De Kozakkentuin – Jan Brokken

De KozakkentuinRusland, midden 19e eeuw. Alexander Von Wrangel ziet de schrijver Dostojevski voor het eerst wanneer deze voor het vuurpeloton staat. De doodstraf wordt echter omgezet in een verblijf in een strafkamp in Siberië. Jaren later vertrekt Alexander ook naar Siberië, om daar zijn carrière te starten. Er volgt een hernieuwde kennismaking tussen de twee heren en er groeit een warme vriendschap en een diepe verbondenheid.

Jan Brokken heeft in ‘De Kozakkentuin’ een reconstructie gemaakt van de vriendschap tussen de schrijver Dostojevski en Von Wrangel. Hij raadpleegde hiervoor de bewaarde brieven die deze mannen schreven. Resultaat is een boeiend portret van twee mannen in het tsaristische Rusland.

“De eerste keer dat ik hem zag stond hij in een wit doodshemd voor het vuurpeloton. Hij: een man van tegen de dertig die zich voorbereidde op de dood en het zilveren kruis kuste dat de priester hem voorhield. Ik: een nieuwsgierige jongeling die vanaf een veilige afstand keek naar wat onrecht was.”

Von Wrangel vertelt het verhaal vanuit zijn eigen gezichtspunt. De in scene gezette executie van Dostojevski en zijn vrienden maakt diepe indruk op de jonge Alexander. Een maal in Siberië blijkt het goed te klikken tussen de twee mannen.
Dostojevski wordt verbannen naar Siberië, waar hij eerst vier jaar in een strafkamp bivakkeert als politiek gevangene. Na die jaren wordt hij verplicht soldaat, een schijnvrijheid. Geen leven meer in een kamp, maar absoluut niet vrij om te gaan en staan waar hij wil. In deze tijd ontstaat een diepe vriendschap met de jongere Von Wrangel.

Jan Brokken heeft duidelijk een degelijke research uitgevoerd. Door het bestuderen van de brieven is hij in het leven van de Russische schrijver en Von Wrangel gedoken. Op dezelfde degelijke wijze heeft hij een belangrijk deel van hun leven gereconstrueerd. De lezer leert de beide mannen goed kennen.
De liefde is een belangrijk thema. Beide mannen verliezen hun hart aan een getrouwde vrouw. Een boeiend onderdeel van het verhaal!

‘De Kozakkentuin’ is een verhaal dat je niet even snel uit leest. Er komen natuurlijk veel Russische namen en termen in voor, die leest niet heel vlot. De schrijfstijl van Brokken is verder wel duidelijk. Ondanks de weinige dialogen blijft het aantrekkelijk om door te lezen.

‘De Kozakkentuin’ is een helder en uitgebreid relaas over een bijzondere vriendschap. Over twee personen die worstelen met de liefde. Een verhaal tegen de bijzonder interessante achtergrond van het tsaristische Rusland. Goed geschreven, maar Dostojevski en Von Wrangel bereikten op de een of andere manier niet mijn hart. Aan de schrijver ligt dat zeker niet.

Conclusie:  het op waarheid beruste verhaal over de vriendschap van twee mannen tegen de achtergrond van het tsaristische Rusland in het midden van de 19e eeuw.

Titel: De Kozakkentuin | Auteur: Jan Brokken | Uitgever: Atlas Contact | ISBN: 9789045030173 | Blz.: 320

2 gedachten over “De Kozakkentuin – Jan Brokken

 • 11 januari 2016 om 12:38
  Permalink

  Voor Alexander heb ik wel sympathie kunnen opvatten, voor Fjodor echter niet.

  Beantwoorden
 • 6 december 2016 om 00:28
  Permalink

  voor mij kwam Dostojevski tot leven. Gaandeweg kreeg ik sympathie voor Alexander. Want hi bracht Fjodor tot leven. Knap geschreven boek. Corrigeren van de ik-verteller in de noten. Supermooi gevonden – ondanks zijn verontschuldigingen over zijn verhaalperspectief in het nawoord Dat had er voor mij niet bij hoeven te zijn, ik had het wel door.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!