Galgenveld – Isa Maron

galgenveldKyra is 19 jaar en eindexamenkandidaat voor het VWO. Vier jaar geleden raakte haar zus Sarina vermist, een gebeurtenis die nog dagelijks invloed heeft op Kyra’s leven. Ze is geobsedeerd door moorden en wil daarom later bij de politie gaan werken. Als haar broer een lijk vindt, is ze er dan ook als de kippen bij om haar eigen onderzoek naar de toedracht te starten.
Het officiële onderzoek wordt geleid door Maud. Wie en wat zit er achter deze eigenaardige moord? Wat wil de moordenaar zeggen met deze publieke terechtstelling? Maud heeft veel vragen en weinig antwoorden. En dan loopt er ook nog een eigenwijze puber in de weg…

Er is al veel geschreven over ‘Galgenveld’ van Isa Maron. Ik las uiteenlopende reacties. De meeste kritische opmerkingen gingen over het feit dat het verhaal niet geloofwaardig zou zijn. Het personage van Kyra lag ook onder vuur. Tijdens het eerste deel van het boek was ik geneigd mee te gaan met de kritische noten. Maar daar kwam verandering in…

Allereerst de persoon Kyra. Ze zou te eigenwijs en pedant zijn, geen sympathiek persoon. Ik zag juist een uiterst onzeker meisje, bedelend om de goedkeuring van haar ouders. Na de vermissing van zus Sarina vier jaar geleden voelt Kyra zich buitengesloten en niet gezien binnen het gezin. De reden waarom zij zo geobsedeerd is door moord en zich zo volledig op deze zaak stort (wat vaak als niet geloofwaardig aangemerkt wordt), komt voort uit haar diepste wens om ooit haar zus te vinden. Als Kyra in staat is deze moord op te lossen, dan kan ze dus ook Sarina vinden, is haar redenering. Misschien een tikkeltje naïef voor een meisje van 19, maar zeker niet ongeloofwaardig naar mijn idee.

Het feit dat Kyra meer hoofdpersoon zou zijn dan Maud en de omstreden relatie tussen deze beide dames, vind ik juist het originele van dit boek. Nu eens niet een doorgewinterde rechercheur die en passant ook nog even verliefd wordt op haar baas, partner, of wie dan ook. In plaats daarvan een rechercheur, die in haar persoonlijk leven met de omgang met haar puberdochter lang niet altijd even zeker van haar zaak is. En een tienermeisje, dat zo ontzettend haar best doet om haar droom, haar zus vinden, waar te maken.

De cover is mooi, maar een tikkeltje saai. De titel maakt nieuwsgierig en wordt uitgebreid verklaard in het verhaal. Interessant om te lezen, ik wist niets van dit stuk van onze geschiedenis af. Wat een gruwelijke vrijetijdsbesteding….

Er lopen verschillende verhaallijnen door het boek. Natuurlijk de moordzaak, bezien vanuit Kyra en Maud, maar er worden ook hoofdstukken gewijd aan de moordenaar. Deze passages zijn gruwelijk en beeldend geschreven. Verder is er nog een totaal andere lijn over een meisje dat in Schotland gevonden is. Wie of wat blijft onduidelijk in dit boek. Er komt ongetwijfeld opheldering in een van de volgende delen van deze serie ‘de Noordzeemoorden’. In het begin van het boek vond ik eigenlijk alleen deze laatste passages over het onbekende meisje spannend. Ook de persoonlijke scenes over Kyra, haar zoektocht naar haar zus, vond ik meer interessant dan de eigenlijke hoofdlijn. Er werd verslag gedaan van het onderzoek naar de moorden, meer was het voor mij niet. Gelukkig veranderde dat halverwege en werd ook de hoofdlijn zo spannend dat ik het boek niet meer weg wilde leggen.

Al met al maakte Maron met de tweede helft van ‘Galgenveld’ voor mij veel goed. Het enige minpunt bleef echter voor mij het taalgebruik. Er werd wel erg veel gescholden en gevloekt, iets dat voor mij niets toevoegt aan een verhaal… Het breekt eerder af. Maar ik ben zeker nieuwsgierig geworden naar het volgende deel in de serie!

Conclusie: na een matige eerste helft maakt de schrijfster het helemaal goed in een spannend en origineel vervolg.

Titel: Galgenveld | Auteur: Isa Maron | Uitgever: Mistral | ISBN: 9789048822652 | Blz.: 320 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!