Het dikke denkboek – Reynier Molenaar

het dikke denkboek Aristoteles, Sartre en Descartes… Een stap te ver voor mij… Of toch niet?

Filosofie voor beginners. Wat moet ik me daar nu bij voorstellen? Dat was mijn gedachte toen ik ‘Het dikke denkboek’ voor het eerst in handen had. Met filosofie heb ik nooit veel gehad, heb het vak ooit links laten liggen. ‘Veel te moeilijk voor mij’ dacht ik toen. En eigenlijk dacht ik dat tot op heden nog. En dan een boek over filosofie voor de leeftijd 12+? Het wekte mijn nieuwsgierigheid.

Het eerste dat opvalt aan een boek zijn de titel en de cover. Zo ook bij dit boek. ‘He, dat is nog eens een leuke cover’, dacht ik meteen. Niet te serieus, want dat wordt echt niet van de boekenplank gepakt door de beoogde leeftijdscategorie. Een goede keuze dus wat mij betreft voor cover en titel.

Maar ja, als je het boek openslaat, moet het ook wel een beetje leuk er uit zien. Anders gooit de gemiddelde puber het boek al heel snel weer aan de kant. En ook dat is Reynier Molenaar gelukt! Zeker met hulp van de tekenaar, want de tekeningetjes zijn natuurlijk wel de kers op de taart.

 

In elk hoofdstuk staat een vraag centraal. Een filosofische vraag wel te verstaan. Voorbeelden zijn ‘wat is tijd?’ en ‘Wie ben ik?’. Op een begrijpelijke wijze gaat Molenaar in op deze vragen. In elk hoofdstuk komen ook Laura en Jesse voorbij, broer en zus die de theorie heel alledaags weten te maken. Leuk om te lezen en verhelderend in de zin dat die filosofische vragen dus eigenlijk ook heel alledaags kunnen zijn. Hun belevenissen krijgen verdieping in het volgende stukje, waar verder ingegaan wordt op de vraag. Tenslotte wordt er op een zeer toegankelijke manier nog iets verteld over verschillende filosofen, zoals Plato of Kant. Uiteindelijk kan de lezer zelf aan het werk met een aantal vragen.

Ik denk, dat Molenaar goed geslaagd is in zijn opzet. Het boek is toegankelijk, leuk, ziet er aantrekkelijk uit en is nergens saai te noemen. Ik twijfel wel een beetje of de gemiddelde 12-jarige dit boek zal pakken, maar voor de nieuwsgierige exemplaren onder hen is dit zeker een aanrader! ‘Het dikke denkboek’ krijgt hier in huis in ieder geval een mooi plekje in de boekenkast tot onze eigen vier wijsgeren oud genoeg zijn om het te pakken!

Conclusie: een boek dat vermaakt, informeert en enthousiasmeert, dat alles verpakt in een vet cool jasje.

Titel: Het dikke denkboek, filosofie voor beginners | Auteur: Reynier Molenaar | Uitgever: BLOP Uitgeverij | Blz.: 368

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!