Judaskus – Linda Jansma

JudaskusBarbara is getrouwd met Marcus, huisarts in een klein dorpje in Friesland. Ze hebben het goed samen met hun twee dochters. Hun gemoedsrust wordt echter wreed verstoord als Barbara lastiggevallen wordt door een onbekende man.
Eveneens in Friesland woont Timo met zijn vrouw Annelien en tienerdochter Daniëlle. Ook binnen dit gezin zijn spanningen aan de orde van de dag.

Twee gezinnen waarin geheimen rondwaren… Twee gezinnen die ingehaald lijken te worden door het verleden… Maar wat is in vredesnaam het geheim dat zo lang na dato nog niet vergeten is of kan worden?

Linda Jansma is inmiddels één van de sterren aan het Nederlandse thrillerfirmament te noemen. Met ‘Judaskus’ heeft zij haar achtste thriller geschreven. Ik las ze allemaal en daarmee heeft Jansma  een unieke positie in mijn leesgeschiedenis.
Zonder uitzondering heb ik genoten van alle zeven voorgaande boeken, hoewel er voor mij wel een duidelijke tweedeling zichtbaar is. Sommige boeken raakten mij in het hart, zoals ‘Schuilplaats’ en ‘Verbroken’. Dit wordt met name veroorzaakt door de geloofwaardigheid en realiteitszin van deze verhalen.
Andere boeken heb ik zeker met heel veel plezier gelezen, maar de verhalen zijn mij niet bijgebleven. Soms waren er iets te veel toevalligheden die voor mij afdeden aan de geloofwaardigheid.

Nu is er dan de achtste thriller, ‘Judaskus’. De titel intrigeerde mij vanaf het moment van bekendmaking. De term die vernoemd is naar Judas, die Jezus verraadde met een kus. Een mooie, boeiende titel. Wie in dit boek de kus uitdeelt, laat ik jou graag zelf ontdekken.

‘Judaskus’ begint met een nieuwsgierig makende proloog, gevolgd door een ietwat onbegrijpelijk krantenbericht, in de zin dat het totaal onduidelijk is waar dit bericht geplaatst moet worden in de context. Het zorgt overigens wel voor een hoge drive om door te lezen.
Toch had ik in het begin wat moeite om in het verhaal te komen. Er worden veel personen opgevoerd en door de wisselingen in tijd en persoon zag ik even door de bomen het bos niet meer. Gelukkig veranderde dat al snel en vloog ik verder door het boek heen.

Zoals gezegd wordt er veel gespeeld met perspectief en tijd. Barbara is de ik-persoon, maar ook Annelien en Daniëlle krijgen om de beurt het perspectief. Verder is er een opdeling in ‘toen’ en ‘nu’. Dit is duidelijk aangegeven, dus zorgt niet voor verwarring. Ook komen er vervolgartikelen terug over de persoon van het begin. Het blijft lang onduidelijk wat de betekenis van deze krantenknipsels is.

Met de spanningsboog zit het ook in ‘Judaskus’ wel snor. Afgezien van mijn moeizame start zorgde de continue aanwezige spanning ervoor dat ik het boek binnen een paar uurtjes uitlas. De plot zit, zoals we gewend zijn van deze auteur, zeer solide en goed in elkaar. De spanning laait nog even lekker op aan het einde. De plot hoort voor mij wel aan de kant van de ‘iets te veel toevalligheden’ in de eerder genoemde tweedeling. Dat doet echter niets af van het leesplezier dat ik aan ‘Judaskus’ beleefde.

Conclusie:  weer een sterk verhaal, dat soms echter een tikkeltje vergezocht of al te toevallig wordt.

Titel: Judaskus | Auteur: Linda Jansma | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461091635 | Blz.: 344

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!