Dochters van Mulan – Bettine Vriesekoop

Dochters van MulanBettine Vriesekoop is bij het grote publiek waarschijnlijk bekend als Nederlands beste tafeltennisster. Tijdens de jaren in deze sport was er veel contact met Chinese collega-sporters. Want wie kunnen beter tafeltennissen dan de Chinezen… Na het beëindigen van haar sportcarrière heeft Vriesekoop een aantal jaren sinologie gestudeerd en is correspondent in China geweest voor het NRC Handelsblad. Als er iemand veel weet over China en haar inwoners, dan is zij het dus wel.
In ‘Dochters van Mulan’ gaat Vriesekoop op zoek naar de vrouwen in China. Welke rol spelen zij in de huidige tijd? Hoe is het gesteld met hun seksualiteit en zijn zij in staat China te veranderen?

Als moeder van een Chinese zoon vond ik dit boek eigenlijk ‘verplichte kost’. Al sinds wij bezig gingen met onze adoptieprocedure, heeft dit land een bijzonder plekje in ons hart. Sinds ons bezoek in zomer 2010 om onze zoon op te halen, is dat alleen nog maar toegenomen.

In de loop der jaren heb ik aardig wat gelezen over dit land en haar inwoners. Natuurlijk was ik bekend met een aantal feiten en gebeurtenissen, zoals de Culturele Revolutie van Mao Zedong, de studentenopstand van 1989 en het zogenaamde één-kinds-beleid. Maar dat is allemaal geschiedenis, dacht ik… Gaandeweg kwam ik erachter dat deze gebeurtenissen en politieke keuzes nog steeds veel invloed hebben op het huidige China. En ook in ‘Dochters van Mulan’ kwam ik weer een aantal opvallende zaken tegen waar ik eigenlijk nooit over nagedacht had.

 “China heeft een obsessie met schoonheid. Het is mensonwaardig, net als het inbinden van voeten vroeger.”

‘Dochters van Mulan’ is een verslag van de schrijfster over haar zoektocht naar de rol van de Chinese vrouw. Zo is het geschreven en zo leest het ook. Details over plaatsen en personen geven het geheel een achtergrond. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen even interessant is en dat het af kan leiden van het eigenlijke verhaal. Ik heb er daarentegen van genoten! Het bracht me steeds weer even in die typische Chinese sfeer. Sommige beschrijvingen riepen herinneringen op van toen wij daar zelf rond liepen. Heerlijk!

Hoewel het geheel ‘beschrijvend’ is, leest het absoluut niet moeizaam.  Vriesekoop heeft een fijne stijl van schrijven, het verhaal leest prettig en gemakkelijk.
Het boek is ingedeeld in hoofdstukken, waarin Vriesekoop steeds andere ontmoetingen beschrijft. Ze interviewt verschillende vrouwen, om zo tot een totaalbeeld te komen. Zo ontmoet zij bijvoorbeeld studentes, feministen, lesbiennes en een plastisch chirurg. Maar ook een moderne ‘zwaardvrouw’ ontbreekt niet. Dankzij Mulan, een zwaardvrouw uit het verleden,  kwam Vriesekoop tenslotte op het idee juist deze groep te onderzoeken.

De interviews worden vaak bijna letterlijk weergegeven, maar krijgen onderbouwing en ondersteuning uit de geschiedenis. Diep wordt ingegaan op de geschiedenis van China en dan met name op de vrouw. Wat is het confucianisme en Taoïsme? Zien we nu nog steeds invloeden vanuit deze stromingen? Wat was de functie van het verschrikkelijke voetbinden bij vrouwen? En zien we dit misschien in andere vorm toch weer terugkomen in de huidige tijd?

“Veel vrouwen doen alles om een rijke man te krijgen en vertrouwen niet op hun innerlijke kompas. Omdat ze denken dat hun identiteit van geld en schoonheid afhangt.”

Zoals gezegd bevatte ‘Dochters van Mulan’ een aantal eyeopeners voor mij. Zo wist ik niet dat plastische chirurgie zo’n grote rol speelt bij de vrouwen. Het ‘maakbare uiterlijk’ om toch die baan te krijgen… Ook de ouderwetse ‘koppelarij’ is nog steeds een wezenlijk onderdeel van de Chinese cultuur. Ongelooflijk dat dit nog steeds bestaat en dan vooral in de vorm zoals beschreven in dit boek… En zo waren er nog een aantal zaken die mijn mond bijna open lieten zakken van verbazing.

“Toch hebben vrouwen hier altijd wel manieren gevonden om hun eigen weg te gaan, maar de grote lijn van de geschiedenis is dat ze de wil van mannen moeten volgen.”

Dit boek zette mij aan het denken. Overpeinzingen wat ik gelezen had, maar het ging nog verder. Ik ging het ook betrekken op onze eigen situatie. Er woont namelijk ergens in dat immens grote land een vrouw die voor ons heel belangrijk is, ook al kennen we haar niet. Zij droeg onze zoon onder haar hart en gaf hem het leven. Tegen het licht bezien van dit relaas, krijg ik alleen maar meer respect voor deze vrouw. Maar daarnaast voedt dit boek ook die altijd aanwezige nieuwsgierigheid, wie en wat ben je? Dank Bettine Vriesekoop dat jij de Chinese vrouw zo toegankelijk hebt gemaakt voor ons!

Conclusie: een uitgebreid verslag over de zoektocht naar de rol van de Chinese vrouw, dat veel inzicht verschaft en aan het denken zet.

Titel: Dochters van Mulan | Auteur: Bettine Vriesekoop | Uitgever: Uitgeverij Brandt | ISBN: 9789492037008 | Blz.: 272

Ik heb dit boek gelezen via Not just any book.

4 gedachten over “Dochters van Mulan – Bettine Vriesekoop

 • 24 april 2015 om 08:21
  Permalink

  Ik heb het boek ook gelezen en was aangenaam verrast en heb ervan genoten.

  Beantwoorden
 • 25 april 2015 om 09:23
  Permalink

  Ik ben best wel geïnteresseerd in andere culturen en hoe mensen in andere leven dus dit boek spreekt me ook wel aan.

  Beantwoorden
  • 25 april 2015 om 11:28
   Permalink

   En China blijft een vreemde maar intrigerende cultuur…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!