In mijn bloed- Milou van der Will

In mijn bloed

 

“Ik ben niet bang meer. Ik schakel hem uit. Ik dood hem…” 

Misdaadjournaliste Benthe leeft voor haar werk. Soms is dat moeilijk te combineren met het moederschap, maar gelukkig heeft zij een partner en een vader die dochter Céline op kunnen vangen.
Maar op een dag komt werk wel heel dichtbij als Céline één van de slachtoffers blijkt te zijn van een pedofiel die in hetzelfde dorp woont. Benthe is razend als de man weg komt met een lage straf en tot overmaat van ramp in bescherming genomen wordt door de dorpsgemeenschap. Ze besluit dan maar het heft in eigen hand te nemen…

Eerder las ik van Milou van der Will ‘Rood licht’, een boek dat ik vijf sterren gaf. Dat schept dus wel wat verwachtingen voor een volgend boek. Ik was benieuwd of ‘In mijn bloed’ dit zou kunnen evenaren of dat ik toch minder enthousiast zou zijn.

De cover is er eentje die opvalt door zijn eenvoud. Hij is bijna nihilistisch te noemen. Grote letters voor de titel met daaronder een klein open vogelkooitje waaruit het vogeltje weggevlogen is. Een mooi beeld, op meerdere manieren uit te leggen aan de hand van het verhaal.

Het perspectief ligt door het hele boek bij Benthe, de ik-persoon. Dat maakt dat je als lezer het verhaal ook alleen maar uit haar gezichtspunt kent. Het lijkt een beetje een rare keuze, omdat vanaf het begin duidelijk is dat Benthe de pedofiel uit de weg wil ruimen. Voorgoed wel te verstaan… Is het verhaal dan nog wel spannend?

Met die spanning zit het wel goed, al vond ik het niet nagelbijtend spannend. Maar door het hele verhaal voel je wel de drang om door te lezen om te weten te komen wat er is gebeurd en hoe het afloopt. Want die Benthe is best een sympathiek persoon, het zou toch jammer zijn als zij de gevangenis indraaide voor de misdaad die ze wil plegen. Maar aan de andere kant kan zoiets ook niet ongestraft blijven. Zo hink je het hele verhaal door op die twee gedachten.
Als het verhaal tot de climax komt, blijken er toch zoveel kronkels en wendingen in te zitten, dat de spanning weer helemaal terug is. De plot zit goed in elkaar, de lezer wordt van de ene gedachte naar de andere geslingerd.

Van der Will heeft van Benthe een totale persoonlijkheid weten te maken. Ze is eigenzinnig, doortastend, absoluut niet bang aangelegd en heeft moeite met autoriteit. Ik mocht haar wel, ook al irriteerde haar eigengereidheid, tot op de grens van stompzinnigheid soms, me zo af en toe. Maar de schrijfster is goed geslaagd om Benthe’s bedoelingen en beweegredenen geloofwaardig neer te zetten. Want welke moeder zou niet flippen als blijkt dat haar kind slachtoffer is geworden van een pedofiel…

“Het beangstigt me soms. Ik ben een sterkte vrouw, maar zij, dit meisje, zij maakt mij kwetsbaar. Céline is mijn zwakke plek. Zodra haar veiligheid in het geding kom, verander ik in een allesverslindende tijger. Dan ken ik geen grens meer.”

Het thema, pedofilie, is helaas maar al te actueel. Door de gebeurtenissen van de afgelopen tijd kunnen we niet meer ontkennen dat het overal kan gebeuren en iedereen kan overkomen. En toch blijft het een kwetsbaar onderwerp. Knap om daar een boeiend verhaal omheen te bouwen zonder afbreuk te doen aan de gevoelens van slachtoffers en hun familie.

Conclusie: geen razend spannende thriller, maar het thema wordt fantastisch neergezet en uiteindelijk komen er toch nog wat verrassingen tevoorschijn.

Titel: In mijn bloed | Auteur: Milou van der Will | Uitgever: The House of Books | ISBN: 9789044344639 | Blz.: 336

 

6 gedachten over “In mijn bloed- Milou van der Will

 • 9 oktober 2014 om 06:57
  Permalink

  Jaaahh! Zo goed! Ben echt benieuwd naar meer Benthe.

  Beantwoorden
  • 9 oktober 2014 om 08:32
   Permalink

   Heb je deze al gelezen Judith? Van mij mogen er ook nog wel wat volgen hoor!

   Beantwoorden
 • 9 oktober 2014 om 10:50
  Permalink

  Ik hoop het boek vandaag of morgen uit te lezen. Ben er ook erg over te spreken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!