Het geluk, hier en nu – Matthew Quick

Het geluk, hier en nuBartholomew Neil is 38 jaar. Anders dan anderen heeft hij zijn leven lang bij zijn moeder gewoond. Een vader heeft hij nooit gekend. Nu zijn moeder overleden is, blijft hij helemaal alleen achter. Wendy probeert hem een handje te helpen bij de rouwverwerking, maar bij Bartholomew werkt het nu eenmaal net iets anders dan gemiddeld.

Omdat zijn moeder een groot bewonderaar was van Richard Gere, probeert Bartholomew na de dood van zijn moeder zijn leven weer op de rit te krijgen door het schrijven van brieven aan deze acteur. Door deze schrijfsels krijgt hij grip op het leven en kan hij gebeurtenissen verwerken. Maar hoe vergaat het hem in het contact met echte mensen? En lukt het Bartholomew om weer gelukkig te worden na het verlies van zijn geliefde moeder?

Het boek trok mij niet direct aan. De titel deed mij denken aan een soort ‘zelf-hulp-boek’, waar ik niet veel affiniteit mee heb. Ook de cover trok mij niet direct over de streep. Toen las ik dat ‘Het geluk, hier en nu’ vergeleken werd met ‘Het Rosie-project’ van Graeme Simsion. Dat boek hoort bij  mijn favorieten, dus ging ik overstag.

De titel is goed gekozen. Het blijft lang onduidelijk wat het nu precies te betekenen heeft, maar aan het einde van het boek wordt dat helemaal duidelijk.

Bartholomew is een aandoenlijke man, die zowel vertedering als irritatie oproept bij de lezer. Zijn kijk op de wereld is zo anders dan die van de gemiddelde mens. Toch bleef het voor mij onduidelijk wat nu de oorzaak was van dit afwijkende gedrag. Is het te wijten aan een ontwikkelingsachterstand, of is Bartholomew juist bovengemiddeld intelligent?

De stijl van het boek is origineel. Het boek bestaat alleen maar uit brieven die Bartholomew schrijft aan Richard Gere, het idool van zijn overleden moeder. Door deze opzet kijkt de lezer mee met Bartholomew en kent zijn gedragingen en de oorsprong daarvan. Alles wordt in zijn schrijfsels uitgebreid besproken en gewogen, soms op enigszins knullige wijze. Dat is dan weer de charme van het boek, want het past volledig bij het karakter Bartholomew. Minder gecharmeerd was ik van het grove taalgebruik. Ik snap dat deze taal hoort bij een van de personages, maar het irriteerde mij wel.

‘Het geluk, hier en nu’ wordt, zoals gezegd, vergeleken met ‘Het Rosie-project’, maar ik kan slechts ten dele mee gaan met deze vergelijking. Beide boeken gaan inderdaad over een man die anders denkt dan de gemiddelde mens. Maar het grote verschil tussen deze boeken zit wat mij betreft in de gebruikte humor. Deed ‘Het Rosie-project’ mij regelmatig grinniken en af en toe zelfs schaterlachen, dat kreeg Matthew Quick totaal niet voor elkaar. Het verhaal kon mij maar met mate boeien. Ook de plot was niet verrassend, ik zag een en ander al van verre aankomen. Jammer, want Quick heeft wel degelijk de ingrediënten voor een leuk, onderhoudend boek bij elkaar gezocht. Misschien is het ook wel gewoon de pech dat dit boek in de schaduw komt te staan van een topper als ‘Het Rosie-project’. Onwillekeurig ga je beide boeken toch vergelijken en dan steekt ‘Het geluk, hier en nu’ er voor mij persoonlijk helaas maar magertjes bij af.

Conclusie: haalt de vergelijking met ‘Het Rosie-project’ voor mij absoluut niet.

Titel: Het geluk, hier en nu | Auteur: Matthew Quick | Vertaling: Anne Marie Koper | Uitgever: Xander | ISBN: 9789401602006 | Blz.: 256

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!