Het midden van nergens – Yvonne Deinert

Het midden van nergensTijdens een middag shoppen ontdekt Pasca in een oud winkeltje een amulet. De amulet leidt tot de ontmoeting met de oude vrouw Geertje, die een groot deel van haar leven een geheim met zich heeft meegedragen en daar tot op de dag van vandaag last van heeft.
Terwijl Pasca op zoek gaat naar haar eigen identiteit raakt ze verwikkeld in spannende situaties. Zo wordt ze hevig verliefd op een wel heel foute jongen, ontstaat er ruzie met haar hartsvriendin en ontdekt ze na een emotioneel gesprek met Geertje dat je in je leven heel wat keuzes maakt. Keuzes die soms slecht uit kunnen pakken.

De doelgroep van “Het midden van nergens” is jeugd vanaf 12/13 jaar. Die leeftijd ben ik inmiddels ruimschoots gepasseerd, maar toch vond ik het erg leuk dat ik dit boek vooruit mocht lezen.

De hoofdpersoon van het boek is Pascalle, een meisje van 15 jaar, volop op zoek naar haar eigen identiteit in de chaos van het puberleven. Pasca woont bij haar ouders en haar jongere broertje. Zij heeft het gevoel dat haar leven veranderde op het moment dat haar broertje werd geboren. Pasca was toen zes jaar oud en vanaf dat moment moet zij oppassen, klusjes doen etc. Zij voelt zich absoluut niet gezien of begrepen door haar ouders.

“Als ik wakker word en mijn uitgelubberde trui op mijn zitzak zie liggen, vraag ik me ook af wat ik hier doe. In dit huis en dit gezin? Ik doe het nooit goed. Sinds Luc geboren is, doe ik er niet meer toe.”

Erg lastig is het dan ook als zij, aangestoken door haar vriendin Donja, zich aangetrokken voelt tot de gothicstijl. Pasca durft absoluut niet als goth thuis te komen. Haar ouders keuren deze “rarigheid” duidelijk af. Daarom mag Pasca zich verkleden en opmaken bij Donja thuis. Dit gaat een tijdje goed, totdat Donja aangeeft dat ze van huis weg gaat lopen om bij haar vriendje in te trekken. Pasca raakt in paniek omdat ze haar verkleedplek kwijt zal raken en bedenkt een plan om toch als goth door het leven te kunnen gaan. Maar of dat nu zo’n goed idee is…

“Als Donja straks weg is, is Pasca er ook niet meer. Alleen Pascalle blijft.”

Het boek is geschreven in een vlotte, gemakkelijk leesbare stijl. De zinsopbouw en de woordkeuze zullen de jeugd zeker aanspreken. Daarnaast is het verhaal zelf ook erg leuk om te lezen. Er gebeurt veel, er zit spanning in en een zelfs vleugje romantiek.
De titel sprak mij aan, al begreep ik nog niet waar het op sloeg. Na het lezen van het boek is de verklaring van de titel duidelijk. Een goed gekozen titel naar mijn mening. Het geeft heel goed het gevoel weer dat de gemiddelde puber ervaart in die lastige jaren.
Als leuk extraatje heeft het boek een eigen muzieklijst via Spotify.

De hoofdpersoon, Pasca in dit geval, wordt goed uitgewerkt. Door haar overpeinzingen krijgt de lezer een goed beeld van haar kinderjaren en worden haar acties en gedachten ook goed begrepen.

De boodschap van het verhaal, “je mag zijn wie je bent en schaam je daar niet voor”, vind ik mooi. Ik denk dat dit verhaal een puber kan helpen in die zoektocht naar eigen identiteit. In dit boek wordt duidelijk dat “anders” niet “raar” is. Dat je niet de enige bent, die zich verloren voelt in het leven. En ook dat het niet loont om met geheimen rond te blijven lopen. Hopelijk is die boodschap zo duidelijk dat pubers er hun voordeel mee kunnen doen.
Het boek heeft echter niet alleen een boodschap voor de jeugd. Als moeder van een zoon op de drempel van de puberteit, zette het ook mij aan het denken. Wat als je kind thuis komt met andere ideeën of meningen dan wij verwachten of hopen? Het boek maakte mij nog weer een keer duidelijk hoe belangrijk het is om je kind te accepteren zoals het is, ook als dat anders is dan je misschien had gehoopt. Dat het belangrijk is om als ouder het contact met je kind te behouden, ook als dat betekent dat je je moet verdiepen in nieuwe dingen en andere interesses. Je kind accepteren zoals het is, is het beste wat je als ouder ooit kan doen. Dan wordt die reis door de puberteit misschien niet altijd gemakkelijk, maar wel mooi. Want voor een ouder bestaat toch niets mooiers dan je kind kunnen begeleiden en helpen vormen tot een gelukkige en stevig in zijn schoenen staande volwassene!

Conclusie: Boeiend verhaal, op een vlotte manier geschreven. Een aanrader voor de jeugd en ook wel een beetje voor paps en mams!

Titel: Het midden van nergens | Auteur: Yvonne Deinert | Uitgever: LetterRijn | ISBN: 9789491875021 | Blz.: 165

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!