De snijkamer – Jilliane Hoffman

de snijkamerGabby is bijna dertig en naarstig op zoek naar ‘DE WARE’. Tijdens een avondje stappen met haar vriendinnen krijgt ze de aandacht van een leuke, aantrekkelijke man. Ze gaat, geheel tegen haar gewoonte in, met hem mee naar huis. Ze verwacht een passionele nacht, maar het verloopt anders…

“Toen wist Gabby zo zeker als de zon de volgende ochtend weer zou opkomen dat ze die nooit meer zou zien. En ze zou haar familie ook nooit meer zien. … Want op dat moment wist ze dat ze zou sterven.”

Rechercheur Manny en procureur Daria krijgen de moord op de jonge Holly op hun bordje. Het lijkt erop dat de dader opgepakt is, het is alleen nog wachten op de veroordeling. Maar dan worden er nieuwe feiten bekend, waardoor alles op losse schroeven komt te staan en zij ineens achter een seriemoordenaar aan lijken te moeten gaan. Houden de moorden verband met elkaar? En wie zit er dan achter? Wat heeft de seriemoordenaar die al jaren in de dodencel zit ermee te maken? En welke nachtmerrie staat procureur C.J. Townsend nog te wachten?

Jilliane Hoffman heeft in het verleden gewerkt als assistent officier van justitie. En dat is te merken! Met name de scenes in de rechtszaal worden met veel kennis van zaken en gedetailleerd beschreven.

‘De snijkamer’ is het derde boek waarin procureur C.J. Townsend een rol speelt. Ik ken haar eerdere boeken niet, maar na het lezen van dit boek ben ik er wel nieuwsgierig naar geworden.

De cover van het boek is prachtig en verontrustend, evenals de titel. Het roept spanning bij mij op, lugubere spanning. En spanning krijgt de lezer ook, hoewel het naar mijn idee niet heel luguber is. Al lopen de rillingen af en toe wel over je rug, maar dan met name over wat er niet expliciet gemeld wordt…

Hoffmans stijl deed mij denken aan de boeken van Nele Neuhaus en Karin Slaughter. Complexe verhalen, waarin veel personen en verhaallijnen de revue passeren. Ook in ‘De snijkamer’ worden zoveel namen genoemd, dat de lezer soms erg goed moet opletten om het te blijven snappen. Vooral ook omdat al die namen weer met verschillende misdaden of rechtszaken in verband worden gebracht. Een knappe thriller dus waar alles uiteindelijk op zijn plek valt.

Ik had wel even tijd nodig om in het verhaal te komen. Het ‘bij-verhaal’ van Manny en Daria lijkt namelijk erg traditioneel en geijkt te verlopen. Gelukkig blijkt het in het vervolg absoluut niet te zijn wat het lijkt. Een zoete romance tussen politie en de procureur zou het boek niet ten goede zijn gekomen.

De lezer krijgt overigens wel alle kans om de hoofdpersonen beter te leren kennen. Door middel van terugblikken in het verleden worden ook diepere lagen van de personages zichtbaar. Dit gebeurt heel gedoseerd en op de juiste plekken in het verhaal.

‘De snijkamer’ is geen gemakkelijke thriller. Door de stijl, er worden vaak lange zinnen gebruikt, en de vele personages en gebeurtenissen, is het geen boek dat in een paar uur tijd uitgelezen wordt. Het verhaal is ingedeeld in lange hoofdstukken, wat de leesbaarheid ook niet altijd bevordert. Maar voor wie bereid is zich te verdiepen in het verhaal en de personen, is dit boek zeker een aanrader.

Conclusie: een complexe, maar knappe thriller in de stijl van Slaughter en Neuhaus.

Titel: De snijkamer | Auteur: Jilliane Hoffman | Vertaling: Willemien Werkman | Uitgever: De Fontein |ISBN: 9789026128844 | Blz.: 352

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!