De idioot en de tederheid – Yannick Dangre

de-idioot-en-de-tederheidTristan is een jonge schrijver en wordt door zijn oom gevraagd om diens levensverhaal op te schrijven. Arthur was de jongste telg in het gezin. Vader maakte de dienst uit, moeder was hem onderdanig. De kinderen hielpen mee in de kruidenierswinkel van pa, totdat moeder hem uiteindelijk de deur uitzette. Pa verdween uit het leven van zijn kinderen, en ook uit de winkel. Broer Frank nam de zaak over, totdat Arthur hem overhaalde de winkel te verkopen en samen een fietsenwinkel te beginnen.
Hun levens kabbelen voort, maar dan krijgen ze weer te maken met de fratsen van pa. En er blijken meer geheimen te bestaan in deze familie…

“Er ligt altijd, niet omdat je het wilt, maar juist omdat je het niet wilt, een stuk van je essentie besloten in je familie.”

‘De idioot en de tederheid’. Een titel waarbij mij meteen het gevoel bekruipt dat ik dat boek MOET lezen… Het wordt al lezend duidelijk waar deze vreemde tegenstelling op slaat.

Arthur groeit op in een niet bepaald standaard gezin. Zijn oudste broer is verstandelijk beperkt, maar werkt wel mee in de zaak van vader. Ook Arthurs andere broer en zus moeten flink aan de bak in de kruidenierswinkel. Alleen Arthur laat pa met rust. Maar dat gebeurt dan ook compleet, het joch wordt compleet genegeerd door zijn vader. De sfeer is broeierig, om te snijden soms. En dan is pa weg en lonkt de vrijheid voor alle gezinsleden.
Haarfijn legt Yannick Dangre de familierelaties bloot. Hij doet dit op een bijzondere doeltreffende, maar zeer fraaie manier.

Alle mensen zijn eenlingen. Ze leven in de wereld, ja, maar uiteindelijk vooral in hun hoofd. En daar is alleen plaats voor zichzelf.”

Naast dit web van familieverhoudingen en –gedragingen is ‘De idioot en de tederheid’ ook een verslag van een opgroeiende jongen. Van kind tot tiener en verder tot volwassenheid, we groeien met Arthur mee.

Yannick Dangre heeft een zeer mooie schrijfstijl. To-the-point, maar tegelijk ook bloemrijk. Regelmatig gooit hij er stevige nadenkertjes tegenaan, die je bijna ontgaan door het gemak waarmee ze in het verhaal verweven zijn.
Daarnaast zit er ook zeker spanning in het verhaal, waardoor het blijft uitnodigen tot doorlezen. Geen droge, taaie uiteen geplozen familiebanden, maar een levendig, kleurrijk en van tijd tot tijd spannend verslag van een bijzondere familie.

“Geluk heeft maar één eigenschap: je vergeet het onmiddellijk.”

Conclusie: een verhaal over familiebanden en volwassen worden waar ik zeer van heb genoten.

Titel: De idioot en de tederheid | Auteur: Yannick Dangre | Uitgever: De Bezige Bij | ISBN: 9789023496441 | Blz.: 296

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!