De verborgen meisjes van Kabul – Jenny Nordberg

 

De verborgen meisjes van Kabul

“Ons broertje is eigenlijk een meisje.”

 Jenny Nordberg was als journalist in Afghanistan om te schrijven over ‘de Afghaanse vrouw’. Het is algemeen bekend dat de vrouwen in dat land weinig rechten hebben. Maar tijdens haar onderzoek komt Jenny Nordberg een onbekend verschijnsel tegen, de zogenaamde ‘bacha posj’. Dit zijn meisjes, die door hun ouders gekleed en gepresenteerd worden als jongen. Hiermee willen de ouders betere kansen creëren voor henzelf en voor hun kinderen. De bacha posj hebben dezelfde rechten als jongens en krijgen dus de kans om een betere toekomst voor zichzelf te creëren. Maar als de puberteit komt, moeten ze hun leven als meisje/vrouw weer oppakken. En dat verloopt lang niet voor elke bacha posj zonder problemen…

‘De verborgen meisjes van Kabul’, een intrigerende titel. Iedereen kent verhalen over discriminatie en vernederingen van meisjes en vrouwen in Afghanistan. Maar wat in dit boek beschreven wordt, het verschijnsel van de ‘bacha posj’, was mij onbekend.


De cover komt enigszins geposeerd over, maar geeft wel een goed beeld van het geheel.

 “Als je naar verafgelegen gebieden in Afghanistan toe gaat, zul je zien dat er niets in veranderd in het leven van vrouwen. Ze zijn nog steeds ondergeschikt. Dieren. Het gaat nog een hele tijd duren voordat de vrouw in deze samenleving als een mens wordt beschouwd.”

Jenny Nordberg is journalist en dat merk je goed bij het lezen van haar boek. Het is geschreven als een verslag, al is het dan wel een uitermate goed leesbaar verslag. Ze schrijft over haar ontmoetingen met vrouwen die vroeger als jongen door het leven zijn gegaan. Ze ontmoet ook bacha posj zelf en probeert in haar gesprekken een volledig beeld te krijgen van dit onbekende fenomeen. En dat is haar goed gelukt. Niet alleen leert de lezer de in’s en out’s kennen van de meisjes die leven als jongen, er wordt tevens een totaal beeld geschetst van het leven in Afghanistan. Aan de orde komen onder andere de geschiedenis van het land, de politieke situatie en het sociale leven.

Af en toe viel mijn mond bijna open tijdens het lezen. Het is voor ons Westerse mensen niet voor te stellen hoe het leven voor een vrouw in Afghanistan moet zijn. Hun enige rol lijkt het voortbrengen van zonen te zijn. Het krijgen van dochters wordt beschouwd als een schande. Zonder een zoon hebben mannen minder kansen. Ongelooflijk! Als moeder van vier zonen zat ik regelmatig met plaatsvervangende gêne te lezen.

Om de schande van alleen dochters te voorkomen, worden veel meisjes na de geboorte gepresenteerd als jongen. Maar het gebeurt ook dat een kind pas later verandert in een jongen. Mensen geloven dat een bacha posj in huis ervoor zorgt dat het volgende kind wel een jongetje zal zijn. Het gebeurt ook dat er een zoon geboren wordt en dat een zusje dan als bacha posj moet dienen als speelkameraadje. Het vreemde vond ik dat het vaak een publiek geheim is. Buitenstaanders weten ervan, maar er wordt niet over gepraat.

Je moet op zijn minst één zoon hebben om hier in aanzien te staan. Een gezin zonder zoon is niet alleen incompleet, maar in een land zonder rechtsstaat wordt het ook als zwak en kwetsbaar beschouwd. Dus het is de plicht van iedere getrouwde vrouw om zo snel mogelijk een zoon te baren – het is een levensdoel. … Een vrouw die in een patrilineaire cultuur geen zoon kan voortbrengen, schiet echter ook – in de ogen van de samenleving en vaak ook van haarzelf – fundamenteel tekort.”

