De schaduw van de Mol – Bob van Laerhoven

 

De schaduw van de Mol

“Ereis zal iedereen mijn naam kennen!”

Het is 1916 en de Eerste Wereldoorlog is in volle gang. Tussen de loopgraven wordt een bewusteloze, onbekende man gevonden. Hij blijkt zijn geheugen kwijt te zijn en schijnt zelfs te denken dat hij dood is. Hij wordt dan ook al snel ‘de Mol’ genoemd. Maar wie is de Mol? Weet hij echt niet meer wat er gebeurd is en zelfs niet hoe hij heet? Of is hij een bedrieger? Psychiater in opleiding Denis raakt in de ban van deze geheimzinnige man. Groot is zijn verbazing als de Mol een verhaal opschrijft dat begint in 1895 en eindigt bij het begin van de oorlog. Wat heeft dit verhaal te betekenen?

“ ‘Ik was bereid om te sterven’, zei de patiënt met zijn mechanische stem. ‘Maar nu realiseer ik me dat ik een plicht te vervullen heb: ik moet mijn verhaal vertellen. Het moet geboekstaafd worden.’”

Bob van Laerhoven heeft al vele titels op zijn naam staan. Ik kende deze auteur echter nog niet. Ik was dan ook verrast toen hij mij vroeg of ik ‘De schaduw van de Mol’ zou willen recenseren. De cover en beschrijving trokken mij aan, dus besloot ik om dit boek graag te lezen!

Op de cover zien we een beeld van een soldaat in een loopgraaf. Het is tekenend voor de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, namelijk de Eerste Wereldoorlog.
De titel is enigszins geheimzinnig. Een mol is al een dier dat het daglicht niet verdraagt, dat ondergronds zijn gang gaat. En dan ook nog eens een schaduw… mijn belangstelling is gewekt!

Het boek is verdeeld in vijf delen. Deze delen worden gevormd door korte, overzichtelijke hoofdstukken. Dit maakt dat het boek prettig en snel leest. Het verhaal, spelend vanaf 1916, wordt afgewisseld met het verhaal dat de Mol opschrijft. Deze terugblikken zijn op lichtgrijze pagina’s gedrukt, dus het is meteen duidelijk dat het om een ander verhaal gaat. Ook is hier telkens aan het begin een jaartal aangegeven, zodat er geen onduidelijkheid kan ontstaan over de chronologie.

Bob van Laerhoven heeft een prettige schrijfstijl, hoewel geen gemakkelijke. Er worden regelmatig moeilijke woorden gebruikt, maar de zinnen zijn prachtig! Ik houd er wel van!

“Groenblauwe vonken verfden hun metaalkleuren tegen de nachtelijke hemel en etsten de bomen als skeletten in houtskooltinten.”

Het boek is gekwalificeerd als literaire roman. Maar dat betekent niet dat er geen spanning in het verhaal zit! Vanaf het begin wil je als lezer ook weten hoe het nu zit met die Mol. Wie is het en wat is er gebeurd?
Behalve spanning valt ‘De schaduw van de Mol’ op door zijn psychologische insteek. Dokter Denis is een arm verloren in de oorlog en worstelt met de verwerking van dat trauma. En ook de Mol zelf zorgt voor een forse dosis psychologie, tot aan Freud toe. De auteur heeft dit knap gedaan, ik heb ervan genoten.

“Ik wil geen diepere betekenis in zijn verhaal vinden. Ik benijd hem zijn massieve eenzelvigheid. Ik verlang ernaar te zijn zoals hij. Zonder verleden zou ik niet weten dat ik ooit twee armen had en de herinnering zou mij niet pijnigen.”

‘De schaduw van de Mol’ is een prachtige roman die verschillende thema’s bergt. De ellende van de loopgravenoorlog, traumaverwerking, shellshock of toch schizofrenie en dan ook nog een beetje romantiek. Voor mij een totaalpakket dat aanspreekt, boeit en intrigeert! Een boek dat je niet weglegt omdat je wilt weten hoe het precies zit. Een boek dat je niet loslaat als je het uit hebt,  doordat niet alles gezegd is. Het blijft je nog lang daarna triggeren en bezighouden.

Conclusie: een totale roman die boeiende thema’s aansnijdt en nog lang blijft nazinderen door alles wat niet gezegd wordt.

Titel: De schaduw van de Mol | Auteur: Bob van Laerhoven | Uitgeverij: Houtekiet | ISBN: 9789089243102 | Blz.: 362

5 gedachten over “De schaduw van de Mol – Bob van Laerhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!