 • 16 mei 2016 om 20:45
  Permalink

  Ik ben aan dit boek begonnen in China? Ik heb het nog niet uit hoewel het wel gemakkelijk leest. Ik was tussentijds wel even benieuwd naar jouw beschrijving over het boek. Tot nu toe deel ik je mening volledig. Zeker na mijn laatste ervaringen in China, heb ik weer genoeg stof om ov na te denken.

  Beantwoorden
  • 16 mei 2016 om 20:56
   Permalink

   Nou he, echt een boek dat blijft hangen. Ik las af en toe een hoofdstuk, in één keer doorlezen lukte niet.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!