De Poppenmaakster – Max Bentow

de poppenmaaksterDe Poppenmaakster – Max Bentow – vertaald door Jan Bert Kanon – Uitgeverij Q – 358 blz.

Josie woont in Berlijn en verdient haar geld als poppenmaakster. Een jaar geleden heeft zij een zeer traumatische ontvoering mee gemaakt, waarvan de gevolgen nog dagelijks merkbaar zijn. Josie leeft in angst, vertrouwt niemand meer en heeft zeer veel moeite met intimiteit, zelfs met haar vriend Milan. Dit zorgt voor spanningen tussen de twee geliefden, maar dapper probeert Josie haar normale leven weer op te pakken.
Maar dan ineens wordt zij gebeld door iemand die haar dezelfde woorden toefluistert als haar ontvoerder destijds deed. De nog kwetsbare poten onder haar bestaan storten opnieuw in. Wie is de beller? Haar ontvoerder is toch dood.
Nils Trojan is inspecteur bij de politie en onderzoekt een moord die gepleegd is door middel van pur schuim. Helaas blijft het niet bij dit ene slachtoffer. De jacht op de seriemoordenaar wordt geopend. Wie is deze maniak? Welke rol speelt Josie in het geheel? Leeft haar ontvoerder nog, of speelt iemand een macaber spelletje?

De cover en titel triggerde mij niet echt tot grote nieuwsgierigheid. Het leek mij een leuk boek, niets meer en niets minder. Ik las echter ook zeer goede reacties op het eerste boek van Bentow, ‘Bloed en veren’, en dat maakte mij wel nieuwsgierig naar dit boek. Deel 1 heb ik niet gelezen, maar ‘De Poppenmaakster’ is prima als zelfstandig boek te lezen.

Max Bentow weet de lezer meteen bij de les te krijgen door een bloedstollende proloog. Pats! Welkom in de wereld van ‘De Poppenmaakster’! Op een huiveringwekkende manier beschrijft hij het lot van een vrouw, in handen van een maniak. De rillingen liepen over mijn rug en de spanning neemt meteen een vlucht.

De schrijfstijl is zeer vlot en gemakkelijk leesbaar te noemen. Het deed mij denken aan de boeken van Fitzek, continue spanning en af en toe een portie gruwelijkheden tussendoor. Bentow weet de gruwelijke scenes zo minutieus te vertellen, dat het de lezer niet koud kan laten.

De hoofdpersonen worden prima uitgediept in het boek. Trojan is een sympathieke inspecteur, een vader die alles overheeft voor zijn enige dochter, maar daarin tegelijk vastloopt in zijn loyaliteit met zijn werk. Een man, die worstelt met geheimen uit zijn jeugd, die nog gebukt gaat onder de scheiding van de moeder van zijn dochter, maar die ondertussen heel voorzichtig weer gevoelens krijgt voor een andere vrouw.

‘De Poppenmaakster’ is een boek dat je snel uit wilt lezen. Begint de spanning al goed in de proloog, eigenlijk houdt het niet op totdat het boek uit is. De locatie waar de plot zich afspeelt is geweldig en leent zich uitstekend voor spanning en sensatie.
En toch mis ik iets, namelijk een stukje originaliteit in het verhaal. Het is een spannend verhaal, goed geschreven en goed onderbouwd, maar het is een ‘traditionele’ thriller. Zaten er net een tikkeltje meer onverwachtse wendingen in, of iets meer originaliteit in de personages, dan gaf ik die 5e ster er graag bij. Nu blijft het bij een mooie 4 sterren, want Bentow zorgt wel voor een paar uurtjes heerlijk spannend leesplezier!

Conclusie: goede thriller, maar mist een stukje originaliteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!