Een schitterend ongeluk – Inge Ipenburg

Een schitterend ongelukVijf vrienden leren elkaar kennen in de brugklas en sluiten een bloedverbond dat ieder ander buitensluit. Nooit zullen zij geheimen voor elkaar hebben en altijd zullen ze elkaar op de eerste plaats stellen. Dertig jaar lang kunnen ze zo hun leven voortzetten. Maar dan raken twee van hen betrokken bij een ongeluk en blijken er meer geheimen te bestaan dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden…

 “Ze hebben geen enkele interesse in de andere kinderen. Ze weigeren elke activiteit waar ze niet met zijn vijven aan deel kunnen nemen en opereren permanent als groep. Ze hebben zich totaal geïsoleerd van hun klasgenoten. Hun onderlinge afhankelijkheid is niet gezond voor hun ontwikkeling, ze zijn buitenstaanders in de klas.”

Vorig jaar las ik met veel plezier ‘Het gerecht’, het debuut van Inge Ipenburg. Ik was dan ook nieuwsgierig naar haar tweede werk, in de vorm van ‘Een schitterend ongeluk’. De titel werkte natuurlijk ook mee, ik wilde wel eens weten wat deze intrigerende contradictie inhoudt.
Inge Ipenburg heeft een vlotte pen, dat bewees ze met haar debuut. En ook hier is dat zeker goed merkbaar. Het verhaal leest prettig. Jammer waren de vaak voorkomende herhalingen van woorden of zinsdelen, zoals deze: “Is dat het? Was dat het?” of “Mees, mijn Mees, onze Mees…”

Het hele boek draait om vijf vrienden, die in de brugklas een bloedverbond hebben gesloten waar niemand tussen kan en mag komen. Dat komt natuurlijk vaker voor bij pubers, maar deze vijf gaan er zo ver in, dat het toch enigszins ongeloofwaardig wordt. Dat een rector het bijvoorbeeld niet voor elkaar krijgt om één leerling in zijn kamer te krijgen zonder de andere vier, vond ik erg bijzonder.
Het perspectief wisselt constant tussen deze mensen. In één scene wordt meerdere keren tussen personen geswitcht. Als lezer krijg je zo natuurlijk een zeer compleet beeld, maar voor mij persoonlijk was het te compleet. Ik merkte dat de wisselingen mij begonnen te irriteren. Een ‘overload’ aan beschrijvingen en gevoelens in één scene. Laat mij maar wat te raden over, dan waren het verhaal en alle gevoelens er omheen ook duidelijk geweest.

Wat door anderen als pluspunt beschouwd kan worden, de psychologie van de personages, was voor mij te veel. Juist doordat alle personages uitgewerkt en van gevoelens voorzien worden, verloopt het verhaal traag. Ook raken de personen mij totaal niet meer. Nu het boek uit is, zijn het nog steeds dezelfde vreemde, onbekende mensen voor mij als toen ik op de eerste pagina begon.

De cover en titel krijgen tijdens het lezen een plek. De sleutels staan voor het gezamenlijke, het zomaar binnen lopen in elkaars huis en leven. De titel is mij technisch gezien ook duidelijk geworden. Het gaat echter om een detail in het verhaal waar verder niet meer op terug gekomen wordt.

Het verhaal zit goed in elkaar. Door de wisselingen in tijd zit er ook een zekere spanning door het hele verhaal heen geweven. De plot is echter abrupt en het verhaal krijgt een weliswaar onverwachtse, maar zeer heftige en bijna bizarre zwieper. Jammer, het verhaal verdiende een beter einde. Leuk detail is dat de setting en personen uit ‘Het gerecht’ nog heel even voorbij komen in dit boek.
Was dit eerste boek klein en intiem, met ‘Een schitterend ongeluk’ heeft Ipenburg geprobeerd groot uit te pakken. Veel mensen, veel psychologie, veel gebeurtenissen en dan ook nog een dosis spanning. Voor mij werkt het kleine beter…

Conclusie: een redelijk spannend verhaal , dat goed in elkaar steekt, maar met een overload aan uitgewerkte personen.

Titel: Een schitterend ongeluk | Auteur: Inge Ipenburg | Uitgever: The House of Books | ISBN: 9789044347395 | Blz.: 256

Ik las dit boek voor Vrouwenthrillers.

2 gedachten over “Een schitterend ongeluk – Inge Ipenburg

  • 8 januari 2016 om 13:21
    Permalink

    Ik ben erg nieuwsgierig naar dit boek door de vele recensies die ik er al over gelezen heb.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!