Evenbeeld – Marianne en Theo Hoogstraaten

evenbeeld

1628 Een jonge, zwangere vrouw wil in Nederlands-Indië een nieuw leven beginnen. Tijdens een zware storm bevalt ze van haar zoon. Niet veel later strandt het VOC-schip de Batavia op een koraalrif. Er volgen maanden van honger, dorst en afschuwelijke moordpartijen. Lukt het haar om zichzelf en haar kind in leven te houden?

2013 Marrit erft het grachtenpand en het vermogen van haar oom. Maar al snel blijkt er een keerzijde te zitten aan haar onverwachte rijkdom. Wat is de betekenis van de dwingende voorwaarden in het testament? En waarom liet haar oom haar alles na?
Als ze op onderzoek uitgaat, raakt ze betrokken bij een complot dat haar uiteindelijk haar leven kan kosten…

Het eerste dat opvalt aan het boek is de prachtige cover. We zien een historisch portret van een prachtige dame van stand. Deze cover nodigde mij zeker uit tot het lezen van het boek.

In het boek zijn twee verhaallijnen. De jaren 1628-1634 en het jaar 2013 wisselen elkaar af. In 1634 schrijft een rijke dame haar ervaringen van de laatste jaren op. Zij doet dit stiekem, want haar man mag niets van dit deel van haar verleden weten. Deze vrouw werd geboren in een welgesteld gezin. Op haar negende wordt zij echter wees en bij gebrek aan familie komt zij in een weeshuis terecht. Weg zijn de kansen en mogelijkheden van een leven op stand. Haar moeder leerde haar al op haar zesde lezen en schrijven, maar dat telt niet in het weeshuis. Ze moet gewoon, net als de rest, haar kost verdienen met hard werken. Op haar 16e komt ze terecht in bij een rijk echtpaar. De heer des huizes, Lucas, zoekt zijn ontspanning in de armen van het meisje. En zij begint te genieten van de zorg en aandacht van haar meester. Maar dan blijkt ze zwanger te zijn. Om een grote schande te voorkomen, zorgt Lucas voor een plekje op een VOC-schip naar Nederlands-Indië. En zo begint haar grote avontuur, haar reis naar een nieuw leven. Midden op zee brengt zij haar kind ter wereld. Was de reis al niet erg comfortabel, nu begint de ellende pas goed…

Ze waren weg en ik leefde nog. Even vroeg ik me af of ik daar blij om moest zijn. Ze hadden me dieper dan tot op het bot vernederd, mijn zelfrespect vermalen tussen hun stinkende lijven. Het misselijkmakende besef dat het hier niet bij zou blijven, sloop mijn hoofd binnen.”

 De tijd verspringt naar het jaar 2013, waar we kennis maken met Marrit, een 25-jarige bijna-historica. Haar oom overlijdt en tot haar grote verrassing blijkt Marrit de enige erfgename te zijn. In één klap is zij een rijke vrouw, eigenaar van een groot grachtenpand met miljoenen op de bank. Vriend Florian is echter sceptisch, net als Marrits moeder. Maar de zaak begint echt uit de hand te lopen wanneer Marrit bedreigd wordt…

“Wanhoop is een slechte raadgever en zelfs uitzichtloosheid heeft een horizon waarboven de zon ooit weer opkomt.”

Een poosje geleden las ik van dit schrijversduo “Een middag aan zee”. Ik vond dit een zeer verrassend boek en wilde daarom graag “Evenbeeld” lezen. “Evenbeeld” is echter een totaal ander soort boek. Een combinatie van een historische roman met een dosis spanning en een hedendaagse thriller met een vleug romantiek.
Het taalgebruik is vlot en gemakkelijk leesbaar. De wisselingen in tijd zijn niet verwarrend, ook al zijn beide verhaallijnen geschreven vanuit een ik-persoon. De historische stukken zijn duidelijk gemarkeerd door een schip boven aan het hoofdstuk. Deze wisselingen zorgen wel voor een dosis spanning. Vaak wordt een hoofdstuk afgebroken op een spannend punt, waarnaar de schrijver switcht naar de andere verhaallijn. Langzamerhand ontvouwen zich dan twee aparte verhalen, die langzaam gevlochten worden tot één geheel.

Hoewel het boek niet nagelbijtend spannend is, valt de spanning ook nergens helemaal weg. Zowel in heden als verleden wil je weten wat er nu precies gebeurde en hoe het af gaat lopen. Ik dacht dat er een vrij voorspelbare plot aan zat te komen, maar daar wordt toch nog een verrassende twist aan gegeven.
H

et boek krijgt iets extra’s doordat de beschreven gebeurtenissen rond 1628 gebaseerd zijn op historische feiten. De Batavia en een groot deel van de beschreven bemanningsleden en passagiers hebben dus echt bestaan. Het verhaal dat daaruit voortvloeit, zit knap in elkaar.

Conclusie: een goed uitgewerkt, hedendaags thema, overgoten met een heerlijk historisch sausje.

Titel: Evenbeeld | Auteur: Marianne en Theo Hoogstraaten | Uitgever: de Crime Compagnie | ISBN: 9789461091147 | Blz.: 268

2 gedachten over “Evenbeeld – Marianne en Theo Hoogstraaten

 • 14 april 2014 om 21:03
  Permalink

  Wat een prachtige recensie, dankjewel!!
  Ik heb laatst iets gelezen over dit boek, dat het in april uit zou komen en ik ben blij dat jij hier een recensie over schrijft. Ik houd van historische literaire romans, vandaar dat ik er naar uit keek, deze komt boven aan mijn wish list te staan, mooi!

  Beantwoorden
  • 15 april 2014 om 05:23
   Permalink

   Leuk Sandra! Een combi van thriller en historische roman, dat sprak mij ook aan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!