Een huis met zeven kamers – Alma Post

Een huis met zeven kamersErin is gescheiden en verdient haar brood al vertaalster. Vroeger zat zij op een eliteschool, waar zij zich absoluut niet thuis voelde. Een school, waar het normaal was om te vragen hoeveel badkamers jij in je huis hebt…
Nu is er dan die reünie, die Erin de kans geeft om haar kwelgeesten van weleer in de ogen te kijken en zaken recht te zetten. Maar het loopt anders. In plaats van genoegdoening en een excuus van haar pesters, komt Erin Pieter tegen. De jongen die ooit verliefd op haar was, maar die uit zo’n ander milieu afkomstig is.
Deze keer krijgt een relatie wel een kans, maar zijn zij beide in staat de kloof, ontstaan door het verschil in afkomst, te beslechten?

Soms krijg je een recensieverzoek en waag je de gok. Dit boek was er zo eentje. De cover is grappig en duidelijk, maar sprak mij op het eerste gezicht maar weinig aan. De flaptekst deed dat daarentegen wel, dus besloot ik op het verzoek in te gaan. En ik kreeg er geen spijt van!

“Ze was en bleef een Randwijker, bewoonster van een driekamerwoning met een minuscule badcel.”

‘Een huis met zeven kamers’ gaat over verschillen en over een liefde die die verschillen moet overbruggen. Erin komt uit een liefhebbende en warme, maar absoluut geen rijke familie. Wanneer er iets moois opbloeit tussen haar en Pieter, wordt het verschil in afkomst pijnlijk duidelijk. Erin heeft er geen moeite mee, zij is niet op Pieter gevallen om zijn huizen en rijkdom. Ze geniet van hun tijd in Pieters huis in Frankrijk, maar is nuchter genoeg om haar eigen leven niet op te willen geven. Ze is trots op wat zij opgebouwd heeft voor haar en haar dochter.
Pieter daarentegen is gek op Erin, maar schaamt zich voor haar afkomst. Kan hij haar bijvoorbeeld wel meenemen naar een feestje in de dure villa van zijn vrienden? Zet zij hem dan niet voor schut met haar naïviteit en onbekendheid met de etiquette en de mores van het wereldje?

“Een man moet een vrouw zoeken die zijn status bevestigt, dat is de beste garantie voor een goed huwelijk.”

Deze boeiende ontwikkeling van de personages is een groot pluspunt van het boek. Alma Post kent uit eigen ervaring de schooljaren van Erin. Zij is erin geslaagd om de verschillen op een subtiele, prettig leesbare manier te verpakken in dit verhaal.
Doordat het perspectief wisselt tussen Erin en Pieter, krijgt de lezer beider gedachtewereld mee. Erin groeide voor mij uit tot een sympathiek, nuchter persoon. Ze kijkt verder dan de oppervlakte van rijkdom en grote huizen met bijbehorende auto’s. Pieter echter ontpopt zich als een snob van de bovenste plank. Hij daalde steeds verder in mijn achting.

Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat dit de realiteit is. Dat mensen nog steeds gewogen worden op grond van hun afkomst. Toch is ‘Een huis met zeven kamers’ een zeer realistisch en geloofwaardig geheel. Een verhaal dat je naast een paar uurtjes ontspannen leesplezier, ook tot nadenken uitnodigt.

Titel: Een huis met zeven kamers | Auteur: Alma Post | Uitgever: De Onderstroom | ISBN: 9789082349108 | Blz.:260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!