Het is natuurlijk te verwachten dat het ‘terug veranderen’ in een meisje in veel gevallen niet zonder slag of stoot gaat. Al die jaren kregen deze kinderen zoveel vrijheden en kansen en dan moeten ze zich ineens schikken in de ondergeschikte rol als vrouw. In ‘De verborgen meisjes van Kabul’ komen mensen aan het woord die het allemaal op een andere manier beleefd hebben. De een is blij dat ze die jaren als jongen heeft mogen meemaken en geproefd heeft van het leven met bijbehorende vrijheden als man. De ander wil helemaal geen vrouw meer zijn. En zo komen alle reacties en meningen aan bod.

“Op dit moment ben ik niets. Ik was niets en ik ben niets. Ik ben nooit een man en nooit een vrouw geweest.”

Conclusie: een zoektocht naar het onbekende verschijnsel bacha posj, waarbij een indrukwekkend totaal beeld wordt geschetst van het leven in Afghanistan.

Titel: De verborgen meisjes van Kabul | Auteur: Jenny Nordberg | Vertaling: Miebeth van Horn | Uitgever: Atlas Contact | ISBN:  9789045028033 | Blz.: 400

9 gedachten over “De verborgen meisjes van Kabul – Jenny Nordberg

 • 11 februari 2015 om 13:18
  Permalink

  Hoi Monique, je recensie sluit helemaal aan bij mijn mening over dit boek.
  Je weet niet wat je leest. Ook mijn mond viel af en toe open van verbazing.
  Je hebt het mooi verwoord.

  Beantwoorden
 • 11 februari 2015 om 15:59
  Permalink

  Ik had nog nooit van een ‘bacha posj’ gehoord. Dit is een zeker een boek over een onderwerp waar ik wel wat meer van zou willen weten. Wat ben ik toch blij dat ik en mijn dochters in Nederland zijn geboren.

  Beantwoorden
  • 11 februari 2015 om 16:39
   Permalink

   Nou he?! Daar sta je bij het lezen van zo’n boek dan weer even bij stil.

   Beantwoorden
 • 11 februari 2015 om 20:09
  Permalink

  Dag Monique,

  Mooie recensie en wat bijzonder en triest vind je niet?
  Dit is een ernstig fenomeen in Afghanistan.
  In Pakistan hebben vrouwen ook niets te zeggen.
  Ik hoor van mijn cursisten schrijnende verhalen.
  Het script heb ik begin december gelezen, indrukwekkend.
  Op aanraden van enkele cursisten ga ik de DVD ‘Osama’ ook nog bekijken, dit gaat ook over de meisjes en vrouwen.

  Beantwoorden
  • 12 februari 2015 om 08:41
   Permalink

   Dank je Wemmie! Ik ben taalmaatje geweest en dan hoor je inderdaad schrijnende verhalen…

   Beantwoorden
 • 11 februari 2015 om 20:45
  Permalink

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook nog nooit van gehoord had. Het lijkt me verschrikkelijk. Hoe kunnen ouders nu van je verwachten dat je na jaren als jongen geleefd te hebben (en alles mocht) weer teruggaat naar het leven dat je moet leven als vrouw?

  Beantwoorden
  • 12 februari 2015 om 08:43
   Permalink

   Nou he?! Sowieso het feit dat je een meisje als jongen presenteert… Zo’n ontzettende druk op een vrouw om een zoon te baren. Ongelooflijk! En dat terwijl ik hier de opmerking na onze 3e zoon kreeg: ‘O weer een jongen… Nou ja, dat is ook leuk…’ Toen er nog een 4e bij kwam durfde geloof ik niemand meer te reageren…;-)

   Beantwoorden
 • 13 februari 2015 om 19:24
  Permalink

  Lijkt mij een bijzonder boek maar ook wel interessant om te lezen. Ik hou wel van andere culturen en hun verhalen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!