De Top – Monique Koemans

de-top

Op 24 maart 2014 is Den Haag gastheer van de grootste wereldtop die ooit in Nederland is gehouden: tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) komen 58 wereldleiders samen om nucleair terrorisme te voorkomen. Alle denkbare veiligheidsmaatregelen worden genomen. Myrthe – een werkende Haagse moeder – kent de risico’s van binnenuit. In de aanloop naar de top beseft ze dat ze haar roerige verleden niet langer geheim kan houden. Laag voor laag worden haar leugens en verschillende identiteiten ontrafeld met alle gevolgen van dien. En als de ogen van de wereld op de hofstad zijn gericht, ontdekt Myrthe dat niet alleen haar eigen leven wordt bedreigd, maar ook de wereldvrede. En dat zij daarin de onverwachte hoofdrol speelt.

Ik had het vorige boek van deze schrijfster, 2013, al een tijdje liggen om te gaan lezen. Dus toen ik de kans kreeg om dit boek, ‘de Top’, te lezen, deed ik dat graag. Ik twijfelde of het onderwerp me zou boeien, maar ik had niet voor niets al eens gekozen om ‘2013’ te gaan lezen. Ik dacht dat de schrijfstijl van Monique Koemans me wel aan zou spreken.

Het boek gaat over Myrthe, getrouwd met Robert en moeder van tweeling Boele en Jochem. Myrthe leidt een burgerlijk leven met haar gezin in Den Haag, waar ook haar vriendin Laura woont. Maar Myrthe heeft niet altijd vast gezeten in een burgerlijk stramien van werken en gezin.

Ze kon het niet helemaal duiden, alleen die terloopsheid van het dagelijks sociale verkeer wantrouwde ze, het was alsof niemand eerlijk kon zijn over zijn bestaan.”

Myrthe blijkt vroeger als Mossad-agent gewerkt te hebben in broeinesten over de hele wereld. Tijdens een van haar missies ontmoette zij Patrick, een undercover CIA-agent. Groot is de schrik en verbazing bij Myrthe als zij Patrick tegenkomt in Den Haag. En als ook Marc, haar vroegere contactpersoon, haar opzoekt met een nieuwe opdracht, is de chaos in haar hoofd compleet.

In maart wordt in Den Haag de NSS (de nucleaire top) gehouden, waarbij de hele wereldtop aanwezig zal zijn. Groot is dan ook het belang van veiligheid. Laura zet zich daarvoor in, in haar functie als officier van justitie. Alles lijkt goed geregeld te zijn, maar dan komen er aanwijzingen, dat er snode plannen beraamd worden.

“Wat er precies gaande is, we hebben nog geen idee, maar we houden sterk rekening met een aanslag, het voelt niet goed.”

 Zonder het van elkaar te weten, zijn zowel Myrthe als Laura intensief bezig met deze top. Hun wegen kruisen elkaar. Staan zij aan dezelfde kant?

Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken, elk met als titel een datum in de aanloop naar de top. Jammer dat halverwege ineens een aantal data niet meer klopt. Zulke foutjes geven toch een tikkeltje onverzorgd beeld. Daarnaast vond ik nog een foutje, wat dit beeld versterkte. Jammer, want het is overduidelijk dat de schrijfster echt weet waarover ze schrijft en de gebeurtenissen juist wel goed en zorgvuldig uit heeft gedacht. Er werden zelfs zoveel gebeurtenissen, landen en personen aangehaald, dat ik halverwege even de weg kwijt was.
Er staan ook veel afkortingen in het boek, die verder niet uitgelegd worden. Dat irriteerde mij af en toe. Zo staat er ergens dat “Robert op hvv is”. Ik had geen idee wat die beste man aan het doen was, totdat ik het 100 pagina’s verder ergens uit de tekst kon opmaken. Ik zie afkortingen ook graag met hoofdletters geschreven en dat gebeurt in dit boek niet. Kleinigheidjes, maar kleine irritaties zijn vaak vervelender dan een grote wond…
Jammer, want het verhaal zit uitstekend in elkaar. En de schrijfstijl bevalt me eigenlijk ook prima. Het plot is spannend en verrassend. Ook worden de hoofdpersonen goed uitgewerkt. De lezer krijgt tussendoor een compleet beeld van het leven van Myrthe, maar ook Patrick blijft geen plat personage.
Ik vind het knap hoe de schrijfster zo’n verhaal kan maken van een actuele situatie. Het zou maar zo in het echt kunnen gebeuren.

Zoals misschien wel blijkt, ik hinkelde een beetje op twee gedachten. Soms had ik de neiging het boek weg te leggen en een ander boek te pakken. Maar aan de andere kant is het boek spannend, leest het prettig en genoot ik van sommige (vooral huiselijke) scenes.

Conclusie: verhaal zit goed in elkaar en is spannend. Het onderwerp boeit mij persoonlijk niet zo erg en ik ergerde me af en toe aan tekstuele kleinigheden.

Titel: De top | Auteur: Monique Koemans | Uitgever: Xander | ISBN: 9401602050 | Blz.: 286

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!