Desnoods met harde hand – John Toxopeus

014 omslag DMHH_DEF.inddMaar liefst 28 verhalen zijn gebundeld in ‘Desnoods met harde hand’ van John Toxopeus. Intelligente, soms bizarre verhalen die je niet vrijblijvend kan lezen. Ze zijn scherp, soms humoristisch, soms zelfs cynisch, met een onverwachtse draai aan het einde. Zo bizar soms, dat ik af en toe terug moest lezen om te zien wat ik nu toch gemist had…

John Toxopeus heeft een prachtige, scherpe stijl. Hij weet een mysterieuze mist over een verhaal te leggen, waardoor je getriggerd wordt om door te lezen en er achter te komen over wie hij schrijft. Heb je dat duidelijk, dan zwenkt het verhaal een kant op die je nooit had verwacht. Soms was de ontknoping duidelijk en bracht het een glimlach op mijn gezicht. Maar er zaten ook verhalen tussen, waarbij ik mijn vinger er niet achter kon krijgen. Het dwingt je tot nadenken en teruglezen.

De cover was mij in eerste instantie onduidelijk. Maar gaandeweg het lezen kwam ik erachter dat het een mooi beeld is, passend bij de personages van de verschillende verhalen. Zoals de achterflap vermeldt: “De personages hebben dit gemeen: ze zijn geknakt en gebarsten; staan op het punt in scherven te vallen.”
Het ziet er allemaal mooi uit als je aan een verhaal begint, maar die barsten worden steeds zichtbaarder. Hoewel sommige verhalen onduidelijk bleven voor mij (misschien later nog eens teruglezen?), genoot ik wel van die subtiele psychologie die in elk verhaal verweven zit. Ik houd er wel van, personages die geknakt zijn door het leven.

Conclusie: bundel intelligente verhalen, soms bizar, met een prachtige subtiele psychologie verweven, die je aan het einde telkens weer verrassen.

Titel: Desnoods met harde hand | Auteur: John Toxopeus | Uitgever: de Brouwerij | Brainbooks | ISBN: 9789078905646 | Blz.: 160

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!