Euforie – Lily King

EuforieNell en haar wispelturige echtgenoot Fen werken in de jaren 30 als antropologen in Nieuw Guinea. Nell heeft een naam opgebouwd als schrijver van een baanbrekend boek. Fen is jaloers op haar succes, maar lijkt niet de creativiteit en mentaliteit te hebben om zelf tot daden te komen.
Het echtpaar trekt naar een nieuwe inheemse stam om daar onderzoek te doen en ontmoet een collega-antropoloog, Andy. In die verafgelegen streek, in die vreemde cultuur en tussen die bijzondere mensen, ontstaat er een unieke liefde en een zeer bijzondere driehoeksverhouding tussen deze drie personen.
 

Lily King heeft met ‘Euforie’ haar vierde roman afgeleverd. Ze sleepte al diverse prijzen in de wacht met haar werk. Ik kende deze auteur echter niet, maar de covertekst en de prachtige, veelkleurige kaft maakten mij nieuwsgierig naar het verhaal.

‘Euforie’ speelt in de jaren tussen beide Wereldoorlogen, de hoogtijdagen van de antropologie. Deze sociale wetenschap was nog geen twee decennia oud, maar bevond zich in een overgangsfase.

“Onderzoek naar mensen die al tijden dood waren maakte plaats voor onderzoek naar de levenden, en geleidelijk aan kwam men los van de starre overtuiging dat het westerse model het natuurlijke en onvermijdelijke eind- en hoogtepunt van elke beschaving is.”

Ik heb eigenlijk nooit zo god begrepen wat deze term nu precies inhoudt. Daar bracht het lezen van dit boek verandering in. Wat weet Lily King het werk van de antropologen prachtig neer te zetten! Zonder in veel technische details te vervallen of theoretische verhandelingen te geven, laat ze de lezer, door de gevoelens van de hoofdpersonen, als het ware zelf in de antropologie kruipen. Het is alsof je zelf de viezigheid, het nieuwe en onbekende, de verwachting en de spanning, de wanhoop soms en met name de euforie voelt. Het gevoel wanneer je na lang geduld en investeren, opgenomen wordt in een stam. Bondgenoot wordt gemaakt van gebruiken en rituelen. Dat gevoel lijkt mij fantastisch! De auteur is er wonderwel in geslaagd dat gevoel over te brengen.

“Ik denk dat ik in mijn werk, op deze verafgelegen plekken, bovenal de vrijheid zoek om een groep mensen te vinden die elkaar de ruimte geven om precies zo te zijn als ze willen. En misschien zal ik die vrijheid nooit in één cultuur vinden, maar kan ik delen ervan in verschillende culturen vinden, die allemaal als een mozaïek in elkaar passen, en het resultaat aan de wereld onthullen.”

De hoofdpersonen zijn zeer grondig uitgewerkt. Door de wisseling in perspectief, leren we zowel Nell als Andy goed kennen. Andy vertelt zijn verhaal in de ik-persoon. Het opgroeien als jongste zoon met twee oudere broers. De dood van deze beide broers en het losmaken van zijn ouders om zijn eigen droom te volgen. En dan het eenzame leven bij vreemde stammen, als daar plotseling een vrouwelijke collega verschijnt. Een getrouwde collega weliswaar…

Het verhaal van Nell wordt verteld in de derde persoon en door dagboekfragmenten. Met name de bijzondere relatie tussen haar en Fen boeide mij. Maar ook het stuk verdriet en gemis in haar leven worden goed overgebracht. Prachtig beschreven zijn de gevoelens die ontstaan bij zowel Andy als Nell.

Lily King heeft een zeer vloeiende stijl van schrijven. Het verhaal leest prettig en vlot. Door het hele verhaal zit een dosis psychologische spanning verweven. Je voelt dat er ‘iets’ in de lucht hangt, maar je kunt er niet precies je vinger op leggen. Het zorgt ervoor dat het lezen van ‘Euforie’ één groot avontuur blijft.

Conclusie: een prachtig liefdesverhaal met een bijzondere driehoeksverhouding, opvallend door de mooie uitgewerkte psychologie tegen de avontuurlijke achtergrond van de antropologie.

Titel: Euforie | Auteur: Lily King | Vertaling: Mieke Trouw en Wim Scherpenisse | Uitgever: Hollands Diep | ISBN: 9789048825295 | Blz.: 304

2 gedachten over “Euforie – Lily King

 • 22 oktober 2015 om 19:25
  Permalink

  Klinkt als een heel origineel en leerzaam boek. Antropologie is ook niet iets waar ik heel veel kennis over heb, maar het klinkt best interessant.
  Enne… de kaft is inderdaad prachtig!

  Beantwoorden
  • 26 oktober 2015 om 14:24
   Permalink

   Ik denk dat jij dit boek ook wel kan waarderen Sue!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!