Het huis van eb en vloed – Sarah Maine

Ik las dit boek voor Vrouwenthrillers.nl. Vandaar mijn opmerking over het thrillergehalte…

huis van eb en vloedHetty erft een groot landhuis op de Hebriden. Ze reist er naar toe om te zien of haar plannen om er een luxueus hotel van te maken, te realiseren zijn. Hetty stuit echter op onverwachte en onwelkome problemen. De plaatselijke bevolking is radicaal tegen haar plannen en laat dat duidelijk merken. Tot overmaat van ramp wordt er onder de houten vloer in het huis ook nog een skelet gevonden. Door middel van gevonden dagboeken en brieven duikt Hetty in het verleden van haar familie en van Bhalla House.

Wat een heerlijke cover siert dit boek! Het brengt je meteen in verre sferen van mooie kusten en ruige landschappen. De titel is goed gekozen. Je kunt hem letterlijk interpreteren, afgaand op de plaats waar Bhalla House gebouwd is. Ik zag er echter ook nog een diepere betekenis in, die ik de lezer graag zelf laat ontdekken.

‘Het huis van eb en vloed’ is geen spannend verhaal. Absoluut geen thriller, maar zo wordt het ook niet gekwalificeerd. Het staat te boek als een ‘vertaalde literaire roman’ en dat is een prima kwalificering.
De flaptekst belooft een dosis spanning door de vondst van die menselijke resten. Het roept meteen vragen op. Wat is er gebeurd? Wie ligt daar begraven onder de vloer? Wie is de dader en wat heeft dit allemaal te maken met het heden? De vragen worden weliswaar beantwoord, maar het skelet heeft maar zo’n geringe plaats in het verhaal, dat er van spanning nauwelijks sprake is.

Ondanks het gemis aan spanning, heeft Sarah Maine wel een heerlijk verhaal neergezet. De lezer pendelt tussen heden en verleden, leeft mee met Hetty en de eilandbewoners. En tot slot zijn er dan ook nog die heerlijke sfeerbeschrijvingen. Maine is erin geslaagd om Schotland een beetje mijn huiskamer in te brengen. Ik heb volop genoten van het eiland, de Schotse sfeer en de bewoners.

Ik kan er kort over zijn. Ben je op zoek naar een lekker spannende thriller? Laat ‘Het huis van eb en vloed’ dan liever aan je voorbij gaan. Wil je je echter verliezen in een mooi verhaal, waarin heden en verleden samenkomen, waarin romantiek en drama elkaar afwisselen en waarin je je in de ruige Schotse natuur waant, dan belooft dit boek je heerlijke uurtjes!

Conclusie:  een heerlijk verhaal waarin romantiek en drama, heden en verleden samenkomen.

Titel: Het huis van eb en vloed | Auteur: Sarah Maine | Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte | Uitgever: A.W. Bruna | ISBN: 9789400506664 | Blz.: 400

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!