Het meisje in de rode jas – Kate Hamer

Het meisje in de rode jasNa de scheiding van haar ouders woont de achtjarige Carmel alleen met haar moeder. Ze vindt haar moeder Beth overbezorgd en probeert zo af en toe even onder dat verstikkende juk vandaan te komen. Op deze manier raakt ze op een druk festival haar moeder kwijt. Een oudere man, die zegt dat hij haar grootvader is, neemt haar onder zijn hoede. Hij vertelt Carmel dat haar moeder een vreselijk ongeluk heeft gehad en dat haar vader niet voor haar wil zorgen, zodat ze bij haar grootvader moet blijven. Er is echter niets aan de hand met Beth, anders dan totale paniek en wanhoop door de vermissing van Carmel. Vanaf nu is het enige doel in haar leven haar dochter vinden…

‘Het meisje in de rode jas’ is een titel die al snel duidelijk wordt. Carmel had op het moment van haar verdwijning een rode jas aan. Deze kleur loopt ook als een rode draad door het verhaal.
Kate Hamer weet je vanaf het begin te raken en te boeien. Begin je eenmaal aan dit boek, dan moet het zo snel mogelijk uit. Die ene grote vraag, komt Carmel weer bij haar moeder terug, blijft het hele boek door als het zwaard van Damocles boven je hoofd hangen. Je raakt tegen wil en dank verstrikt in het leven van Carmel en Beth.

Het verhaal wordt afwisselend verteld door Beth en door Carmel, beiden in de eerste persoon. Hierdoor ken je als lezer het geheel, terwijl beide hoofdpersonen alleen hun eigen kant zien. De keuze voor dit perspectief geeft het verhaal iets ontroerends. Het verhaal van Carmel is geschreven op een manier zoals een meisje van acht het zou beleven. Als lezer voel je haar verwarring, mama heeft het immers nooit over opa gehad, haar bezorgdheid voor haar ouders, haar opgelegde gehoorzaamheid, maar ook haar altijd aanwezige verlangen naar huis.
Daarnaast komen ook de emoties van Beth hard bij de lezer binnen. Een moeder die haar kind kwijt is, het is een nachtmerrie die je nooit hoopt mee te maken. Beth voelt zich schuldig, dat ze niet goed opgelet heeft, dat ze geen goede moeder is geweest voor Carmel. Je voelt haar angst en wanhoop, haar vertwijfeling over wat er gebeurd is. Maar daar is dan ook die eeuwige strijdlust, het zoeken naar haar kind, het nooit op willen geven.

Personages, die levensecht zijn en die regelrecht je hart binnen denderen. Tijdens het lezen twijfelde ik in eerste instantie aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Maar als het een beetje gaat bezinken en je raakt meer en meer betrokken bij de personages, verdwijnt die vraag naar de achtergrond. En eigenlijk is het heel logisch dat een kind van acht jaar de praatjes van zo’n oudere man gelooft. Wat zou ze anders kunnen en moeten.

Het meisje in de rode jas staat te boek als thriller. Ik vind het echter veel meer dan dat. Het is zeker een spannend verhaal, maar er zit daarnaast een prachtige en diepe psychologische laag in. Voor mij maakt juist dat het boek zo goed.
En dan het slot… Mooi en onvoorspelbaar, maar ook abrupt en op het eerste gezicht niet bevredigend. Maar juist dit slot maakt dat het verhaal na blijft zinderen. De auteur houdt nog één belangrijke vraag onbeantwoord. Het is aan de lezer zelf om dat antwoord in te vullen…

Conclusie: een prachtig, aangrijpend en ontroerend, boeiend en ook spannend verhaal over een moeder en haar vermiste kind.

Titel: Het meisje in de rode jas | Auteur:  Kate Hamer | Vertaling: Mechteld Jansen | Uitgever: De Boekerij | ISBN:  9789022570265 | Blz.: 384

2 gedachten over “Het meisje in de rode jas – Kate Hamer

 • 28 januari 2016 om 07:40
  Permalink

  Hoi Monique

  Wat een mooie recensie, het is meer dan een thriller. Ik zou het een psychologische thriller noemen.

  Fijne dag!
  Groet,
  Trudy de Munck

  Beantwoorden
  • 28 januari 2016 om 09:45
   Permalink

   Dank je wel! De dosis psychologie maakte het voor mij ook helemaal af!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!