Hellig Vuur – Lupko Ellen

 

helligvuurHellig vuur draait om een conflict tussen arm en rijk op het Drentse platteland. In deze minithriller zet Lupko Ellen een aantal krachtige figuren neer, zoals een door geld gedreven projectontwikkelaar, een helse wraakbeluste jonge meid, haar dementerende vader en zijn dode hond, die misschien toch nog leeft.
Het Dagblad van het Noorden meldt bijna wekelijks een brand in een Drents rietgedekt huis. Het verhaal van Hellig vuur ontwikkelt zich tegen dat decor – brandend riet, verloren bezit en wraak – tot het continu dreigende onheil tot uitbarsting komt in een in een bijna mystiek omschreven mistig heidelandschap verborgen ven.

Van Uitgeverij Passage kreeg ik dit boekje, waarvoor hartelijk dank! Ik kende de schrijver nog niet, maar de foto op de cover trok me aan. Een heidelandschap in de nevel, mysterieus en verstild.

Het verhaal gaat over projectontwikkelaar Jan, harde zakenman, wonend in een mooie rietgedekte boerderij in Drenthe. Daarnaast leren we de familie Geerts kennen, vader Arend, zijn vrouw en zijn dochter Harmke. Arend heeft een huurcontract getekend bij Jan, maar kan dit door zijn slechte gezondheidstoestand niet meer betalen. Jan kent geen mededogen en wil het huis van de familie in de verkoop doen. Harmke is furieus.
De laatste tijd worden er veel branden gemeld in de omgeving. Op een nacht worden Jan en zijn gezin gered door de brandblusinstallatie, die geactiveerd wordt nadat het dak vlam gevat heeft. Er is weinig schade, maar het had heel anders af kunnen lopen.
Slaat Harmke door in haar woede en haar verlangen naar wraak? En hoe loopt het af met de familie Geerts? Blijft Jan star in zijn beslissing of raakt het leed van de familie Geerts hem toch ergens in zijn hart? De gebeurtenissen komen tot een climax in de dichte mist bij het mysterieuze ven.

Het boek wordt gekenmerkt door het gemakkelijke taalgebruik met rake beschrijvingen. Ellen komt snel to the point, maar vergeet daarbij de details niet. Hij voorkomt op deze manier dat het verhaal leest als een droog verslag.

“Het pad liep langs een hek waarachter zich een heideveld bevond waarboven de maan en de nevel samen een onwerkelijk, koud blauw licht hadden gecreëerd waarin een tot donkere, bewegingsloze vlek samengesmolten groepje Schotse hooglanders met vervaarlijke hoorns stond te doen alsof ze gevaarlijk was.”

De beschrijvingen zijn bijna poëtisch te noemen. Dit bijna in tegenstelling tot de strakke opbouw. Het boek is ingedeeld in korte hoofdstukken, met een  steekwoord als titel. Ondanks de geringe omvang van het verhaal, weet de schrijver er een dosis spanning in te leggen. En ook de personen blijven geen vlakke personages, maar worden mensen met diepte.
Het ziekteproces van Arend wordt treffend beschreven. Vooral de manier waarop Harmke hiermee omgaat, bracht even een brok in mijn keel.
Al met al zet Ellen hier een geloofwaardig, soepel leesbaar verhaal neer, goed voor een uurtje ontspannen leesplezier.

Conclusie: knap werk om in zo weinig bladzijden een totaal verhaal te vertellen waarin zowel emoties als spanning aan bod komen.

Titel: Hellig Vuur | Auteur: Lupko Ellen | Uitgever: Passage | ISBN: 9789054522867 | Blz.: 96

3 gedachten over “Hellig Vuur – Lupko Ellen

 • 29 april 2014 om 11:07
  Permalink

  Ik ken deze schrijver (nog) niet, klinkt inderdaad als een fijne thriller!

  Beantwoorden
  • 29 april 2014 om 12:16
   Permalink

   Schrijfstijl is heel prettig, maar het is een erg dun boekje hoor! Ik wil zeker zijn andere thrillers (wel gewone dikke boeken) nog een keer gaan lezen.

   Beantwoorden
   • 29 april 2014 om 18:10
    Permalink

    Ik heb zijn naam genoteerd, binnenkort eens in de bieb kijken, leuk!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!