Hollands Siberië – Marriët Meester

Hollands Siberie 

“Er is in de provincie Drenthe een streek bekend onder de naam ‘Hollands Siberië’, geen boom geen struik op deze      immense heidevelden, een bijna verlaten land, dat nauwelijks zesentwintig inwoners per honderd hectares telt.”

 Pastoor Peter Pex treedt in 1936 in dienst in Veenhuizen, een enclave van strafgestichten. Geen pastoor hield het daar uit, tussen het schorem en de boefjes, maar Pex is vastberaden er een succes van te maken.
De oorlog verandert veel, maar Pex probeert daar op zijn eigen onnavolgbare wijze mee om te gaan. Hij krijgt steun van zijn huishoudster en samen werken zij in het verzet. Er bloeit iets moois op tussen beide katholieken, wat strikt geheim moet blijven.
Kunnen Pex en zijn huishoudster zich losmaken van tradities en samen gelukkig worden?

 Veenhuizen, het staat nog steeds bekend als het ‘gevangenisdorp’ van Nederland. Het leek mij boeiend om meer te weten te komen over de geschiedenis van dit aparte dorp. Vandaar mijn keuze voor het boek ‘Hollands Siberië’.

En een bijzonder dorp bleek het al snel te zijn. Ongelooflijk, dat deze ‘gestichten’ jarenlang hebben bestaan en gefunctioneerd. Veenhuizen was echt een dorp, met rangen en standen. Onderling gemopper en geruzie, maar ook vriendschappen werden er gesloten. Maar toch was het een dorp op slot: alleen gedetineerden en werknemers met hun gezinnen verbleven er. Dat kun je je vandaag de dag niet meer voorstellen, dat gevangenisbewaarders met hun kinderen op hetzelfde terrein wonen als de gedetineerden. Alles liep vrolijk door elkaar heen.

In ‘Hollands Siberië’ worden heel duidelijk de onderlinge relaties blootgelegd. Vriendjespolitiek was aan de orde van de dag. Geen wonder dat Pex het moeilijk vond zich staande te houden in deze bijzondere deelmaatschappij.

“En toch had zijn voorganger hem allesbehalve gefeliciteerd. Wanneer hij niet het juiste standpunt innam, zou hij hier diep ongelukkig worden. Op zijn vraag welk standpunt dat dan wel moest wezen, had de man hem weinig wijzer kunnen maken.”

Marriët Meester schrijft vlot en prettig leesbaar. Haar woordkeuze is af en toe een beetje deftig, maar niet moeilijk om te lezen. Ik houd er wel van, als woorden als ‘ridicuul’ en ‘souteneurs’ gebruikt worden. Daarnaast zit er door het hele boek een humoristische toon. Het verhaal is helemaal niet zo vrolijk, maar het gaf mij wel regelmatig een vrolijk gevoel.

Wat een heerlijke kerel is die pastoor Pex. Hij komt goed uit de verf in het verhaal, zijn keuzes en beslissingen zijn, hoewel misschien niet altijd voor iedereen begrijpelijk, wel logisch en verklaarbaar. Pex is een sympathieke man, maar eigenlijk met een tragisch randje. Hij groeit op met het idee een ‘surrogaat-kind’ te zijn. Het eerste kind van zijn ouders overleed en Pex heeft altijd de druk gevoeld die dat (naar zijn eigen idee tenminste) op hem legde. Vanuit dat gevoel kiest hij voor een leven als pastoor, hoewel hij twijfelt aan alles wat de paus verordent. Ik heb genoten van zijn ondeugd, zijn stiekeme escapades. Ook zijn keuze om zijn uittreden uit de kerk steeds maar uit te stellen wordt verklaarbaar door zijn achtergrond. En daar zit dan ook dat tragische kantje. Pex offert zichzelf eigenlijk op. Het wordt in het verhaal niet duidelijk of dat gevoel van hem terecht is of dat zijn ouders dat toch heel anders beleefden.

Aandoenlijk en vertederend is Pex’ ontdekking van de liefde. Hij is van middelbare leeftijd als alles wat hij ooit geleerd heeft op losse schroeven komt te staan door die ene vrouw. Heerlijk om te lezen hoe onbevangen en ondeugend de pastoor als een puber van zijn eerste liefde geniet. En toch blijft daar altijd die zichzelf opgelegde plicht…

“Veenhuizen had hem veranderd. Het was een contradictio in terminis, maar uitgerekend op deze afgezonderde plek was hij een man van de wereld geworden.”

Conclusie: een vertederend, ontroerend verhaal met een humoristische ondertoon over het leven van een pastoor in het ‘gestichten-dorp’ Veenhuizen.

Titel: Hollands Siberië | Auteur: Marriët Meester | Uitgever: De Arbeiderspers | ISBN: 9789029589581 | Blz.: 280

6 gedachten over “Hollands Siberië – Marriët Meester

 • 9 maart 2015 om 08:27
  Permalink

  Klinkt als een goed boek. De cover ziet er ook al zo mooi uit.

  Beantwoorden
  • 9 maart 2015 om 08:30
   Permalink

   Ik heb ervan genoten! Boeiende geschiedenis daar in Drenthe!

   Beantwoorden
 • 9 maart 2015 om 09:07
  Permalink

  Als ik ‘Birk’ van Jaap Robben heb uitgelezen begin ik aan dit boek. Heb het al gehaald uit de bieb. Mooie recensie weer Monique! Wat ga je nu lezen? Of verklap je dat niet? 😉

  Beantwoorden
  • 9 maart 2015 om 11:45
   Permalink

   Haha ja hoor, ik heb geen geheimen…;-) Ik lees nu ‘Kom hier dat ik u kus’ van Griet op de Beeck. Ook een mooie tot nu toe! Hoe vindt jij ‘Birk’? Die moet ik ook nog eens gaan lezen denk ik…

   Beantwoorden
 • 10 maart 2015 om 08:11
  Permalink

  Dit lijkt mij wel een goed boek. Ik ken Nederland niet zo goed en Drenthe/Veenhuizen al helemaal niet maar het vooral op zich spreekt mij wel aan.

  Beantwoorden
  • 11 maart 2015 om 16:52
   Permalink

   Echt bizar eigenlijk dat dit nog niet zo heel lang geleden allemaal zo kon. Moet je zien achter wat voor muren de criminelen nu zitten…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!