IJs – Koen D’haene

IJsSarah gaat met haar Zweedse vriend Mats op vakantie naar Zwitserland. Ze heeft veel zin om samen de bergen te bedwingen. Maar Mats gedraagt zich plots anders dan normaal. Hij klimt alsof zijn leven ervan af hangt en kijkt niet naar Sarah om. Zij snapt het niet, maar vergoelijkt het gedrag van haar vriend. Straks zijn ze de hele nacht samen in een romantische berghut en dan komt alles goed…
Maar ook dat loopt geheel anders dan verwacht…

Wat was ik positief verrast toen ik ‘IJs’ voor het eerst in handen had. Een hardcover, wauw! Eentje met een prachtige cover en… een geheel bijpassend ijsblauw leeslint. Dat is toch het summum voor een boekengek!

‘IJs’ begint letterlijk met een ijzingwekkende proloog. Een vrouw en een man, op dat moment nog onbekend voor de lezer, glijden over sneeuw en ijs regelrecht de gletsjer in. Hun lot blijft onduidelijk. Voilà, de toon en de spanning zijn gezet.
Vanaf het moment dat ik begon te lezen, zong de naam Suzanne Vermeer rond in mijn hoofd. Qua stijl en setting deed ‘IJs’ mij heel erg aan deze boeken denken. Nu is Vermeer voor mij een tussendoortje op vakantie, dus ik hoopte dat Koen D’haene mij toch een beetje meer zou geven.

Het verhaal wisselt constant tussen 1985, wanneer Mats en Sarah in Zwitserland verblijven, en 2003, het jaar waarin zij noodgedwongen terugkeren. Alleen het laatste hoofdstuk speelt zich af in 2015. Deze wisselingen zijn geen enkel probleem, boven elk hoofdstuk worden plaats en tijd aangegeven. Wat mij wel bevreemdde waren de wisselingen in perspectief. De functie werd mij later duidelijk, dus ik laat het aan de lezer over om dat zelf te ontdekken.

Koen D’haene schrijft soepel en vlot. Je merkt dat hij verschillende jeugdboeken op zijn naam heeft staan. Zijn stijl is gemakkelijk leesbaar en dus voor een groot publiek toegankelijk. Af en toe kwam ik wat merkwaardige woorden en woordvolgordes tegen. Ik wijt dat aan de Vlaamse achtergrond van de auteur. Het is niet storend en geeft het verhaal een dosis charme. De talrijke beschrijvingen van de bergen zijn beeldend.

Hoewel de proloog misschien anders doet vermoeden, is ‘IJs’ geen thriller. Daarvoor zit er echt te weinig spanning in het verhaal. De kwalificatie ‘misdaadroman’ dekt naar mijn idee de lading dan ook prima. Ik miste echter wel een stukje vaart in het verhaal. Een roman hoeft ook niet perse vaart te hebben natuurlijk, maar dan moet de lezer in het diepe gegooid worden wat betreft bijvoorbeeld de personages. Ook dat gebeurt echter niet voldoende.

Kortom, de vergelijking met Suzanne Vermeer heeft het verhaal doorstaan. Een toegankelijk boek, prettig geschreven en open voor een breed publiek. Ik had echter liever net een tikkeltje meer diepgang geproefd.

Conclusie:  een prettig leesbare misdaadroman met beeldende sfeerbeschrijvingen.

Titel: IJs | Auteur: Koen D’haene | Uitgever: LetterRijn | ISBN: 9789491875267 | Blz.: 260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!