Het meisje op de weg – Michael Berg

Het meisje op de wegAnne heeft een eigen praktijk voor psychologie en woont in een afgelegen dorpje ergens in Frankrijk. Anderhalf jaar geleden werd Anne verliefd op jongere Guido en verliet haar echtgenoot en haar veilige, beschermde leventje voor hem. Samen zijn Anne en Guido nu bezig een nieuwe toekomst op te bouwen.
Maar dan vinden ze op de weg voor hun huis, in the middle of nowhere, een jong meisje. Het is donker en koud en Guido en Anne besluiten het meisje voor die nacht onderdak te bieden. De volgende ochtend zijn echter zowel het meisje als Guido verdwenen….

Dat Michael Berg kan schrijven, wist ik al een tijdje. Ik heb genoten van zijn serie rondom journaliste Chantal Zwart. Zijn vorige boek, ‘Heller’, lag minder in mijn straatje, maar onlangs las ik ‘Hotel du Lac’ en dat was weer ouderwets genieten. En nu ligt daar zijn nieuwste boek, ‘Het meisje op de weg’.

De cover lijkt erg op de cover van ‘Nacht in Parijs’, het laatste deel in de Chantal Zwart-serie. Ik vind dit enigszins verwarrend, omdat dit nieuwe boek volledig op zichzelf staat en dus niet bij de serie hoort.  De cover is overigens wel mooi.
‘Het meisje op de weg’, een titel die meteen intrigeert. Wie is dat meisje, hoe komt ze daar op die weg, wat is er gebeurd, etc…. Genoeg vragen die opborrelen alleen al bij het lezen van de titel.

Het boek beslaat maar één week uit het leven van Anne. Het is dan ook ingedeeld in delen van ´Dag 1´ tot en met ´Dag 7´. Alles wordt dus verteld in chronologische volgorde, maar tussendoor zijn er terugblikken naar anderhalf jaar geleden. De lezer krijgt een inkijkje in de kennismaking en eerste tijd van Guido en Anne samen.

Het verhaal is geschreven met een lekker vaartje. Ook komt de Franse sfeer, Michael Berg eigen, weer goed terug. Dit keer echter niet het zomerse, warme Frankrijk dat wij van de zomervakantie kennen, maar de sfeer van het afgelegen Franse plattenland in de tijd van het jaar dat toeristen thuis blijven.

´Het meisje op de weg´ is qua gebeurtenissen niet heel spannend te noemen. Toch raast er door het hele verhaal wel een soort grote onrust. Of noem het psychologische spanning. Is dit meisje degene wie ze zegt te zijn? En hoe zit dat eigenlijk met Guido? Vragen die Anne’s leven beheersen in die ene week, maar die je ook als lezer bezighouden.
Tijdens de plot laait de ‘basale’ spanning overigens wel lekker op. Misschien niet heel verrassend, maar de clou zit erg goed in elkaar. Het laatste hoofdstuk voegt naar mijn idee nog iets extra’s toe aan de geloofwaardigheid van het verhaal.

Al met al vind ik ‘Het meisje op de weg’ goed te vergelijken met eerder genoemde serie rond Chantal Zwart. Andere setting, hoewel ook in die lekkere Franse sferen, andere personen, maar even prettig leesbaar en van vergelijkbaar niveau.

Conclusie:  aanrader voor de liefhebbers van Chantal Zwart, lekkere thriller om in één ruk uit te lezen.

Titel: Het meisje op de weg | Auteur: Michael Berg | Uitgever: The House of Books | ISBN: 9789044346237 | Blz.: 384

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!