Kom hier dat ik u kus – Griet op de Beeck

Kom hier dat ik u kus

 

“Ook dat wat je niet bent, bepaalt je, zoals datgene wat je bent kwijtgeraakt.” 

Het is 1976 en Mona is 9 jaar oud. Samen met haar jongere broertje Alexander groeit zij op bij een strenge moeder en een afwezige vader. Vader trekt zich al te vaak terug in zijn praktijkruimte, terwijl moeder haar dochter inwrijft dat haar leven maar al te zwaar is.
Moeder verongelukt en vader moet alleen verder met zijn kinderen. Al zeer snel heeft hij een stiefmoeder voor hen gevonden, Marie. Zo kan het leven tenminste weer zijn gewone gang gaan…

 Griet op de Beeck debuteerde in 2013 met ‘Vele hemels boven de zevende’. Dit boek werd lovend ontvangen en won verschillende prijzen. In 2014 verscheen haar tweede roman, ‘Kom hier dat ik u kus’.  Ook van dit boek had ik al zo veel goeds gelezen, dat ik er graag mijn eigen mening over wilde vormen.

Het boek bestaat uit drie delen, die elk een periode uit het leven van Mona beschrijven. In deel 1 is Mona een meisje van ongeveer 9 jaar. Haar moeder overlijdt en er komt al snel een nieuwe moeder in huis. In het tweede deel is Mona een twintiger, bezig met haar carrière en de liefde. Familie speelt niet zo’n rol, Mona leert op eigen benen te staan. In het laatste deel is zij een dertiger en wordt de familie weer tot elkaar veroordeeld door de ernstige ziekte van Mona’s vader.
Dit alles is geschreven in een vlotte, heerlijk Vlaamse stijl. Ik blijf het charmant vinden, die Vlaamse taal.

‘Kom hier dat ik u kus’ heeft een razende start. De gebeurtenissen en de intense beschrijvingen grepen mij meteen bij de keel. Het wordt zo nuchter verteld, maar toch voel je overal het verdriet, het schuldgevoel en de onmacht bij Mona. Zij is een gevoelig meisje met een torenhoog verantwoordelijkheidsgevoel. Een denkertje ook, in combinatie met een laag zelfbeeld. Een kwetsbaar kind dat sterk probeert te zijn. Haar ouders spelen daar niet op in, maar maken het door hun aanpak alleen maar erger. Als moeder overlijdt en oma het roer overneemt, wordt het er niet beter op. Oma bedoelt het goed, maar er is voor de kinderen geen tijd om te rouwen, geen tijd om afscheid te nemen. En dan komt daar ook ineens nog een ‘andere moeder’ om de hoek kijken. Het raakte mij, hoe dit jonge, vroegwijze maar kwetsbare meisje zich staande probeert te houden. Een heel intens geschreven deel uit het leven van Mona.

 “Eenzaam zijn mensen die helemaal niemand hebben, volgens de juf. Dat is bij ons gelukkig niet zo.”

In deel 2 verflauwt mijn aandacht helaas een beetje. Mona heeft haar leven op de rit, werkt met plezier als dramaturg en krijgt een relatie. Het kabbelt een beetje voort. Wel mooi beschreven zijn de gevolgen van haar jeugd op bijvoorbeeld haar partnerkeuze. Zo af en toe kreeg ik de neiging Mona een schop onder haar kont te geven om nu eens voor zichzelf op te komen.

“Als je stilstaat, kan niemand zien dat je verdwaald bent.”

Deel 3 is weer bijzonder goed. Wat een emoties weet Griet op de Beeck ook hier weer te schetsen! Een familie rond het ziekbed van vader. Maar naast alle emoties die rondom die ziekte spelen, voel je ook voortdurend de interactie, of wrijving, tussen de verschillende familieleden. Prachtig om te lezen! En dan komt er een slotakkoord van heb ik jou daar. Mooi!

“Ik denk soms dat dé waarheid niet bestaat, alleen maar versies van feiten die bovenal iets vertellen over degene die ze uitspreekt, en mensen horen alleen datgene wat ze kunnen horen, of willen horen, en soms is dat hetzelfde. Maar dat zegt evenveel over mij hè.”

‘Kom hier dat ik u kus’ is een verhaal over eenzaamheid, verantwoordelijkheid en liefde. Van keuzes maken en zelfontplooiing. Over familie en identiteit. En dat allemaal balancerend tussen nuchterheid en emotie. Jammer dat het middelste deel mijn aandacht niet kon blijven trekken, anders waren die 5 sterren dik verdiend. Maar door het heerlijke begin en einde heb ik ontzettend genoten van deze roman!

Conclusie: prachtig verhaal dat door de balans tussen nuchterheid en emotie raakt en imponeert.

Titel: Kom hier dat ik u kus | Auteur: Griet op de Beeck | Uitgever: Prometheus | ISBN: 9789044623109 | Blz.: 381     

2 gedachten over “Kom hier dat ik u kus – Griet op de Beeck

 • 21 maart 2015 om 08:46
  Permalink

  Vele hemels boven de zevende vond ik niet super goed maar ook niet slecht… Dus lang getwijfeld of ik “Kom hier dat ik u kus” wil lezen maar ik wil het toch doen. Door de recensies die beginnen te verschijnen word ik echt wel nieuwsgierig.

  Beantwoorden
  • 23 maart 2015 om 08:17
   Permalink

   Haar eerste boek ken ik nog niet Lize, ik heb hem gereserveerd bij de bieb. Ben dus zeer benieuwd!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!