Dorst – Jackie Bateman

dorst Hij ziet en hoort alles…

Lauren is een alleenstaande moeder en woont met haar 12jarige dochter Lizzy in een klein dorpje ergens in Schotland. Het leven alleen met haar dochter bevalt Lauren prima. Maar dan komt er een mysterieuze, vrijgezelle man in het dorp wonen. Lauren voelt zich meteen aangetrokken tot Oliver en die gevoelens lijken wederzijds te zijn. Hoewel, plannen heeft Oliver zeker met Lauren, maar op een heel andere manier dan zij ooit had kunnen bedenken… Oliver houdt er namelijk een zeer zeldzame, sinistere hobby op na…

De titel en cover van het boek trokken me aan, maakten mij nieuwsgierig naar het verhaal. Ik was dan ook erg blij toen bleek dat ik samen met mijn boekenmaatje Wendy dit boek gewonnen had. Met veel plezier begon ik aan het boek. Al snel bleek ‘Dorst’ en ‘anders-dan-anders-boek’ te zijn. In hoofdstuk 2 maakt de lezer al kennis met Oliver, die meteen duidelijk maakt dat hij een zeer duistere kant heeft.

“De waarheid gebiedt me te zeggen dat mijn leven wordt overheerst door een duister verlangen. Het is er altijd, een verschrikkelijke aandrang om te heersen, om de touwtjes in handen te nemen en te houden.”

Elk hoofdstuk wisselt het perspectief. Het hele boek is geschreven vanuit de ik-persoon, maar wie die ik is, wisselt per hoofdstuk. Wie er in dat hoofdstuk aan het woord is, wordt meteen duidelijk aan de titels. Helaas vond ik deze titels een beetje knullig en kinderlijk overkomen. Alleen een naam had ook volstaan. En zelfs dat zou overbodig kunnen zijn, doordat uit de stijl van schrijven eigenlijk meteen blijkt wie er aan het woord is. De passages over Lizzy bijvoorbeeld, zijn echt geschreven zoals een 12jarige dit zou doen, vanuit haar belevingswereld. En dat geldt ook voor de overige personages.

De keuze voor deze vorm van perspectief is gewaagd, doet af en toe simpel aan, maar is dat bij nader inzien absoluut niet. Knap hoe de schrijver blijkbaar zo opgaat in de belevingswereld van haar personages, dat elke persoon zijn/haar eigen stijl krijgt. Daarnaast komt het verhaal extra hard bij de lezer binnen, omdat er ook in de ik-vorm is geschreven over een psychopaat.  De lezer kruipt op deze manier dus wel heel erg in zijn hoofd. Dat is eng… Oliver is in staat zijn daden goed te praten, want ‘er zijn mensen die nog veel ergere dingen doen’. Tegelijkertijd blijkt hij ook gewoon een mens te zijn en over een beschermingsmechanisme voor kinderen te beschikken. Al rijst dan natuurlijk meteen de vraag in hoeverre dat kind echt beschermd wordt…

Bateman maakt duidelijk dat zij zich goed kan verplaatsen in de psychologie van andere mensen en dat ook nog begrijpelijk op kan schrijven. Daarnaast schrijft zij ook met een humoristische, of misschien meer een ironische, ondertoon. Regelmatig kwam er toch een scheef lachje op mijn gezicht.

Meteen vanaf het begin is het verhaal spannend. Omdat meteen duidelijk is dat Oliver niet deugt en foute plannen heeft met Lauren, zou je haar willen toeschreeuwen vooral toch op te passen met hem. Maar Lauren is verliefd en gaat volkomen naïef met Oliver om. Dat geeft een onderhuidse spanning die anders is dan bij de meeste thrillers.

Op een dag, en dat hoefde echt niet zo heel lang meer te duren, zou ze van mij zijn, zou ze deel uitmaken van mijn geheime wereld. En ergens wist ik dat ze er in zekere zin nog van zou genieten ook.”

De plot liet veel losse draadjes over, alsof het borduurwerk even snel en slordig afgehecht is. Dat viel me tegen, het liet mij onbevredigd en met veel vragen achter. Maar toen las ik dat ‘Dorst’ het eerste deel is in een serie en dat er dus een vervolg komt. Dat verklaart de losse eindjes en maakt meteen nieuwsgierig naar het volgende deel.

Conclusie: een thriller met een behoorlijke portie onderhuidse spanning waarin de lezer in het hoofd van een psychopaat kruipt.

Titel: Dorst | Auteur: Jackie Bateman | Vertaling: Auke Leistra en Atty Mensinga | Uitgever: Cargo | ISBN:  9789023485070 | Blz.: 288

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!