Het onvoltooide kind – Brenda van Osch

Het onvoltooide kindBrenda van Osch is journalist en moeder van onder andere dochter Eva, in 2002 geboren na een zwangerschap van 30 weken. Een zorgelijke en spannende tijd volgde op de bevalling. Het piepkleine meisje werd behandeld op de intensive care afdeling van het VU. Ze redt het, maar in de loop van de jaren blijkt dat Eva verschillende handicaps heeft.
De behandeling van prematuren laat Brenda niet los en wanneer zij leest dat de behandelgrens naar voren gehaald is naar 24 weken, besluit zij het verhaal van Eva op te schrijven en tegelijk op zoek te gaan naar grenzen van pril leven.

 “Alles zat erop en eraan. Zo onaf en perfect tegelijk.”

 

Als boekblogger wordt je regelmatig benaderd door auteurs met de vraag of je hun boek wilt recenseren. Door ervaring wijs geworden, ben ik daar enigszins voorzichtig in geworden. Ik probeer me eerst te verdiepen in het boek om een beeld te krijgen of het boek bij mij past. Soms kom je op deze manier pareltjes tegen, zoals ‘Zinloze vrouw’ van Marije Onstenk en ‘De schaduw van de mol’ van Bob van Laerhoven. Toen Brenda van Osch mij echter deze vraag stelde, heb ik daar echt goed over nagedacht. Een boek over vroeggeboortes en de morele dilemma’s die met de eventuele behandeling gepaard gaan… Sowieso een heftig onderwerp, maar ook eentje die erg dichtbij komt. De beslissing wel of niet behandelen hebben wij nooit hoeven te nemen, omdat ons kindje al overleden was in mijn buik. Toch blijft er ergens achter in je hoofd altijd een stemmetje zeuren: “Wat als het kindje een paar weken langer geleefd had en levend geboren had kunnen worden. Ze kunnen tegenwoordig zo veel…”. Na een paar dagen peinzen heb ik toch de stap genomen om ‘Het onvoltooide kind’ te gaan lezen. Misschien zou het helpen om na ruim 14 jaar eindelijk dat stemmetje een duidelijk antwoord te kunnen geven.

Brenda van Osch is journalist en dat merk je. Ze is gewend om te schrijven en haar verhaal leest dan ook zeer prettig. Ze is erin geslaagd om te schrijven als een roman en niet als een journalistiek verslag. Ik vind dat zelf vele malen prettiger lezen, op de een of andere manier komt zo’n verhaal altijd dieper bij mij binnen dan een verslag van feiten en gebeurtenissen.

‘Het onvoltooide kind’ doet mij denken aan boeken als ‘De dag dat ik doodging’ van Tania Bongers en ‘Coma’ van Marcel de Jong. Allemaal boeken over levensgrote vragen en onmenselijke keuzes in de medische wereld. Ook in ‘Het onvoltooide kind’ worden deze dilemma’s uitgebreid in beeld gebracht. Dit gebeurt naar aanleiding van het verhaal van Eva, maar er worden ook andere situaties beschreven. De grote vraag is of de behandeling van ’24-weken-baby’s’ te verantwoorden is. Moeten deze kinderen koste wat het kost in leven gehouden worden? Of is het menselijker om hen los te laten en de kans op een vredig sterven te gunnen? Waar ligt de grens van een ‘acceptabel leven’ en wie bepaalt dat? Artsen en neonatologen staan dagelijks voor de ongelooflijk moeilijke taak om hierin levensbepalende beslissingen te nemen.

“Ergens werd de grens van goeddoen bereikt, moest het geknutsel aan ons blijkbaar toch niet levensvatbare baby’tje ophouden.”

Brenda van Osch heeft veel lef gehad om haar verhaal op te schrijven. Om en public toe te geven dat je achteraf soms wel eens wenste dat er destijds andere besluiten genomen waren. Om het meest kwetsbare in haar leven, haar dochter, te delen met de wereld. Het is een eerlijk en open werk geworden, waarin zij de problemen en gevoeligheden niet schuwt. Een verhaal dat je aan het denken zet over de waarde van het leven. Maar ook een verhaal dat raakt en emotioneert. Het bracht mij tenminste een aantal keer de tranen in de ogen. Herinneringen kwamen boven aan een ongelooflijk klein maar zo’n mooi lijfje… Soms betrapte ik me op de gedachte dat ik blij was dat zulke beslissingen ons bespaard zijn gebleven. Een leven als Eva, dat is niet wat je als ouders voor je kind wilt. Maar meteen roept er dan een harde stem overheen dat je dan tenminste wel de kans krijgt om je kind te leren kennen, te weten op wie het lijkt, te ontdekken wie het is… Kortom: het lezen van ‘Het onvoltooide kind’ bracht een rollercoaster aan emoties met zich mee. Maar dat kan eigenlijk ook niet anders bij dit onderwerp. Want hoe logisch en verstandig sommige beslissingen ook lijken, het is toch een heel ander verhaal als het om jouw kindje gaat. En zo zullen ethiek, morele dilemma’s en daaruit voortvloeiende verstandige beslissingen voor iedereen anders zijn. De waarde van het leven is namelijk niet te definiëren. Elke ouder en elke arts maakt daar zijn eigen afwegingen in. Hoe deze dan ook uitvallen, gemakkelijk is het niet en zal het ook nooit worden.

“ ‘Dan kom je op de waarde van het leven,’ zegt ze. ‘Die is voor iedere ouder, maar ook voor iedere neonatoloog anders.’ “

Conclusie: een autobiografische zoektocht naar de grenzen van pril leven, dat zorgt voor veel emoties, maar ook veel interessante informatie geeft over vroeggeboorte en de daarbij behorende risico’s.

Autobiografische verhalen beoordeel ik niet op het verhaal, slechts de technische kant van het boek, zoals stijl en leesbaarheid, wordt beoordeeld.

Titel: Het onvoltooide kind | Auteur: Brenda van Osch | Uitgever: Balans | ISBN: 9789460038655 | Blz.: 254

5 gedachten over “Het onvoltooide kind – Brenda van Osch

 • 16 mei 2015 om 18:45
  Permalink

  Dit lijkt mij zo een aangrijpend boek… Ik denk niet dat ik het zou kunnen lezen. Knap dat jij dat wel gedaan hebt en zo’n mooie recensie geschreven hebt!

  Beantwoorden
  • 16 mei 2015 om 19:35
   Permalink

   Het is inderdaad heftig en aangrijpend, maar ook zeer informatief en interessant. Ken je ‘De dag dat ik doodging’ van Tania Bongers? Daar kun je dit boek echt mee vergelijken vond ik.

   Beantwoorden
   • 17 mei 2015 om 08:18
    Permalink

    Nee, dat boek ken ik niet in de zin van zelf gelezen te hebben maar wel al recensies over gelezen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!