Ik ben er – Clélie Avit

Ik ben erElsa is een verwoed bergbeklimster, maar zeven maanden geleden ging het fout. Ze kwam onder een lawine terecht. Elsa wordt weliswaar levend onder de sneeuw vandaan gehaald, maar ligt nu nog altijd in coma. Haar ouders en zus staan voor een onmenselijke beslissing…  Heeft het zin om de behandeling voort te zetten, of is het beter de apparatuur af te koppelen en Elsa te laten gaan…

Thibault loopt per abuis op een middag de verkeerde ziekenhuiskamer binnen. Hij ziet Elsa liggen en begint tegen haar te praten. Elke keer weer wordt hij naar deze kamer getrokken en langzaamaan ontstaan er gevoelens voor dit meisje dat er zo stil en ogenschijnlijk doods bij ligt. Maar Thibault is de enige die in haar herstel blijft geloven, ook als de artsen en zelfs haar ouders alle hoop verloren hebben.

In september was ik op Manuscripta, waar ook een stand stond van Xander. Bij inschrijving op de nieuwsbrief, werd er een gratis leesexemplaar van dit boek uitgedeeld. Nu was ik al lid van de nieuwsbrief, maar met als tegenprestatie een recensie, kreeg ook ik een exemplaar mee naar huis. Belofte maakt schuld, dus vandaag deel ik mijn recensie van ‘Ik ben er’.

Zoals al eerder bleek uit de keuze van mijn boeken, ben ik zeer geïnteresseerd in het onderwerp ‘coma’. Ik blijf het een bijzonder en onbegrijpelijk fenomeen vinden. Vandaar dat ik dit boek graag wilde lezen.

“Ik ben een lege cocon. Of nee, ik huis in een lege cocon. Een vlinderpop als huurster in een cocon, dat klinkt misschien mooier. Ik wil eruit, laten zien dat ik toch zeker ook eigenaar ben.”

Het verhaal is geschreven in de ik-persoon, maar deze persoon is afwisselend Thibault en Elsa. Dit wordt boven elk hoofdstuk vermeld, dus verwarrend is het niet. Dat Elsa haar verhaal op deze manier vertelt, maakt het verhaal bijzonder. Elsa voelt en ziet niets, kan zich niet bewegen, maar haar gehoor werkt prima! Zij is dus in staat alles te volgen wat er in haar kamer gebeurt. Als lezer voel je dan ook haar woede en wanhoop wanneer blijkt dat artsen en ouders alle hoop op vooruitgang verloren hebben.
Thibault is de enige die in haar en haar herstel blijft geloven. Hij wordt verliefd op Elsa en komt steeds bij haar terug. Al pratend verwerkt hij ook het probleem waar hij mee worstelt.

‘Ik ben er’ is een verhaal dat je zo uit hebt. Het is gemakkelijk leesbaar, zonder al te veel achtergronden en diepte. Een bijzonder en romantisch liefdesverhaal, maar voor mij met iets te veel toevalligheden en ongeloofwaardigheden om emotie op te roepen of om mij te raken. Maar zeker een leuk verhaal om even heerlijk bij weg te zwijmelen…

Conclusie:  een bijzonder liefdesverhaal om even lekker bij weg te zwijmelen.

Titel: Ik ben er | Auteur: Clélie Avit | Vertaling: Carolien Steenbergen | Uitgever: Xander | ISBN: 9789401604550 | Blz.: 166

6 gedachten over “Ik ben er – Clélie Avit

 • 15 oktober 2015 om 22:01
  Permalink

  Ik vond het ook makkelijk leesbaar. Mijn recensie komt nog. Ik vond het trouwens wel vreemd dat Thibault zo makkelijk verliefd werd op een vrouw met wie hij niet kan communiceren.

  Beantwoorden
  • 16 oktober 2015 om 09:14
   Permalink

   Dat bedoelde ik inderdaad ook met al te toevallig en ongeloofwaardig. Maar af en toe mag dat… 😉

   Beantwoorden
 • 19 oktober 2015 om 18:55
  Permalink

  Het lijkt mij een goed boek maar ook wel een beetje een ‘raar’ boek: hoe kan iemand verliefd worden op een meisje dat in coma ligt? Dat kan toch niet lang blijven duren?

  Beantwoorden
  • 20 oktober 2015 om 19:08
   Permalink

   Dat vond ik ook het ongeloofwaardige. En hoe de relatie zich ontwikkelt… misschien komt er een vervolg? 😉

   Beantwoorden
 • 23 augustus 2016 om 12:16
  Permalink

  Ik vond het een ontroerend en mooi geschreven boek. Ik vind het heel knap dat de schrijfster zich kan verplaatsen in een coma patient. Je hoort van artsen inderdaad dat een coma patient eventueel alles kan horen. En dat de man verliefd wordt ….. Ook dat kan ik me voorstellen. Wat is mooier je verhaal te kunnen vertellen zonder weerwoord. Dat komt later wel. Ik hoop op een vervolg

  Beantwoorden
  • 23 augustus 2016 om 16:01
   Permalink

   Fijn dat jij er wel van hebt genoten Ria! En velen met jou, als ik de reacties destijds las. Ik vond het helaas minder geslaagd. Smaken verschillen gelukkig… 😉 Ken je ‘voor jou’ van Jojo Moyes? Die vind je dan vast ook erg mooi.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!