Handelswaar – Karin Hazendonk

HandelswaarEen lichaam wordt levenloos en verminkt in een park aangetroffen. Een paar dagen later volgt nog een lichaam, in dezelfde houding neergelegd. Rechercheurs Monique en Herman gaan achter de dader aan. Maar dan wordt, op klaarlichte dag, de hand van een jonge vrouw afgehakt en meegenomen door een onbekende. Hebben deze zaken met elkaar te maken? Loopt er een gek rond of is het iets groters? En wat heeft het verhaal van de 16-jarige Lisa ermee te maken?

Eerder dit jaar verscheen van de hand van Karin Hazendonk al ‘Blun’, haar debuut. Ook mocht ik al haar volgende boek, ‘Obscuur’, lezen. Deze laatste vond ik een geweldig boek. Heerlijk spannend, een echt ‘next door-verhaal’, het had over je buren kunnen gaan. Dat Hazendonk kan schrijven, wist ik dus al. En dat bewijst ze ook in ‘Handelswaar’. Het boek kenmerkt zich door de losse, gemakkelijke schrijfstijl, waardoor het toegankelijk is voor een breed lezerspubliek.

De cover maakt mij nieuwsgierig naar het verhaal en naar de link met de titel. Al lezende wordt dit helemaal duidelijk. Een mooie cover, ik houd wel van dit soort beelden. De titel is kort, krachtig en heeft een duidelijke link met het verhaal.

Er komen veel personen voor in het boek. Dit zorgde bij mij nog wel eens voor verwarring. De hoofdstukken wisselen van perspectief, dus het is goed opletten over wie het gaat. Dit is overigens wel boven elk hoofdstuk aangegeven, net als de datum waarop het bewuste hoofdstuk zich afspeelt. Dit is ook wel nodig, anders raak je als lezer verdwaald denk ik.

Het verhaal begint met een proloog over een begrafenis van ene Marjan, een jong meisje dat vermist was en helaas vermoord terug gevonden is. Het echte verhaal begint dan zo’n negen maanden later, met de vondst van twee lichamen. Rechercheurs Monique en Herman krijgen het onderzoek onder hun hoede.
Vervolgens maken we een sprong terug in de tijd en leven we een half jaar eerder. Lisa wordt door haar moeder als vermist opgegeven en rechercheurs Katja en Wim worden op deze zaak gezet.
Deze wisselingen vond ik persoonlijk nogal verwarrend. Wie is nu de hoofdpersoon? Gezien de flaptekst dacht ik dat Monique dat zou zijn, maar zij is in het grootste deel van het verhaal niet meer terug te vinden. Op dit moment gingen voor mij ook alle vermissingen, moorden et cetera door elkaar heen lopen, ik had het niet meer op een rijtje.
Het verhaal van Lisa wordt vervolgens overigens wel op een duidelijke en aansprekende manier verteld. De terugblikken in haar verleden brengen hier geen verwarring, maar geven de lezer juist de mogelijkheid om het meisje beter te leren kennen en haar situatie te begrijpen.

Het boek leest zoals gezegd zeer gemakkelijk. Toch miste ik een stukje spanning. Wat voor mij een van de grote pluspunten was van ‘Obscuur’, mis ik in ‘Handelswaar’. Het einde van het boek kwam abrupt en er blijven heel wat losse draadjes over. Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling, want ik begrijp dat deel 2 in de maak is. Maar dan nog blijven er voor mij wat vragen over. Ik had graag meer willen weten over de aard en achtergrond van de verminkingen aan de lichamen. Een van de personages wordt vrij schielijk uit het verhaal geschreven, ook daar had ik wel iets meer over willen weten. En ook de zinnetjes over ’12 moorden in 12 dagen, 24 ledematen…’ kon ik niet helemaal plaatsen. Het maakte dat het boek een tikkeltje rommelige indruk op mij maakt.

Ik kreeg het gevoel alsof Karin Hazendonk plannen heeft voor een serie en dat dit eerste deel fungeert als kapstok voor de volgende delen. De personen worden geïntroduceerd en met elkaar verbonden, de setting staat nu klaar voor het volgende deel. Het maakt mij in ieder geval wel nieuwsgierig naar dat volgende deel, want tot nu toe las ik Hazendonks boeken allemaal met plezier. Ik hoop dat er dan iets meer ruimte is voor verdieping van verhaal en personen. En natuurlijk dat er nog wat vragen beantwoord gaan worden…

Conclusie: lekkere thriller die ik met plezier in één dag uit gelezen heb. De opbouw geeft echter af en toe wat verwarring en ik miste een tikkeltje spanning.

Titel: Handelswaar | Auteur: Karin Hazendonk | Uitgever: Scelta Publishing | ISBN: 9789491884184 | Blz.: 400

Eén gedachte over “Handelswaar – Karin Hazendonk

  • 12 november 2014 om 10:57
    Permalink

    Mooie recensie Monique! Dit klinkt als een fijne thriller voor mij, niet teveel spanning, precies goed?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!