De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird – Brooke Davis

De ongelooflijke zoektocht van Millie BirdMillie is zeven jaar oud als haar vader overlijdt en haar moeder haar achterlaat in een warenhuis. Het meisje ontmoet twee oude mensen, met wie ze op pad gaat om haar moeder op te sporen. Karl de Typist heeft zijn vrouw verloren en is eenzaam. Zijn zoon brengt hem naar een verpleeghuis, maar Karl ontsnapt. Agatha heeft zichzelf na de dood van haar man opgesloten in haar huis. Ze komt niet meer buiten en staat bekend als die typische vrouw achter het raam.
Dit opvallende trio trekt heel Australië door op zoek naar de moeder van Millie. Maar die zoektocht verloopt niet zonder slag of stoot…

Dit boek wordt in de aankondiging benoemd als even humoristisch als ‘De oude man die uit het raam klom en verdween’. Nu heb ik dit laatste boek niet gelezen, maar wel veel over gehoord. Of beide boeken inderdaad dezelfde humor bevatten, kan ik dus niet beoordelen. Wel viel mij in het licht van deze vergelijking de titel van ‘De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird’ op. Het oorspronkelijke boek heeft namelijk een veel korter en wat mij betreft krachtiger titel, namelijk ‘Lost & Found’. Het lijkt alsof de lange titel gekozen is om het meer op ander genoemd boek te laten lijken. Of het is gewoon in de mode, die ellenlange titels, want het is niet het enige boek met lange titel die bij mij voorbij kwam in de laatste maanden.

De cover is mooi en duidelijk. De afgebeelde meisjesfiguur is vol geschreven met dezelfde tekst, namelijk ‘Hier mam’. Tijdens het lezen van het boek wordt al snel duidelijk wat dit te betekenen heeft. Goed gekozen!

“ ‘Dat zijn niet je opa en oma, he?’ Millie wendt haar blik af. ‘ Ze helpen me om mama te zoeken.’ “

En dan de humor. Na het lezen van de aankondiging verwachtte ik namelijk wel een humoristisch boek. En dat is het ook. Vooral in het begin moest ik regelmatig grinniken om beschrijvingen van situaties en personen. Het verhaal en daarmee ook de humor, zakte naar mijn mening wel enigszins in tijdens het lezen. Het slot boeit dan weer wel.

“ ‘Het zit zo, moppie: je hebt de hemel en je hebt de hel. Naar de hel gaan alle slechte mensen, zoals misdadigers en oplichters en parkeerwachters. En naar de hemel gaan alle goede mensen, zoals jij en ik en die leuke blondine uit Masterchef.’
….
‘Waar ga je heen als je goed én slecht bent?’
‘Wat? Geen idee. Ikea?’ ”

Naast het grappige aspect, heeft ‘De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird’ zeker ook een diepere, vertederende, maar ook heftige laag. Een meisje van zeven jaar, op zoek naar haar moeder die haar achter gelaten heeft… En dan haar gezelschap, een eenzame oude man die zijn mannelijkheid wil bewijzen en een vreemde, schreeuwende oude vrouw. Ze zijn allemaal op zoek naar iets buiten de gebaande wegen. Een mooi thema!

“En ineens weet ze zeker dat ze het kleinste ding is dat ooit is gemaakt, nog kleiner zelfs dan de stukjes gruis in haar rug, of de mieren die om haar voeten kruipen, want de wereld is zo groot, zo vol met bomen en sterren en sterven dat ze misschien wel precies, denkt ze, een liggend streepje is.”

Brooke Davis schrijft in een fijn leesbare stijl. Ze onderscheidt zich door haar manier van schrijven. Er zit iets kinderlijks in, maar aan de andere kant weer helemaal niet. Ik kon er de vinger niet helemaal opleggen. Maar het is zeker geen ‘twaalf-in-een-dozijn-boek’.
Met name het begin en einde vond ik sterk. Geloofwaardig vond ik het verhaal echter niet. Maar goed, dat wordt in de titel eigenlijk al benoemd…

Conclusie: een leuk verhaal, met name in het begin doorspekt met een fijne vorm van humor, met een mooi maar helaas niet geheel overtuigend thema.

Titel: De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird | Auteur: Brooke Davis | Vertaling: Harry Pallemans | Uitgever: Ambo | Anthos |ISBN: 9789026329517 | Blz.: 226

4 gedachten over “De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird – Brooke Davis

 • 28 april 2015 om 17:32
  Permalink

  Die lange titels vielen mij inderdaad ook al op. Persoonlijk was ik niet een enorme fan van de 100-jarige man. Ik vond het te bizar en ongeloofwaardig evenals het geniale bommenmeisje. Ik twijfel of ik dit boek ooit wil lezen, ook gezien jouw recensie waarin je aangeeft niet helemaal achterover geslagen te zijn van het boek.

  Beantwoorden
  • 29 april 2015 om 11:57
   Permalink

   Dan zal dit boek ook niets voor je zijn denk ik Sue! Maar de vergelijking is dus wel goed…;-)

   Beantwoorden
 • 29 april 2015 om 05:47
  Permalink

  Ik heb de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween niet uitgelezen. Ik vond er niets grappigs aan dus ik weet ook niet of ik dit boek graag zal lezen…
  De lange titels lijken inderdaad wel “in de mode” te zijn he.

  Beantwoorden
  • 29 april 2015 om 11:57
   Permalink

   Dan zal dit ook niets voor je zijn denk ik Lize! Ik mag die vorm van humor wel.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!