IJskoud – Isa Maron

IJskoud

 

“Word je met zo’n ijskoud hart geboren, of ontwikkelt zich dat?”

Groot is de schrik bij Sophie, als ze haar 7-jarige oppaskind Jesse kwijt raakt tijdens een bezoekje aan de kinderboerderij. Zo kijk je even op je telefoon, zo is het jochie spoorloos verdwenen. Er wordt meteen groot alarm geslagen, waarbij ook Maud betrokken wordt. Als blijkt dat bijna op hetzelfde moment in Artis een 11-jarige jongen is verdwenen, is het echt alle hens aan dek. Met man en macht wordt er naar de jongens gezocht, maar tevergeefs… En helaas blijft het niet bij deze twee verdwijningen…
Ondertussen is Kyra, een 19-jarige studente Forensisch Onderzoek, bezig met het verleden. Haar zus verdween vier jaar geleden. Dit laat Kyra maar niet los en omdat de politie te weinig doet naar haar zin, gaat ze zelf op zoek…

‘IJskoud’ is het tweede deel in de serie ‘De Noordzeemoorden’ van Isa Maron. Een poosje geleden las ik deel 1, ‘Galgenveld’. Een lekkere thriller, maar de vaart en de spanning kwam naar mijn mening pas laat op gang. De tweede helft van dit boek maakte me echter wel erg nieuwsgierig naar een volgend deel.

In ‘IJskoud’ laat Isa Maron zien dat ze weet hoe ze lezers moet boeien. Met de proloog, de verdwijning van Jesse,  sleurt ze de lezer het verhaal in. En dat gevoel weet ze vast te houden, het hele boek door. Vond ik in ‘Galgenveld’ het eerste deel echt een beetje tegenvallen, dat was bij ‘IJskoud’ dus totaal niet het geval. De spanning zit er vanaf het begin goed in en blijft rondzingen tot op de laatste bladzijde.

Zowel Maud als Kyra kennen we al uit het eerste deel. In dit boek leren we Maud nog iets beter kennen. Kyra heeft duidelijk een flinke ontwikkeling mee gemaakt. Was zij in ‘Galgenveld’ nog een onzekere, eigenwijze puber die haar neus in andermans zaken stak, in dit boek zien we dat ze wijzer is geworden, minder eigengereid of in ieder geval minder impulsief. De verdwijning van haar zus Sarina, vier jaar eerder, houdt haar nog steeds bezig. Ze gaat hier echter op een meer volwassen manier mee om.

In ‘IJskoud’ lopen meerdere verhaallijnen door elkaar heen. De hoofdlijn is het verhaal rond de verdwijningen van de kinderen. Er wordt vanuit verschillende perspectieven naar gekeken. In de eerste plaats vanuit de persoon van Maud, maar ook Tommy, een van de verdwenen kinderen, komt regelmatig aan het woord. Juist deze stukken geven de lezer een unheimisch, angstig gevoel. Je wordt betrokken bij deze kinderen, waardoor je het gebeuren niet zomaar naast je neer kan leggen en het verhaal je raakt.
Naast deze lijn speelt het verhaal van de verdwijning van Sarina. Kyra zet haar zoektocht, begonnen in deel 1, voort. Er blijven weer veel losse eindjes over, dus Kyra zal in deel 3 waarschijnlijk weer onverdroten door zoeken.
Een derde verhaallijn is die van de onbekende vrouw in Engeland. Ook met deze vrouw maakte de lezer in het vorige deel al kennis. ‘Jane Doe’ verblijft apathisch in een Engelse kliniek. Niemand weet wie of wat zij is en waar zij vandaan komt. Ook hier worden ontwikkelingen beschreven, maar de schrijfster weet de lezer nieuwsgierig te houden naar de afloop.

De titel van het boek komt meerdere keren in verschillende vormen terug in het boek. Het meest treffend vond ik bovenstaand citaat. Een verhaal waar kinderen bij betrokken zijn, maakt over het algemeen meer los dan wanneer alleen volwassenen een rol spelen. Het is onbegrijpelijk waarom deze dingen gebeuren. Het maakt gevoelens los in de lezer, zoals ook zeker in dit boek gebeurt. Wat mij betreft is dit ook het grote pluspunt vergeleken met het eerste deel. Isa Maron is met ‘IJskoud’ erin geslaagd mij te raken en te boeien.
Een andere verbetering is wat mij betreft het taalgebruik. Bij ‘Galgenveld’ viel mij het grove taalgebruik op, in negatieve zin. In ‘IJskoud’ is dit een stuk minder, waarmee Maron aantoont dat ze dit soort taalgebruik echt niet nodig heeft om te boeien.

Mooi verwerkt is de actuele thematiek. Ik ga niet verklappen wat er precies speelt, maar in sommige landen is dit aan de orde van de dag. We kunnen ons niet voorstellen dat zoiets ooit in Nederland gebeurt. Dit boek laat zien dat het echt niet ongeloofwaardig is. Tegelijk zet het je aan het nadenken over grote wereldproblemen. Heel Nederland staat op zijn kop bij de gebeurtenissen, maar wat doen wij als het ver buiten onze grenzen speelt…
Maud worstelt tijdens deze zaak met een ‘oude zaak’, waarbij zij overtuigd is dat zij verkeerde inschattingen heeft gemaakt waardoor een kind om het leven is gekomen. Ze wil er alles aan doen om dit deze keer te voorkomen. De oude zaak is gebaseerd op een waar gebeurd drama, wat nog vers in mijn geheugen lag. Het is prachtig verwerkt in dit fictieve verhaal, maar het zet wel aan het denken over de gevolgen van zulke drama’s voor hulpverleners die betrokken waren. Oordelen is zo gemakkelijk, om het vervolgens van je af te zetten en door te gaan met je leven. Deze hulpverleners houden het echter levenslang bij zich…

Conclusie: spannend van begin tot einde, met een boeiende thematiek die intrigeert en raakt.

Titel: IJskoud | Auteur: Isa Maron | Uitgever: The House of Books | ISBN: 9789048822706 | Blz.:  320

2 gedachten over “IJskoud – Isa Maron

 • 16 december 2014 om 06:53
  Permalink

  Dit lijkt mij een goed boek. Ik zet het op mijn te lezen lijst.

  Beantwoorden
  • 16 december 2014 om 09:07
   Permalink

   Leuk dat je enthousiast geworden bent Lize! Heb je ‘Galgenveld’ al gelezen? Ik zou ze namelijk wel op volgorde lezen als je in de gelegenheid bent.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!