De laatste dagen van Amelia – Kimberley McCreight

De laatste dagen van AmeliaKate is de hardwerkende, alleenstaande moeder van tiener Amelia, een pientere, plichtsgetrouwe leerling van een gerenommeerde school. Groot is dan ook Kates verbazing en schrik, als zij op haar werk gebeld wordt door de rector van de school met de vraag of zij Amelia onmiddellijk op wil komen halen vanwege een schorsing. Amelia zou plagiaat gepleegd hebben. Wanneer Kate op school aankomt, blijkt alles nog veel erger. Amelia is van het dak gesprongen, haar dood tegemoet.

In de tijd die volgt probeert Kate het verlies van haar dochter te verwerken. Maar dan komt er een vreemd anoniem bericht binnen, namelijk dat Amelia helemaal niet gesprongen is…
Kate gaat op onderzoek uit en wil koste wat het kost de waarheid boven tafel krijgen. Wat is er gebeurd in die laatste dagen van Amelia?

De prachtige cover trok meteen mijn aandacht. Een prachtig beeld siert de kaft van ‘De laatste dagen van Amelia’.  Ook de titel zelf roept nieuwsgierigheid en een stuk spanning op. Prima ingrediënten dus om met enthousiasme aan het boek te beginnen.

McCreight’s  stijl van schrijven valt op en is actueel. Het verhaal wordt verteld in verschillende vormen. Zo is er ‘het lopende verhaal’, dat wordt afgewisseld door gesprekken via SMS, Facebook-berichten, stukken uit Kates dagboek en updates van de blog ‘gRaCEfully’. Via deze blog, beheerd door een anonieme persoon, worden alle roddels van school verspreid. En die zijn vaak niet mals…
Door het gebruik van deze verschillende tekstvormen, ontstaat een origineel en afwisselend geheel. Dit wordt nog versterkt door de wisselingen in de tijd. Doordat boven elk hoofdstuk de datum vermeld staat, wordt verwarring grotendeels voorkomen.

De personages worden goed uitgewerkt. Amelia lijkt het ijverige, goed scorende meisje, maar hoe dieper Kate gaat spitten in haar laatste dagen, hoe meer de lezer de echte Amelia leren kennen. Dit wordt versterkt doordat de hoofdstukken over Amelia in de ik-persoon geschreven zijn. De lezer wordt echt meegetrokken in het leven van deze puber en haar vriendinnen.
Kate zelf komt echter ook aan bod, door de fragmenten uit haar dagboek krijgt ook zij diepte en een verleden.

Ze had nagedacht over hoe haar leven zonder Amelia zou zijn: niets dan een onverklaarbare leemte. Alleen nog Kate. Alleen. Voor altijd.”

McCreight brengt op een mooie manier de spanning in het verhaal. Vanaf het begin weet zij een nieuwsgierigheid op te roepen naar wat er nu eigenlijk echt gebeurd is daar op dat college. In het begin weet de lezer meer dan Kate, maar als het verhaal vordert, lopen Kate en de lezer gelijk op. De plot slingert ons van de ene verdenking naar de andere. Denk je net te weten hoe het zit, brengt McCreight weer een zijspoor in het verhaal waardoor alles weer op losse schroeven komt te staan.

Het thema is helaas maar al te actueel. Social media, ze zijn een zegen en een vloek. Uit dit verhaal blijkt nog maar weer een keer dat het voor de jeugd lang niet altijd gemakkelijk is om mee om te gaan. Ik haalde er als moeder de les uit, om altijd alert te blijven op het social media gedrag van mijn kinderen. Want ook al lijken ze de perfecte leerlingen, er kan een wereld verborgen liggen achter het gordijn dat internet heet…

“Het is soms moeilijk vast te stellen hoe sterk de stroming is tot je wordt meegesleurd.”

Conclusie: een actueel thema, verpakt in een originele verpakking, dat garant staat voor een paar uur heerlijk leesplezier.

Titel: De laatste dagen van Amelia | Auteur: Kimberley McCreight | Vertaling: Anne-Marieke Buijs | Uitgever: Luitingh-Sijthoff | ISBN: 9789021808963 | Blz.: 396

2 gedachten over “De laatste dagen van Amelia – Kimberley McCreight

  • 3 november 2014 om 14:12
    Permalink

    Lijkt me de moeite waard om gelezen te worden.Mooie recensie, Monique!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!