Dat is wat ik bemin – Isabelle Rossaert

Dat is wat ik beminHet is 1997, Parijs. Valérie schrijft in haar dagboek brieven naar een persoon uit haar verleden. In de brieven vertelt ze over haar leven, begonnen in een klein dorpje in de Provence. De ziekte en dood van haar moeder, de grote impact die dat op haar verdere leven heeft. Maar ze spreekt over nog een gebeurtenis waar Max, de bergjongen en een groot zwijn bij betrokken waren…

‘Dat is wat ik bemin’ is de debuutroman van Isabelle Rossaert. Een titel die mij zeer aansprak en nieuwsgierig maakte naar het verhaal dat erachter zit. De titel blijkt een citaat te zijn van Augustinus, de grote kerkvader:

“Dat is wat ik bemin, als ik mijn God bemin.”

Het verhaal is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel lezen we mee in het dagboek van Valérie. We leren haar goed kennen, doordat ze uitgebreid verteld over haar verleden. De gebeurtenis waar het om draait blijft echter achter een sluier gevangen. Het verhaal verloopt enigszins traag.
Valérie studeert kunstgeschiedenis is Parijs en krijgt les van Jean-Michel. Hij wil dit meisje beter leren kennen, maar stuit op een dikke muur. Jean-Michel vertrekt naar het bergdorp in de Provence om zelf te onderzoeken welke gebeurtenissen zo’n grote invloed hebben gehad op Valérie.
In deel 2 lezen we zijn brieven aan zijn vriend en collega Eric en later ook aan Valérie. In dit deel komt er vaart en spanning in het verhaal. Ik ging genieten van de prachtige zinnen en de mooie sfeerbeschrijvingen.

‘Dat is wat ik bemin’ is een verhaal over liefde, over verlies en schuld. In vloeiende zinnen schetst Isabelle Rossaert het leven van een meisje uit de Provence. Haar leven dat langzaam afbrokkelt door de dood van haar moeder, de verwijdering van haar vader en haar vertrek uit het dorp. Maar bovenal door die ene gebeurtenis, daar boven in de bergen…

Conclusie: een mooi verhaal, dat wat traag op gang komt, maar dat wordt door het vervolg weer helemaal goed gemaakt.

Titel: Dat is wat ik bemin | Auteur: Isabelle Rossaert | Uitgever: Cossee | ISBN: 9789059366015 | Blz.: 160

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!