De toeschouwers – Hilde Vandermeeren

de toeschouwersToeschouwers… zijn zij niet net zo schuldig als de dader?

Hilde Vandermeeren schreef meer dan 40 kinder- en jeugdboeken. Haar debuut als misdaadauteur ‘Als alles duister wordt’ viel meteen in de prijzen. En nu schreef zij haar tweede thriller, ‘De toeschouwers’. Ik kende Vandermeeren nog niet voordat ik aan dit laatste boek begon.

Marion werkt als freelance webdesigner en doet in haar vrije tijd aan kickboksen. Zij traint samen met haar vriendin Dana, alleenstaande moeder van de 12-jarige Chavi. Dana moet op zakenreis naar Japan, net als Chavi voor het eerst naar de middelbare school gaat. De keuze is gevallen op een elitair internaat, zodat Chavi alleen in de weekenden thuis zal zijn. Dana vraagt of Chavi die dagen bij Marion mag zijn. Marion heeft hier niet zo’n zin in, maar stemt schoorvoetend toe.
Meteen als Marion de school binnenkomt om Chavi weg te brengen, overvalt haar een onaangenaam gevoel. Omdat er een parttime vacature is op school voor een opvoedster, besluit Marion te solliciteren om zo een oogje op Chavi te kunnen houden.
En dat blijkt hoognodig….

Ik had van te voren mooie reacties gelezen op dit boek en was dus ook nieuwsgierig. De titel en cover spraken mij aan, ik wilde weten wat er aan de hand was met het meisje op de foto en hoe de titel daaraan gelinkt kan worden. Dat wordt bij het lezen van het verhaal helemaal duidelijk.
Toch had ik aan het begin van het boek enige moeite met het verhaal. De schrijfstijl kwam enigszins kinderlijk op mij over. Later las ik dat de schrijfster tientallen kinder- en jeugdboeken op haar naam heeft staan, maar dat wist ik op moment van lezen niet.  Frappant dat het mij dus wel opviel.
Gelukkig veranderde mijn gevoel na ongeveer honderd pagina’s. Op de een of andere manier begon de schrijfstijl mij meer en meer te boeien. Er kwam ook steeds meer spanning in het verhaal en de verhaallijn is ook echt niet kinderlijk te noemen.

Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken, spelend in het heden. Af en toe zit er een terugblik tussen naar de jaren ’90, waarin het verhaal van de ik-persoon wordt verteld, die haar jeugd doorbrengt in een kindertehuis.
Verschillende personen worden goed uitgewerkt in het boek. Marion bijvoorbeeld, krijgt een achtergrond door de terugblikken in het verleden. Isabeau echter, een van de leerlingen van het internaat, had ik eigenlijk wel iets beter willen leren kennen. Waar komt haar gedrag vandaan?

De plot was onverwachts en spannend. Een groot pluspunt van het boek! Denkt de lezer al lang te weten wat er is gebeurd, Vandermeeren heeft gelukkig nog een kleine verrassing in petto!
‘De Toeschouwers’ heeft een boeiende en actuele thematiek. Toekijken en niets doen…is dat niet net zo erg als dader zijn? Knap vind ik het dat dit thema elke keer terugkomt in het verhaal, ook in de kleine verhaallijntjes om het grote geheel heen.

Conclusie: een goed uitgewerkt en spannend verhaal met een boeiende thematiek.

Titel: De toeschouwers | Auteur: Hilde Vandermeeren | Uitgever:  Q | ISBN: 9789021455938 | Blz.: 251

3 gedachten over “De toeschouwers – Hilde Vandermeeren

  • 24 juni 2014 om 18:19
    Permalink

    Toevallig heb ik dit boek vanmiddag bij de bieb gereserveerd, zal wel even duren voordat ik het thuis heb 🙂 Ben benieuwd!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!