Haarlem Centraal – Rob van Doorn

haarlem-centraalEen duivelse samenzwering bedreigt de stad Haarlem. Een terroristische aanslag vindt plaats en er ontwikkelt zich een gevaarlijk kat-en-muisspel met als middelpunt de Spaarnestad en de enig overgebleven stadsbestuurder, wethouder Frits Halen. Frits wordt tijdens het onderzoek naar de daders steeds meer deelgenoot van het werk van geheime diensten en schimmige terroristen. Hij werkt nauw samen met een voormalige medewerker, die een topfunctie bekleedt bij de AIVD, de Nederlandse veiligheidsdienst. Frits wordt heen en weer geslingerd tussen zijn werk en zijn gezin. Hij bezoekt Afghanistan waar Nederlandse militairen voor een schier onmogelijke opgave staan. Al Qaida is echter nog niet klaar met de wereld. De hoofdpersonen verplaatsen zich van de mooie provinciehoofdstad van Noord-Holland via Afghanistan, Azerbeidzjan en Iran naar New York. Het privéleven van Frits Halen wankelt en hij komt voor belangrijke dilemma’s te staan. Wie is vriend en wie is vijand?

De cover toont een duidelijk beeld van een grote explosie midden in een stad. De kenners zullen er ongetwijfeld Haarlem in herkennen. De cover maakt meteen duidelijk waarover het boek gaat. De titel is rechttoe rechtaan, maar effectief.

Het boek start met een gebeurtenis van vijf jaar geleden. Tijdens een bezoek aan de Efteling met zijn gezin wordt de Haarlemse IJsbrand van de Wetering vermoord. IJsbrand is huismeester op het Haarlemse stadhuis. Een saaie ambtenaar. Het motief voor de moord en de dader blijven dan ook onbekend.

Het heden begint daarna letterlijk explosief. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in het stadhuis van Haarlem loopt er een zelfmoordterrorist tussen de gasten. Hij richt met zijn bommenriem een ravage aan met veel doden en gewonden. De ontploffing in het stadhuis trekt veel bekijks en een menigte mensen dromt samen op de Grote Markt. Maar dan volgt er nog een tweede ontploffing, veel groter en vernietigender dan de eerste. Frits van Halen blijkt de enige bestuurder van de stad te zijn die de aanslag overleeft. Net voor de eerste bom ontploft is hij namelijk gebeld door zijn vrouw, die na een val van haar fiets in het ziekenhuis ligt. Frits zoekt haar op en ontkomt daardoor aan het pandemonium in het centrum. Is dit toevallig? Of weet degene die Saskia van haar fiets duwde er meer van?

Dan begint de zoektocht naar de daders en hun motieven. Er wordt al snel in de richting van Al Qaida gekeken. Maar hoe en waarom? Dan blijkt een bekende van Frits het brein te zijn achter deze aanslag.

Er volgt een jacht op de waarheid die leidt naar plaatsen over de hele wereld. Frits moet zich staande zien te houden in de waanzin…

Wat is dit een goed debuut! Het boek leest als een trein. De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. De lezer ziet ontzettend veel personages voorbij komen. Dat zorgt af en toe voor verwarring, vooral met al die moeilijke Arabische namen. Maar het verhaal zit prima in elkaar. Je zou willen dat het puur uit de fantasie van de schrijver ontspruit, maar helaas hebben de gebeurtenissen van de laatste jaren uitgewezen, dat dit scenario geloofwaardig is. Het is niet te hopen, maar het zou zomaar in het echt kunnen gebeuren.

Het genre van terrorisme en spionage ligt mij persoonlijk niet zo, maar toch kan ik alleen maar positief zijn over dit boek. Het staat als een huis, leest als een trein en is nog spannend ook. Waarom is Rob van Doorn nu pas gaan schrijven?

Conclusie: ijzersterk debuut, belooft iets moois voor de toekomst.

Titel: Haarlem Centraal | Auteur: Rob van Doorn | Uitgever: Ellessy Crime | ISBN: 9789086602476 | Blz.: 342

4 gedachten over “Haarlem Centraal – Rob van Doorn

 • 26 maart 2014 om 09:52
  Permalink

  Dit klinkt echt als een zeer goede thriller, ik zet hem op mijn lijstje. Ik vind het altijd leuk om boeken te lezen waarin plaatsen voorkomen die ik goed ken.

  Beantwoorden
  • 26 maart 2014 om 10:47
   Permalink

   Ja Sandra zeker een goede thriller. Ik houd zelf niet zo van spionage en terrorisme, maar het boek zit gewoon prima in elkaar!

   Beantwoorden
 • 10 augustus 2014 om 17:13
  Permalink

  Ik vind dit een boek op het niveau van Ludlum c.s. Het lezen in een tijdlijn van de situatie in de Oekraïne na de vliegramp en de daarmee gepaard gaande ceremoniën en sentimenten geven het boek een extra dimensie. Mijn oordeel: 5 ***** Klasse!

  Beantwoorden
  • 10 augustus 2014 om 17:23
   Permalink

   Dank voor je reactie! Fijn dat je genoten hebt van het boek.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!