De vrouw met de bijl – Steffie van den Oord

 

De vrouw met de bijl

“Vrouwen moorden minder vaak dan mannen – maar ze hebben een beter verhaal.”

 In ‘De vrouw met de bijl’ laat Steffie van den Oord tien vrouwen aan het woord, die allen een moord hebben begaan. Hun beweegredenen en hun methodes verschillen, maar allemaal maken  ze een eind aan een leven. Overeenkomst is dat deze vrouwen allemaal echt geleefd, en dus ook echt gemoord, hebben. Deze moorden vielen in de periode 1712 en 1946.

Nog een overeenkomst is het feit dat de liefde veelal een motief vormde. Liefde voor een man, maar ook liefde voor een kind of voor het vaderland. Of liefde voor zichzelf…
Tien indrukwekkende verhalen over wie er schuilgaat achter de term ‘moordenares’. Of ze nu gestraft is of niet, achter elke moord schuilt een vrouw met een verhaal. Met een reden waarom ze besloot over te gaan tot deze drastische methoden. Of het nu in een opwelling gebeurde (‘er hing toevallig een bijl bij de hand’) of dat er een periode van minutieuze voorbereiding aan vooraf ging. Of ze nu hulp kreeg of het helemaal alleen probeerde op te knappen.

Steffie van den Oord heeft duidelijk goede research gedaan naar al deze historische moordzaken. Ze is erin geslaagd in de huid van de vrouwen te kruipen. En ze schetst niet alleen de gebeurtenissen van destijds, maar neemt de lezer ook mee in de tijd. Fijntjes worden de verhalen neergezet tegen de heersende tijdsgeest. Sommige vrouwen lopen tegen grenzen en (voor)oordelen op die in onze tijd onbegrijpelijk zijn. Helaas waren ze in die tijd voldoende om over te gaan op moord en doodslag.

Het boek is geschreven in een prettige schrijfstijl, die per verhaal aangepast wordt. Sommige verhalen worden verteld in de 1e persoon, andere in de 3e. Soms ontstaat er sympathie en medeleven met de dader, soms blijft hun motivatie onbegrijpelijk. En toch blijft het overal intrigerend. Dat maakt mij ook meteen duidelijk waarom ik niet vaak korte verhalen lees. Het gaat te snel, er moet teveel verteld worden in korte tijd. Veel van deze tien verhalen zouden zomaar uitgewerkt kunnen worden als roman. Of zelfs als thriller. Nog dieper erin, de personen breed uitwerken en de lezer meesleuren in hun soms duistere wereld. Maar dat is natuurlijk een zeer persoonlijke voorkeur.

Conclusie:  intrigerende reis door de tijd, waarin tien moordenaressen voor het voetlicht geplaatst worden.

Titel: De vrouw met de bijl – en negen andere moordenaressen | Auteur: Steffie van den Oord | Uitgever: Atlas Contact | ISBN: 9789045029795 | Blz.: 160

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!