Hoe mooi alles – Mirjam van Hengel

hoe mooi alles

Op 14 mei 1940, de dag dat Nederland capituleert, vlucht de Joodse biologiestudent en beginnende dichter Leo Vroman per boot naar Nederlands-Indië, waar hij uiteindelijk onder de wapens geroepen wordt in een oorlog die hij dacht verlaten te hebben. Lange jaren in Japanse kampen volgen. In Nederland weet zijn geliefde, Tineke Sanders, algauw niet meer waar hij is. Maar ze blijft wachten. Pas twee jaar na de oorlog, in september 1947, zien ze elkaar weer, in de haven van New York. De liefde blijkt onaangetast en duurt tot op de dag van vandaag. Met behulp van brieven, dagboeken en gesprekken met de Vromans reconstrueert Mirjam van Hengel het begin van dit indringende liefdesverhaal, dat zich afspeelt in het brandpunt van de wereldgeschiedenis.

Op de cover zien we een oude foto van een jonge man, stilletjes voor zich uit glimlachend, en een lachende jonge vrouw. Leo en Tineke Vroman in jonger jaren. De titel en ondertitel (‘Een liefde in oorlogstijd’) maakte mij nieuwsgierig naar hun verhaal. Natuurlijk kende ik Leo Vroman van naam, maar verder reikte mijn kennis niet.

We maken kennis met de jonge Leo en de jonge Tineke. Zij, geboren in Indonesië, opgroeiend bij ouders met een slecht huwelijk. Hij, geboren in een seculier Joods gezin in Nederland. Als Tineke met haar moeder naar Nederland komt, leren Leo en Tineke elkaar kennen tijdens een maaltijd op de studentenclub. Tineke komt naast Leo aan tafel te zitten.

Meteen werd de achtergrond als een wand van beschilderd karton en verdween de eetzaal tactvol en bescheiden, op geroezemoes na, en ik dacht letterlijk: Godallemachtig, ik zit naast mijn vrouw!”

Tineke weet niet wat zij ervan moet denken, maar langzaam maar zeker groeit ook bij haar de liefde. Er volgt een verloving, maar dan breekt ook in Nederland de oorlog uit. Leo heeft een vooruitziende blik en vlucht meteen in die eerste dagen weg uit Nederland, zonder Tineke. Dat is het begin van een scheiding die uiteindelijk zeven jaar duurt. Jaren van onzekerheid, niet weten of de ander nog leeft. Niet weten of de ander op je heeft gewacht. En dan uiteindelijk het weerzien en een daarop volgende levenslange liefde…

Het verlies van Tineke, al zo ver weg in ruimte en tijd, was zoveel groter dan het verlies van vrijheid.”

‘Hoe mooi alles’ is een compleet en degelijk verlag van het leven van het echtpaar Vroman. De stijl, met lange zinnen en ontzettend veel details, maakt het lezen niet gemakkelijk. Het is absoluut geen boek dat je snel uit leest. Ik heb het in stukken verdeeld om het te kunnen behappen. Er wordt in elk hoofdstuk namelijk ontzettend veel verteld. Het is duidelijk dat van Hengel haar research zeer goed uitgevoerd heeft.
Mooi was in het begin van het boek de beschrijving van de liefde tussen beide echtelieden, op dat moment beiden al ruim de 90 gepasseerd. Wie wil dat nu niet? Een levenslange vriendschappelijke en tedere, maar ook hartstochtelijke band met elkaar. Om jaloers op te worden!
Ook het laatste deel boeide mij meer dan het grote middenstuk. De beschrijving van de Japanse kampen, maar vooral ook de gebeurtenissen na de bevrijding, vond ik erg interessant om te lezen. De oorlog was afgelopen en alles was weer goed, maar zo werkte het dus niet. Boeiend om te lezen hoe het ex-gevangenen verging in die chaotische tijd.
Met het middenstuk had ik moeite. Ik heb me er echt toe moeten zetten om door te lezen. Er werden zo veel feiten opgesomd, dat het mij soms duizelde. Ik denk dat het verhaal in romanvorm mij meer had kunnen boeien. Het verhaal op zich heeft overigens alle ingrediënten in zich voor een mooie roman…
De hilarische tekeningetjes van Leo, die her en der door het boek heen geplaatst zijn, maakten echter veel goed. Wat een humor en zelfspot spreekt er uit die kleine prentjes!

Conclusie: een zeer degelijk en goed uitgewerkt verslag van een liefde om jaloers op te zijn. Voor mij persoonlijk had het in een meer verhalend jasje gestoken mogen worden.

Titel: Hoe mooi alles | Auteur: Mirjam van Hengel | Uitgever: Querido | ISBN: 9789021454993 | Blz.: 328

5 gedachten over “Hoe mooi alles – Mirjam van Hengel

 • 21 mei 2014 om 20:38
  Permalink

  Mooie recensie! Ik ben nu echt benieuwd naar dit boek, wat een prachtig verhaal, ik zet het op mijn te lezen boeken lijstje.
  Soms is het inderdaad het beste om een boek in stukjes te hakken, soms bevatten boeken zoveel informatie dat het je duizelt, des te meer is het een overwinning als je het uitleest, voor mijn gevoel leggen mensen een boek soms te snel weg.

  Beantwoorden
  • 21 mei 2014 om 20:45
   Permalink

   Een recensieboek leg ik sowieso niet snel weg. Ik denk dat het boek jou wel ligt, gezien de boeken die jij hoog beoordeeld hebt op je blog.

   Beantwoorden
   • 21 mei 2014 om 20:53
    Permalink

    Oh ik bedoelde meer in het algemeen, ik lees op Goodreads en bijv. Instagram regelmatig dat iemand een boek weglegt i.p.v. een oplossing zoeken om een boek wel uit te lezen zoals jij dat doet 🙂

    Ah thanks, goed om te horen!

    Beantwoorden
     • 21 mei 2014 om 21:05
      Permalink

      😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!