De Kraamhulp – Esther Verhoef

de-kraamhulp

Als Didi na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, is ze dolgelukkig met de hulp van de kraamverzorgster. De baby is lief en gezond, maar Didi’s herstel gaat langzaam. Miriam, werkzaam bij de politie Rotterdam, kan de plotselinge dood van haar broer niet verwerken. Ze vermoedt kwade opzet van zijn mooie weduwe Hennequin. Tijdens haar zoektocht naar Hennequins verleden groeit bij Miriam de overtuiging dat ze te maken heeft met een levensgevaarlijke psychopate. En juist deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in het jonge, kwetsbare gezin… De kraamhulp beschrijft tien beslissende dagen uit het leven van drie jonge vrouwen. Kwetsbaarheid, wilskracht en moordlust vinden elkaar in een beklemmende, ontroerende pageturner: Esther Verhoefs engste thriller ooit.

 

Ik geniet eigenlijk altijd van de boeken van Esther Verhoef en deze nieuwe uitgave stond dan ook hoog op mijn verlanglijst. Als moeder van vier kinderen sprak de titel en het het thema me meteen aan. Er hebben hier in huis heel wat verschillende kraamverzorgsters rond gelopen. Maar gelukkig nooit een die zo veel neuriede…

De cover sprak me aan, al was de link met het verhaal me van te voren niet duidelijk. Een kraamverzorgster verwacht je in een wit uniform, niet in een strakke zwarte minirok.
Zoals gewend van deze schrijfster zat ik meteen vanaf het begin in het verhaal. Het boek is opgebouwd in tien hoofdstukken, elk hoofdstuk bevat een dag uit de kraamtijd van Didi. Zij en haar man Oscar hebben net hun eerste kindje gekregen. Didi heeft een zware zwangerschap met forse bekkeninstabiliteit en een zware bevalling achter de rug. Hennequin Smith komt hen de eerste tijd als kraamverzorgster helpen.

Als tweede verhaallijn komen we Miriam tegen, werkend bij de politie. Haar broer is een half jaar geleden overleden door een val van de trap en Miriam verdenkt zijn weduwe ervan dat zij hem een duw heeft gegeven. Helaas lijkt niemand Miriam serieus te nemen. De weduwe is Hennequin. Miriam komt erachter dat Hennequin nu in het gezin van Didi en Oscar werkt. Zij begint op eigen houtje een onderzoek naar het verleden van Hennequin.
Hennequin blijkt helemaal geen kraamverzorgster te zijn. Maar waarom is zij dan in het gezin van Didi? Didi vertrouwt Hennequin helemaal, ook al is het voor de lezer al snel duidelijk dat Hennequin er alles aan doet om Didi en de rest van de familie dwars te zitten.

“Ze kende andere, interessantere methoden om diep tot de levens van anderen door te dringen. Zoveel bevredigender ook.”

Miriam huurt een privédetective in om meer te weten te komen over haar gewezen schoonzus. Zo blijkt dat Hennequin niet is wie zij zegt te zijn. Miriam ontdekt haar echte naam.

Hennquin maakt zich inmiddels onmisbaar in het gezin. Didi vaart blind op haar adviezen, terwijl Hennequin Oscar op een sluwe manier verleidt. Er is spanning tussen Didi en Oscar, omdat Oscar het niet eens was met de zwangerschap. De spanning loopt op en Hennequin maakt hier dankbaar gebruik van.

Miriam krijgt steeds meer informatie over het verleden van Hennequin en wat zij hoort staat haar niet aan.

 “Ik heb altijd zo’n raar gevoel over dat meisje gehad. Ze was niet helemaal lekker in haar bovenkamer, als u begrijpt wat ik bedoel.”

Hennequin blijkt in jeugddetentie te hebben gezeten voor moord op haar kamergenootje op het internaat. En bij verder onderzoek blijkt dat niet de enige dode te zijn in de omgeving van Hennequin…

Het boek is erg knap geschreven vind ik. De schrijfstijl is zeer toegankelijk, de schrijfster weet beschrijvingen te geven waarbij je het gevoel hebt er zelf bij te zijn. Ik voelde alle pijntjes en ongemakken na mijn bevallingen weer even… Een thriller waarvan je aan het begin al weet wie de slechterik is. En toch valt de spanning nergens weg. Mijn hele moederinstinct kwam in opstand bij de stukken waar Hennequin de baby iets aan lijkt te gaan doen. De spanning zit eigenlijk door het hele boek heen verweven. En als er dan ook nog een totaal onverwachts plot aan zit te komen, levert de schrijver gewoon goed werk af.  Het verhaal is naar mijn mening ook geloofwaardig. Je bent als kersverse ouders zo kwetsbaar en zo beïnvloedbaar. De kraamhulp, die als geen ander te vertrouwen hoort te zijn, is je houvast en je baken. Wat intens gemeen om in zo’n situatie je positie te gebruiken om diep in het leven van de ouders binnen te dringen…

Conclusie:  spannend van begin tot eind met toch weer een onverwachts plot.

Titel: De Kraamhulp | Auteur: Esther Verhoef | Uitgever: Ambo | Anthos | ISBN: 9789041423696 | Blz.: 218

2 gedachten over “De Kraamhulp – Esther Verhoef

  • 27 maart 2014 om 21:07
    Permalink

    Ik ben nu bijna op de helft van het boek. Soms ben ik echt aan het gruwelen zo naar als Hennequin is. Ik weet niet of ik het boek wel wil uitlezen haha!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!