In de kou – Travis Mulhauser

in-de-kouPercy is zestien jaar en op zoek naar haar drugsverslaafde moeder. Zij verdwijnt wel eens vaker, maar deze keer duurt het te lang. In een woeste sneeuwstorm zoekt Percy haar bij een van moeders drugsvriendjes. Haar moeder vindt ze niet, maar wel een krijsende baby in een steenkoude slaapkamer. Percy besluit de baby mee te nemen en te redden uit de totaal onverantwoordelijke handen van de moeder.

‘In de kou’ is een titel die verschillende ladingen dekt. Zowel Percy als de baby staan letterlijk en figuurlijk in de kou. Dwars door een sneeuwstorm heen probeert Percy hen beiden in veiligheid te brengen. Maar hun beider moeders hebben de kinderen ook flink in de kou laten staan – ze moeten zichzelf maar zien te redden.

Ondanks het soms wat absurd aandoende verhaal, voelde ik een doorlopende drang om door te lezen. Percy is een moedig meisje. Jong, maar te vroeg volwassen door een moeder die het af laat weten. Na het huwelijk en de verhuizing van haar zus, staat Percy er alleen voor. Ze werkt en probeert daarnaast zo goed mogelijk voor haar moeder te zorgen. En nu neemt zij ook de zorg op zich van deze gevonden baby.
Ik denk dat dit precies is, wat het boek zo goed maakt. Het karakter van Percy, maar dan tussen de regels door gelezen. Uit haar daden blijkt wat een kracht dit meisje zich al zo jong heeft moeten aanleren om te overleven.

Travins Mulhauser brengt kleurrijke types ten tonele. Woeste kluizenaars, drugsverslaafde fanatiekelingen en daartussen in Percy en een totaal afhankelijke baby. Met humor worden de personages uitgebeeld. In razende vaart komen ze op en verdwijnen sommige ook weer.

De achterflap belooft:

“In de kou is bij vlagen donker, bij vlagen teder, en bevat veel meer humor dan je zou verwachten. De roman is geschreven in een dwingende stijl, die het je onmogelijk maakt het boek neer te leggen.”

Ik neem zulke beloftes meestal met een korreltje zout, maar in dit geval kan ik het volledig onderschrijven. De sfeer, het taalgebruik, de personages, ze zorgden ervoor dat ik het boek in één ruk uitlas.

Conclusie: een verhaal om het letterlijk koud van te krijgen.

Titel: In de kou | Auteur:  Travis Mulhauser | Vertaald door: Paul Bruijn | Uitgever: Ambo | Anthos | ISBN: 9789026331183 | Blz.: 224

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!