In de familie – Joyce Spijker

In de familieNina, dochter van een prominent politicus, is na de vroege dood van haar moeder opgegroeid bij oma Emma. Ook nadat Boudewijn Satijn hertrouwde en Nina in Marsala een stiefmoeder kreeg, bleef de band met oma zeer hecht.
Wassenaar, de woonplaats van Emma, wordt opgeschrikt door de moord op een oude weduwe. Al snel worden de pijlen gericht op een ex-tbs-er. Boudewijn, volop in de race om de volgende premier van Nederland te worden, doet er in het zicht van de verkiezingen alles aan om de dader op te pakken. Groot is de ontsteltenis wanneer Emma door Nina gevonden wordt. Vermoord…

Om de start van Joyce Spijkers bedrijf en mijn tekstbureau te vieren, mocht ik een exemplaar van dit boek verloten. De mening van de winnaar, Linda, lees je in de gekleurde blokken.

‘In de familie’ is een echte Nederlandse thriller. Boudewijn Satijn, Nina’s vader, is een prominent politicus die hogerop wil. Premier gaat hij worden, voor minder doet hij het niet. Alles moet daarvoor wijken. Het bijzondere wereldje van Den Haag wordt mooi omschreven in dit boek.

De cover vind ik zeer geslaagd. Het geeft een mooi beeld van Wassenaar, de etiquette die zo belangrijk is, maar waar ondertussen dingen gebeuren die je niet verwacht bij de upper ten. Dit wordt goed weergegeven door het grote keukenmes. Het maakt dat je met een unheimisch gevoel aan het boek begint.

“Het witte van de cover in combinatie met de rode en zwarte letters spreekt mij wel aan. De afbeelding van een gedekte tafel met twee handen is duidelijk aanwezig maar het geheel is niet te druk. Het grote mes aan de bovenkant van het bord laat zien dat er iets huiveringwekkend kan gebeuren in het boek, wat misschien te maken kan hebben met (familie)diners.
Na het lezen van het boek heb ik nog geen duidelijke link kunnen leggen met de gedekte tafel en het verhaal, zelfs het mes komt niet als moordwapen in het boek voor.”

Joyce Spijker heeft een zeer vlotte pen. Haar eerste boek, ‘Spotlight’, werd goed ontvangen. Ik heb dit boek zelf niet gelezen, maar ik begrijp het enthousiasme na het lezen van ‘In de familie’ wel. Haar nieuwe boek ontrolt zich soepel voor de lezer, je vliegt er bijna doorheen.

Het is geen razend spannend verhaal, maar toch meandert er door het hele boek een lekkere dosis spanning.

“De verhaallijn wordt goed opgebouwd. De eerste moord lijkt, in de ogen van Nina en Lars, een link te hebben met de andere moorden waardoor het verhaal een bepaalde kant op lijkt te gaan maar het plot blijkt toch anders te zijn. Ik kan niet zeggen dat het boek echt spannend is, al laait de spanning soms wel even op.”

De personages worden goed uitgewerkt. Het wisselende perspectief helpt hier een handje bij. De lezer leeft op deze manier steeds met iemand anders mee.

“De personages zijn goed uitgewerkt, je leert ze kennen doordat het verhaal uit hun oogpunt wordt verteld waardoor je hun gedachten, die aanleiding geven tot bepaalde handelingen, kunt lezen. Toch worden de personages niet volledig beschreven en dat vind ik ook wel fijn want dat zou afbreuk kunnen doen aan het verhaal.”

De plot zit goed in elkaar, al was het niet heel spannend. Een en ander zie je toch wel aankomen, maar gelukkig heeft Joyce Spijker nog een kleine verrassing voor ons in petto…

“De plot was een tikkeltje voorspelbaar, alle hints wezen toch allemaal één kant op. Al kwam er dan toch ook nog een verrassing achteraan.”

Conclusie: een lekker lezend verhaal, typisch Nederlands, waar een tikkeltje spanning mist, maar dat zeker garant staat voor een paar uurtjes ontspannen leesplezier.

“Ik was een beetje huiverig om het boek te gaan lezen omdat het een politiek tintje had, ik heb daar helemaal niks mee. Maar tijdens het lezen van het boek, stoorde het mij totaal niet. Waarschijnlijk omdat er nog genoeg andere dingen in het verhaal gebeurden en het daardoor er niet te dik boven op lag. Kortom, ik heb enorm genoten van het verhaal.”

Titel: In de familie | Auteur: Joyce Spijker | Uitgever: de Boekerij | ISBN: 9789022568477 | Blz.: 348

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!