Het grote ontwaken – Marian Kramer

het grote ontwakenYvonne is een drukbezette jonge vrouw, moeder van de zes maanden oude Danny en fulltime werkend als boekhouder. Alles gaat haar voor de wind, tot de dag waarop ze een fout maakt. Een fout in het verkeer die haar duur komt te staan.
Yvonne raakt in coma en eigenlijk geeft iedereen de hoop op. Maar het ongelooflijke gebeurt na maar liefst zeven jaar…Yvonne komt bij uit haar coma. Het lijkt een sprookje, maar dat is het absoluut niet. Want hoe moet je je leven leven als je alles verloren hebt, je lijf niet meer de jouwe is en je toekomst onzeker?

Hoewel de cover van het boek mij niet aantrok, maakte de titel mij erg nieuwsgierig. Coma is een onderwerp dat me altijd erg geïnteresseerd heeft. Het ongrijpbare, het geheime, soms bizarre…het boeit mij.

“Haar hoofd was volkomen leeg. Ze kon niet denken, niet herinneren, niet vooruit kijken. Binnenin haar was alleen maar leegte en het doffe besef dat deze leegte even oneindig was als het landschap om haar heen. Er was niets. Helemaal niets.”

‘Het grote ontwaken’ is daarnaast ook een boek dat pas begint waar andere boeken eindigen. De hoofdpersoon wordt wakker en leefde nog lang en gelukkig, dat geldt dus duidelijk niet voor dit boek. Uitgangspunt is hier juist de weg vanaf het moment van wakker worden.
Ik heb dan ook genoten van het eerste deel van het boek. De manier waarop Kramer beschrijft hoe Yvonne op probeert te krabbelen, inclusief alle hobbels en kuilen die zij tegenkomt, is realistisch en goed beschreven. De titel komt in dit stuk goed tot zijn recht.

“Je zult moeten leren aanvaarden dat het leven voor jou nooit meer hetzelfde zal zijn. Maar ik garandeer je dat als je dat doet, je ooit weer geluk zult leren kennen. Jouw leven is niet voor niets doorgegaan. Alles heeft zo zijn reden en zelfs al kom je er nooit achter wat de diepere zin achter dit alles is, dan nog ligt voor jou de weg open naar een nieuw begin.”

Halverwege raakte ik echter de link met de titel kwijt. Yvonne heeft haar einddoel van revalidatie bereikt en heeft haar leven weer op de rit. Het boek verandert dan in een liefdesroman. Hoewel ook dit een goed verhaal is, dat ik met plezier gelezen heb, was het voor mijn gevoel bijna een ander boek. Als was het een tweede deel in een serie.

Kramer vertelt het hele verhaal met vaart en humor. Naar mijn mening hanteert zij een zeer prettige schrijfstijl. De hoofdpersonen worden goed uitgewerkt. De lezer krijgt met name van Yvonne een compleet beeld. Hoe is zij opgegroeid en op welke manier beïnvloedt het ongeluk de rest van haar leven?

Op de flaptekst gaat het over ‘het bovennatuurlijke, dat een rode draad door het boek vormt’. Deze uitspraak kan verkeerde verwachtingen wekken, ik was een beetje bang voor veel vaag en spiritueel gedoe. Het viel echter allemaal wel mee. Yvonne krijgt na haar coma soms ineens visioenen die later uit blijken te komen. Dit geeft een leuke touch aan het verhaal, maar een en ander wordt op een nuchtere manier benaderd zonder vaag sfeertje te creëren.

Conclusie: Verschillende ingrediënten worden gemengd tot een uitgebalanceerd geheel. Medische zaken, romantiek, spiritualiteit en een vleug spanning maken van ‘Het grote ontwaken’ een zeer prettig leesbaar boek!

Titel: Het grote ontwaken | Auteur: Marian Kramer | Uitgever: Celtica Publishing Romance | ISBN: 9789491300226 | Blz.: 319

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!